Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών στην Ταϊβάν - Τουλάχιστον 4 νεκροί και 710 τραυματίες (vid)

Ταϊβάν, Σεισμός,

     Ο σεισμός  σημειώθηκε στις 07:58 το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα (02:58 ώρα Ελλάδας και Κύπρου) είχε μέγαθος 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της νήσου.


Ο ισχυρότερος σεισμόςστην περιοχή εδώ και 25 χρόνια - Οι πρώτες εκτιμήσεις για νεκρούς και τραυματίες

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 50 τραυματίες είναι ο πρώτος προσωρινός απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε την Ταϊβάν.

Η δόνηση που σημειώθηκε στις 07:58 το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα (02:58 ώρα Ελλάδας και Κύπρου) είχε μέγαθος 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της νήσου.

Η ιαπωνική σεισμολογική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον σεισμό, κάνοντας λόγο για δόνηση 7,7 Ρίχτερ, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) εκτιμά την ισχύ του ήταν 7,4 βαθμοί.


Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια «πιθανόν» παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταϊβάν.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτίρια που πήραν επικίνδυνη κλίση.

Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μεταδίδουν πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί σε κτίρια τα οποία κατέρρευσαν στην πόλη Χουάλιεν. «Δυο κτίρια κατέρρευσαν (...) μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι», δήλωνε νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της κομητείας.

Από τον σεισμό διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι. Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.Ήρθησαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι που είχαν εκδοθεί στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, ήρθησαν καθώς θεωρείται πλέον πως ο κίνδυνος πέρασε. Το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό στη Χαβάη των ΗΠΑ ανέφερε επίσης πως θεωρεί ότι ο κίνδυνος «πέρασε».

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι 3 και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών.

Οι αρχές του αεροδρομίου στη Νάχα, τη μεγαλύτερη πόλη στην Οκινάουα, ανέστειλαν την κίνηση των αεροσκαφών προληπτικά, διευκρινίζοντας πως «οι πτήσεις που θα προσγειώνονταν (στη Νάχα) θα εκτραπούν».

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων επίσης εξέδωσε επίσης έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.
Ταϊβάν: Ο ισχυρότερος σεισμός «εδώ και 25 χρόνια»

Δεκάδες μετασεισμοί (τουλάχιστον 25) έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι, οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου. «Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (...) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου