Γάζα: Οι μεσολαβητές πιέζουν για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενόψει του Ραμαζανιού

Ραμαζάνι, ΓΑΖΑ, κατάπαυση πυρός, ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτος,

     Σε πλήρη εξέλιξη η έντονη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα πριν από το Ραμαζάνι...



Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, ανέφεραν αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι μεσολαβητές των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου είχαν συνομιλίες μεταξύ τους καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον αρχηγό της CIA Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς να μιλάει με τον αρχηγό της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Abbas Kamel και τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Ο Μπερνς είχε επίσης μια μυστική συνάντηση με τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα στην Ιορδανία, επιβεβαίωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά τη συνάντηση, μια ισραηλινή δήλωση ισχυρίστηκε: «Σε αυτό το στάδιο, η Χαμάς εδραιώνει τις θέσεις της σαν κάποιος που δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία και προσπαθεί να πυροδοτήσει την περιοχή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σε βάρος των Παλαιστινίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας».

Παραμένει ασαφές εάν σημειώθηκε κάποια πρόοδος μετά τις συνομιλίες, πριν ο Μπερνς επιστρέψει στις ΗΠΑ το Σάββατο, ανέφερε η Washington Post. Ο αμερικανικός ιστότοπος ανέφερε ότι το ζήτημα της προσωρινής παύσης έναντι του οριστικού τερματισμού των μαχών οδήγησε στη διακοπή των συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κάιρο.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία απέφερε ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προέτρεψαν τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα περιλαμβάνει εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση τουλάχιστον των μισών από τους εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στον θύλακα , που υπολογίζεται σε 100.

Η Χαμάς, ωστόσο, ζήτησε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ από τον κατεστραμμένο θύλακα, όπου τουλάχιστον 31.045 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, εν μέσω μιας βάναυσης και αδιάκριτης ισραηλινής χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου