Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk αποφεύγει τα δρομολόγια μέσω Ερυθράς Θάλασσας για το εγγύς μέλλον

Ερυθρά Θάλασσα, Κόλπο του Άντεν, Διώρυγα του Σουέζ, Χούτι,

     Την Τρίτη, η Maersk δήλωσε ότι θα σταματήσει όλα τα πλοία που θα διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση των Χούτι σε ένα από τα πλοία της, το υπό σημαία Σιγκαπούρης Maersk Hangzhou, και έκτοτε άρχισε να ανακατευθύνει τα πλοία στο γύρο της Αφρικανικής ηπείρου.


Λόγω της ασταθούς κατάστασης εν μέσω επιθέσεων των Χούτι, τα πλοία θα κάνουν το γύρο της Αφρικής, αυξάνοντας τους χρόνους και τα έξοδα των δρομολογίουων.

Ο γίγαντας ναυτιλιακών εμπορευματοκιβωτίων Maersk ανακοίνωσε ότι θα εκτρέψει όλα τα πλοία της στο γύρο της Αφρικής αντί να χρησιμοποιεί την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ για το «εγγύς μέλλον».

Η Maersk είπε την Παρασκευή ότι η απόφαση οφείλεται στην ασταθή κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς οι Χούτι της Υεμένης συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία που περνούν από την πολυσύχναστη πλωτή οδό.

«Αποφασίσαμε λοιπόν ότι όλα τα πλοία της Maersk που πρόκειται να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα/Κόλπο του Άντεν θα εκτραπούν νότια γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για το άμεσο μέλλον», δήλωσε η δανική εταιρεία.

Το ταξίδι γύρω από την Αφρική προσθέτει περίπου 10 ημέρες στους χρόνους ταξιδιού και απαιτεί περισσότερο χρόνο καυσίμων και πληρώματος, αυξάνοντας το κόστος αποστολής.

«Η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς και παραμένει εξαιρετικά ασταθής και όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε σημαντικά αυξημένο επίπεδο», πρόσθεσε ο Maersk.

Οι Χούτι έχουν πει ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στη ναυτιλιακή λωρίδα της Ερυθράς Θάλασσας σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν ανελέητο βομβαρδισμό στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Την Τρίτη, η Maersk είπε ότι θα σταματήσει όλα τα πλοία που θα διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση των Χούτι σε ένα από τα πλοία της, το υπό σημαία Σιγκαπούρης Maersk Hangzhou, και έκτοτε άρχισε να ανακατευθύνει τα πλοία.

Η εταιρεία δρομολόγησε επίσης τέσσερα από τα πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό νότο που ήδη περνούσαν από τη Διώρυγα του Σουέζ πίσω στα βόρεια για το μακρύ ταξίδι γύρω από την Αφρική την Πέμπτη.

«Ενώ συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε μια βιώσιμη επίλυση στο εγγύς μέλλον και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ενθαρρύνουμε τους πελάτες να προετοιμαστούν για να συνεχιστούν οι επιπλοκές στην περιοχή και να υπάρξει σημαντική αναστάτωση στο παγκόσμιο δίκτυο». ανακοίνωσε η Maersk.

Από τον Νοέμβριο, τουλάχιστον 25 εμπορικά πλοία που επιχειρούν στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν έχουν δεχθεί επίθεση.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια πολυεθνική επιχείρηση για τη διαφύλαξη του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να εκτρέπουν τα πλοία τους στο γύρο όλης της Αφρικής.

Την Τετάρτη, ένας συνασπισμός 12 χωρών, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τους Χούτι για «άμεσο τέλος αυτών των παράνομων επιθέσεων και απελευθέρωση παράνομα κρατουμένων πλοίων και πληρωμάτων» και προειδοποίησε για «συνέπειες».

Η πλωτή οδός είναι η κύρια διαδρομή για περίπου το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό και την Ευρώπη με την Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου