«Μπόνους» 880 εκατ. ευρώ μοιράζουν στους μετόχους τους οι συστημικές τράπεζες

Τράπεζες, μερίσματα, υπερκέρδη, Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς,

     Γενναία μπόνους 846 εκατ. ευρώ (!) μοιράζουν στους μετόχους τος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα υπερκέρδη τους...


Μερίσματα ύψους 846 εκατ. ευρώ αναμένεται να διανείμουν στους μετόχους τους οι 4 συστημικές τράπεζες στο βαθμό που ο SSM θα εγκρίνει τελικώς τα σχέδιά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερο βήμα για αρκετές από αυτές ένα γενναίο buy back με το οποίο θα ανταμείψουν τους μετόχους 

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα το σχέδιο του buy back περνάει ασφαλώς μέσα και από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής της.

Μετά και την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με τη γνωστή επιτυχία της έκδοσης, το “ανήσυχο” πνεύμα των επενδυτών αναζητά καινούρια στοιχεία μεγιστοποίησης της αξίας των μετοχών τους έχοντας κατά νου την απολαβή μερίσματος και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ. Την ίδια στιγμή ασφαλώς αναμένει από κάποιες τράπεζες να προχωρήσουν σε buy back στο βαθμό που ο επόπτης θα το επιτρέψει.

Όλοι οι CEO των συστημικών τραπεζών βρίσκονται από χθες και έως 14 Μαρτίου στο Λονδίνο με στόχο να συμμετέχουν στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό road show της χρονιάς, αυτό του διεθνούς οίκου της Morgan Stanley.

Τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, θεωρούνται σπουδαία και οι προσδοκίες μέσα από τα business plans καταγράφουν μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα φέτος και μέχρι μία μονάδα του χρόνου στοιχείο το οποίο πάντως για μια σειρά από λόγους δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία τους.

Τέσσερα σημαντικά ζητήματα είναι αυτά που αναδείχθηκαν μέσα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών καθώς οι τρεις εξ’ αυτών έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία ανακοίνωσης .

Κέρδη και Μερίσματα

Οι διεθνείς επενδυτές επικεντρώνουν στη μερισματική πολιτική για δύο λόγους: Ο ένας είναι πως οι αποδόσεις θα βοηθήσουν αισθητά τις μελλοντικές τους επενδύσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι πως το γεγονός ότι ο SSM θα επιτρέψει σημαντικές μερισματικές αποδόσεις από το 2024 και μετά καταγράφει την τάση τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να απαλλαγούν από χρόνια δεσμά.

Πώς διαμορφώνονται τα προαναγγελθέντα και υπό αίρεση μερίσματα των συστημικών τραπεζών:

  • Εθνική Τράπεζα 1106 x 30%=331 εκατ. ευρώ
  • Εurobank 1256x 25%=314 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 611×20% =122 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 788×10%=331 εκατ. ευρώ

Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν και μερίσματα 32,5 εκατ. ευρώ από την Optima Bank που παρουσίασε κέρδη 103 εκατ. ευρώ το 2023 . Ας σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη τράπεζα εποπτεύεται από την ΤτΕ και δεν υπόκειται στο βάρος του αναβαλλόμενου φόρου.
Ειρήνη Σακελλάρη / naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου