Mini ανασχηατισμός... "Οικονόμου"! - Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης - Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Κυβέρνηση, ανασχηματισμός, Παύλος Μαρινάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ιωάννα Λυτρίβη,

     Ο Μητσοτάκης ανασχημάτισε την κυβέρνηση του με Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη, Άδωνι στο Υγείας και Οικονόμου εκτός κυβερνητικού σχήματος....


Μίνι ανασχηματισμό ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταργώντας ουσιαστικά την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προκαλώντας «μίνι» καραμπόλες.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανέρχεται για πέμπτη φορά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντί του Γιάννη Οικονόμου.

Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετακινούμενος από το υπουργείο Εργασίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου από υφυπουργός Παιδείας αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναλαμβάνει και χαρτοφυλάκιο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Αντί του Κώστα Κατσαφάδου τη θέση του υφυπουργού Προστασίας του πολίτη, αναλαμβάνει ο Ανδρέας Νικολακόπουλος

Η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αύριο, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

Αναλυτικά οι αλλαγές στα υπουργεία

  • Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Παύλος Μαρινάκης 

  • Υπουργός Εργασίας: Δόμνα Μιχαηλίδου

  • Υπουργός Υγείας: Άδωνις Γεωργιάδης

  • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

  • Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ανδρέας Νικολακόπουλος

  • Υφυπουργός Παιδείας: Ιωάννα Λυτρίβη

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου - Να απαντήσει ο πρωθυπουργός

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου - Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν τις στηρίζει»

Συνιστά τεράστιο θράσος, η Κυβέρνηση που ασκεί εδώ και χρόνια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την επίθεση στους αντιπάλους της ως "εθνική εξαίρεση", την πατριδοκαπηλία και τις εσωκομματικές της ισορροπίες, να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ευαισθησία στα εθνικά θέματα, τη στιγμή, μάλιστα, που όχι μόνο δεν καταδικάζει τις επικίνδυνες δηλώσεις Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά περιορίζεται σε ακατάληπτες δικαιολογίες για να τις καλύψει.

Ο κ. Συρίγος όχι μόνο δεν ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί Συνθήκης της Λωζάννης που είναι "κατά 97% παρωχημένη", αλλά τόνισε επιπλέον ότι "ως ένα βαθμό είναι παρωχημένη και ως προς τις μειονότητες". Αυτά από μία Κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο το μειονοτικό πριν τις εκλογές.

Η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή, μάλιστα, της Κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό.

Πρώτον, δεν υπάρχει κανείς εκτός από τον ίδιο τον κ Συρίγο που να θεωρεί πειστικό, πως ο ισχυρισμός ότι 97% της Συνθήκης είναι "παρωχημένο" δεν αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης στην Τουρκία για να προωθήσει τις απαράδεκτες θέσεις της περί αναθεώρησης. Εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση, ελάχιστη σημασία έχει αν η Τουρκία επιδιώκει να αναθεωρήσει το " 97%" ή το υπόλοιπο "3%".

Δεύτερον, οι θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιορίζονται ούτε στην επίκληση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ούτε στην θέση πως "ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται".

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σαφώς ότι:

"Όσον αφορά τα ελληνικά νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως." Ουδέποτε - και ορθώς- ελληνική κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, έχει πάει πέρα από αυτήν τη θέση, ανοίγοντας συζήτηση για το ποιες διατάξεις της Συνθήκης είναι ή δεν είναι ανενεργές και σε ποιον βαθμό ή πώς ερμηνεύονται.

Τρίτον, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο πρώην Υπουργός μίλησε ως "ακαδημαϊκός" και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι μίλησε "με την επιστημονική του ιδιότητα". Λίγα λεπτά αργότερα ο κ Συρίγος τόνισε ότι "επειδή άκουσα κάτι για επιστημονικές θέσεις" σημειώνω ότι οι θέσεις μου "δεν είναι επιστημονικές αλλά βαθύτατα πολιτικές". Αντί να παίζει με τις λέξεις και τις έννοιες ο κ Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει εάν αποδέχεται ή απορρίπτει τη θέση του πρώην Υπουργού του.

ΠΑΣΟΚ: Ομολογία αποτυχίας ο ανασχηματισμός - Επίθεση στο Χρυσοχοΐδη

Για «στελεχιακή ένδεια» και ομολογία «αποτυχίας της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, ενώ αίσθηση κάνει η σκληρή επίθεση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει:

«Με όρους ανακύκλωσης ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά.

Μόνο που πήχης δεν είναι πια τα ανέξοδα λόγια, αλλά η αδυσώπητη πραγματικότητα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος μετά τις πυρκαγιές του 2021 και με «διαπιστευτήρια» την αναποτελεσματική παρουσία του στο Υπουργείο Υγείας, καθώς το Ε.Σ.Υ. καταρρέει και απαξιώνεται συστηματικά.

Ως φαίνεται, το Υπουργείο Υγείας είναι μονοπώλιο των πολιτικών τέκνων του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών σε μια σειρά από γεγονότα και χρειάστηκαν έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη για να το ομολογήσει.

Οχυρωμένη στην αλαζονεία της, με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και όχι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί πάλι με όρους επικοινωνίας και ανασχηματισμούς «μουσικών καρεκλών» να διαχειριστεί την πολιτική φθορά της».

KKE: Γνώριμα πρόσωπα που διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό έργο τους

Για «επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν», κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες ''διορθωτικές'' αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης 'μεταρρυθμιστικής' ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη.

Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν».
   

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Οι πολίτες έχουν πιο σημαντικά θέματα από τις «μουσικές καρέκλες» της κυβέρνησης

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «ανακύκλωση της κυβερνητικής αποτυχίας».

«Η ανακύκλωση και η τοποθέτηση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια υπουργών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στερέψει από πολιτικό προσωπικό και προθύμους, είτε ότι εργαλειοποιεί την διακυβέρνηση της χώρας για εσωτερικούς σκοπούς.

Και στις δυο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: το αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη», τονίζει η νέα ΚΟ της Αριστεράς και προσθέτει:

«Από εκεί και πέρα, η καρατόμηση του κ. Οικονόμου επιβεβαιώνει την αποτυχία του λαϊκισμού και της δημαγωγίας περί ασφάλειας, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια και φόβο. Για την επιστροφή του κυρίου Χρυσοχοΐδη (την πέμπτη αν δεν κάνουμε λάθος) στο ίδιο υπουργείο, δεν χρειάζονται σχόλια. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Στη χώρα που το βρεφικό γάλα πωλείται έως και 213% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες έχουν πιο σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσουν από τις «μουσικές καρέκλες» της κυβέρνησης και τους τακτικισμούς του πρωθυπουργού».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου