BRICS: Πέντε χώρες, οι Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ εντάχθηκαν στους BRICS

BRICS, Αργεντινή, Αιγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ

     Η ένταξη στους BRICS της Αργεντινής, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τέθηκε σε ισχύ την Δευτέρα, 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την απόφαση του Γιοχάνεσμπουργκ....


Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Αιθιοπία εντάχθηκαν στις τάξεις του ομίλου BRICS τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου.

Οι πέντε χώρες επρόκειτο να ενταχθούν στην ομάδα τον Αύγουστο του 2023 στη 15η σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Η Αργεντινή προσκλήθηκε επίσης, αλλά αποχώρησε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο όμιλος BRICS των αναδυόμενων χωρών δημιουργήθηκε το 2006 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, ενώ η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2010.

Έκτοτε έχει γίνει μια σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο διπλασιασμός των μελών του τη Δευτέρα αποσκοπεί στην αύξηση της επιρροής του ομίλου στην παγκόσμια σκηνή.

 #BRICSE2024 Welcome new members official 👇

Παγκόσμια επέκταση

Το πρόσφατα διευρυμένο BRICS έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με μια συνδυασμένη οικονομία αξίας άνω των 28,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή περίπου το 28% της παγκόσμιας οικονομίας

Η ανάπτυξη του ομίλου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο, αν και οι αναλυτές παραμένουν αβέβαιοι για το αν η επέκταση θα αποτελέσει βοήθεια ή εμπόδιο για τα μέλη των BRICS.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι διαφορές εντός της ομάδας θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη λήψη αποφάσεων και τη συνολική δύναμη των BRICS.

Ωστόσο, οι χώρες BRICS ελπίζουν ότι η επέκταση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκπροσώπηση για τις αναδυόμενες οικονομίες και μια ευκαιρία να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ .

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της Βραζιλίας ζήτησε από τα κράτη BRICS να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ τους.
 

Προεδρία της Ρωσίας

Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία των BRICS τη Δευτέρα, μετά από την προεδρία της Νότιας Αφρικής το 2023.


Κάτω από το σύνθημα «Ενίσχυση της πολυμέρειας για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια», η Ρωσία θα έχει την προεδρία για ένα χρόνο και θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον ρόλο των BRICS στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι «δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να διασφαλίσει ότι [...] διευκολύνουμε την αρμονική ενσωμάτωση νέων συμμετεχόντων» στις δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου