Το ΝΑΤΟ εξετάζει ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία!

ΝΑΤΟ, Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Ομάδα Ramstein, Μαρκ Ρούτε,

     Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ η ομάδα Ramstein (Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας - UDCG) θα αναλάβει τον συντονισμό σε περίπτωση που ο Τραμπ διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εάν εκλεγεί για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ.


Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα Τετάρτη, 03 Απριλίου, για να συζητήσουν πώς να βάλουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη βάση, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για ένα πακέτο πενταετούς διάρκειας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διασφάλιζε υποστήριξη για το Κίεβο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στο Λευκό House. (Reuters)

Η πρόταση του Γενικού Γραμματέα  Γενς Στόλτενμπεργκ  θα δώσει στη δυτική συμμαχία μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία, λένε διπλωμάτες.

Το σχέδιο θα συζητηθεί σε μια διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ και την προετοιμασία για μια σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Η συνάντηση θα δείξει πόσο πρόθυμοι είναι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να υποστηρίξουν τις πολεμικές προσπάθειες του Κιέβου εναντίον της Ρωσίας τη στιγμή που ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ομάδα "Ramstein"

Σύμφωνα με τα σχέδια, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον συντονισμό από την ομάδα Ramstein (Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας - UDCG), έναν ad hoc συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εάν γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στην παροχή μη μαχητικής υποστήριξης στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, ενώ τα μέλη του έχουν παράσχει στο Κίεβο δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα σε διμερή βάση. Το ΝΑΤΟ έχει λάβει τη θέση ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στη συμμαχία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία, αλλά ότι θα γίνει μέλος κάποια στιγμή στο μέλλον.

Διπλωμάτες προειδοποιούν ότι οι συνομιλίες για την πρόταση βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ότι δεν είναι σαφές εάν το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των 100 δισ. ευρώ θα γίνει αποδεκτό και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με συναίνεση 32 μελών.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Τα θέματά της ατζέντας περιλαμβάνουν την αποτίμηση και αποτροπή της ρωσικής απειλής, τη σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας (θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας), καθώς και την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες του Ινδοειρηνικού (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα). Θα υπάρξει μάλιστα συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των ανωτέρω τεσσάρων χωρών καθώς επίσης και του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell.

Ως προς τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες του Νότου, ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ, καθώς οι συμμετέχοντες Υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσουν τις συστάσεις που διατύπωσε πρόσφατα σε έκθεσή της η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για τις εν λόγω περιοχές.

Νέος γενικός γραμματέας;

Μαρκ Ρούτε
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η συμμαχία αναζητά διάδοχο του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα για σχεδόν δέκα χρόνια. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποστηρίζεται από το 90 τοις εκατό των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας. Ωστόσο, αντιτίθεται από την Ουγγαρία λόγω της κριτικής του στον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους.Ιωάννης.

Ορισμένοι διπλωμάτες ήλπιζαν ότι ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ θα είχε επιλεγεί ήδη στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, αλλά αργότερα δήλωσαν ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Άλλοι, ωστόσο, είναι σίγουροι ότι ο Ρούτε θα διοριστεί τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου