Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο: Έξω από τη Βουλή οι φοιτητές μετά τη μεγάλη πορεία - Επεισόδια και τραυματισμοί

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, ιδιωτικά πανεπιστήμια,

    Μπροστά από τη Βουλή παραμένουν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την ώρα που στην Ολομέλεια συνεχίζεται η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κι ενώ είχε προηγηθεί ένταση.


«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων είναι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).

Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με το ethnos.gr, συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες. Λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ξεκίνησαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.

Ένταση και χημικά

Αργότερα, λίγο μετά τις 14:30, ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε με χρήση χημικών.

Επιπλέον, λίγο πριν τις 16:00, επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών.

Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 8 φοιτητές τραυματίστηκαν οι οποίοι στη συνέχεια παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς". Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο, καθώς φέρουν τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης την ώρα που έσκαγαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα αντικείμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τραυματισμοί διαδηλωτών, με το ΕΚΑΒ να φτάνει στο Σύνταγμα για τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και προς την Ερμού, με κουκουλοφόρους να επιτίθενται σε αστυνομικούς και να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμάτων προκαλώντας παράλληλα και υλικές ζημιές σε καταστήματα.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση ξεκίνησε πριν η μεγάλη πορεία των φοιτητών φτάσει στη Βουλή, όταν ομάδα ατόμων αποσπάστηκε και επιτέθηκε σε δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Σταδίου.

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο πάντως ήταν πολύ μεγάλη με χιλιάδες φοιτητές να πλημμυρίζουν το κέντρο της Αθήνας, ζητώντας να μην ψηφιστεί ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν πως περίπου 20.000 άνθρωποι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, με τις αρχές να άνουν λόγο για 13.000 διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου