22 Απρίλη Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2024: «Ο Πλανήτης μας εναντίων των Πλαστικών»

Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2024, World Earth Day 2024, «Πλανήτης εναντίον Πλαστικών», «Planet vs. Plastics», earthday.org,

     Η ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.


Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2024 ή η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης 2024 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου. Η Ημέρα της Γης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εμπλακούμε στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και να κάνουμε τη διαφορά για τον πλανήτη μας. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο την Ημέρα της Γης.

Ημερομηνία Παγκόσμιας Ημέρας Γης 2024

Στις 22 Απριλίου κάθε έτους, ο κόσμος συγκεντρώνεται για να τιμήσει και να προστατεύσει τον πλανήτη με την ευκαιρία της Ημέρας της Γης.


Video spot

Θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης 2024

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης για το 2024 είναι «Πλανήτης εναντίον Πλαστικών» .

Αυτό το ισχυρό θέμα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τρομερές συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης στον πλανήτη μας και στους κατοίκους του. Στόχος του είναι να κινητοποιήσει ένα παγκόσμιο κίνημα για τη δραστική μείωση της χρήσης και της παραγωγής πλαστικών.

Η EARTHDAY.ORG, επίσημος διοργανωτής της Ημέρας της Γης, πιέζουν για μείωση κατά 60% της παραγωγής όλων των πλαστικών έως το 2040, με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς πλαστικά. Ενθαρρύνουν τα άτομα, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες όπως:

 • Εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης: Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες, τα καλαμάκια, τα σκεύη και τα μπουκάλια νερού.

 • Αγκαλιάζοντας τις επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές: Επενδύστε σε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών, κούπες καφέ, δοχεία τροφίμων και μπουκάλια νερού.

 • Υπεύθυνη ανακύκλωση και κομποστοποίηση: Διασφαλίστε τη σωστή ανακύκλωση αποδεκτών πλαστικών και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων για να ελαχιστοποιήσετε τα απόβλητα που φτάνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

 • Υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων: Επιλέξτε εταιρείες που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα και να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά.

 • Υποστήριξη για αλλαγή πολιτικής: Επικοινωνήστε με τους εκλεγμένους αξιωματούχους σας και προτρέψτε τους να θεσπίσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης παρουσιάζει μια χρυσή ευκαιρία να εμπλακούμε στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και να κάνουμε μια απτή διαφορά για τον πλανήτη μας. Συμμετέχετε σε τοπικές εκδηλώσεις, οργανώστε εκδρομές καθαρισμού, εκπαιδεύστε την κοινότητά σας και συνεισφέρετε στο να γίνει πραγματικότητα το «Planet vs. Plastics».

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης

Η Γενική Συνέλευση καθιέρωσε την 22α Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης το 2009 με ψήφισμα. Οι ρίζες αυτής της τήρησης εντοπίζονται στη δεκαετία του 1970, όταν η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούσε ακόμη προτεραιότητα στις εθνικές πολιτικές ατζέντες.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Ανθρώπινο Περιβάλλον το 1972 στη Στοκχόλμη σηματοδότησε την αρχή της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης σχετικά με την αλληλεξάρτηση μεταξύ των ανθρώπων, των άλλων έμβιων ειδών και του πλανήτη μας. Οδήγησε επίσης στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Το 1992, σημειώθηκαν σημαντικά ορόσημα με την έγκριση της Ατζέντας 21, της Διακήρυξης του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και τη Δήλωση Αρχών για την Αειφόρο Διαχείριση των Δασών στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Γη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτό σηματοδότησε το πρώτο μεγάλο συνέδριο όπου η αειφόρος ανάπτυξη ήταν πρωταρχική εστίαση.

Πρόσφατες εξελίξεις

Μεταγενέστερα γεγονότα, όπως η Σύνοδος Κορυφής για τη Γη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002, η ανακήρυξη του 2008 ως Διεθνούς Έτους του Πλανήτη Γη και το Ρίο+20, που οδήγησε σε ένα εστιασμένο πολιτικό έγγραφο, συνέβαλαν στην εκθετική αύξηση των προσπαθειών για τη διατήρηση του περιβάλλοντος . Πιο πρόσφατα γεγονότα περιλαμβάνουν τη Σύνοδο Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα 2019 και την COP25, που επικεντρώνονται και οι δύο στην επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης μέσω της πρωτοβουλίας Harmony with Nature. Αυτή η πλατφόρμα για την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη φιλοξενεί ετησίως έναν διαδραστικό διάλογο, συζητώντας μεθόδους για την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την αρμονία με τη φύση και ανταλλάσσοντας εθνικές εμπειρίες σχετικά με κριτήρια και δείκτες για τη μέτρηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε αρμονία με τη φύση.

Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης έχει τεράστια σημασία σε πολλά επίπεδα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει σημασία:

Ευαισθητοποίηση

 • Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης εστιάζει σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η απώλεια βιοποικιλότητας και η αποψίλωση των δασών.
 • Φέρνει αυτές τις ανησυχίες στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου, προτρέποντας συζητήσεις και πυροδοτώντας δράση.

Εμπνευσμένη Δράση

 • Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης δεν αφορά μόνο την ευαισθητοποίηση. Πρόκειται για την κινητοποίηση ατόμων και οργανώσεων για να λάβουν συγκεκριμένα βήματα προς την προστασία του περιβάλλοντος. Η ημέρα χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την οργάνωση εκστρατειών καθαρισμού, πρωτοβουλιών δενδροφύτευσης, κοινοτικών κήπων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης.
 • Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή, όπως η μείωση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.
 • Η συλλογική δράση εμπνευσμένη από την Παγκόσμια Ημέρα της Γης οδήγησε σε σημαντικά περιβαλλοντικά επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της EPA, της ψήφισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των αυξημένων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χτίζοντας ένα Κίνημα

 • Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης καλλιεργεί μια αίσθηση κοινότητας και αλληλεγγύης μεταξύ περιβαλλοντικών ακτιβιστών και οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Παρέχει μια πλατφόρμα για συνεργασία, ανταλλαγή γνώσης και ανταλλαγή πόρων, ενισχύοντας το παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Συνδέει άτομα με τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε συνεχείς προσπάθειες και να συνεισφέρουν στις κοινότητές τους.

Μεταβαλλόμενες νοοτροπίες

 • Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης αμφισβητεί την αντίληψη ότι το περιβάλλον είναι ξεχωριστό από την ανθρωπότητα. Μας υπενθυμίζει ότι είμαστε μέρος ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος και η ευημερία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη.
 • Το να γιορτάζουμε τη Γη ως σπίτι και φροντιστή καλλιεργεί το αίσθημα ευθύνης και ενθαρρύνει μια πιο σεβαστή σχέση με τη φύση.

Συμπερασματικά, η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης εκτείνεται πέρα ​​από μια μέρα στο ημερολόγιο. Καταλύει την ευαισθητοποίηση, τη δράση και την πρόοδο, οδηγώντας μας προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους. Η συνεχής επιτυχία αυτού του παγκόσμιου κινήματος βασίζεται στη συλλογική μας δέσμευση για την προστασία του πλανήτη μας, ένα βήμα τη φορά.

22 Απριλίου 2024 Ειδική Ημέρα

Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης το 2024 θα πέσει την ειδική ημερομηνία της 22ας Απριλίου 2024 που είναι Δευτέρα. Αυτή η ειδική ημέρα είναι γνωστή ως Ημέρα της Γης και είναι μια διεθνής εκδήλωση που επικεντρώνεται στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και κάνει μια θετική διαφορά για τον πλανήτη. 

Η μοναδική ημερομηνία της 22ας Απριλίου παρέχει μια τέλεια ευκαιρία για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εμπλακούν στις πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως για τον εορτασμό και την υπεράσπιση της Μητέρας Γης. Το ειδικό Σάββατο του Απριλίου, στις 22 Απριλίου, μας ενώνει στη διαχείριση του κοινού μας πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου