Η Γερμανία απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα! - ΚΚΕ και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΜέΡΑ25, DiEM25, Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, Γιάνης Βαρουφάκης, Συνέδριο για την Παλαιστίνη, Γερμανία,

     Την Παρασκευή 12 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη που συνδιοργάνωναν το ΜERA25 Γερμανίας και η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη στο Βερολίνο, η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση, εμποδίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και άλλους συμμετέχοντες να εκφωνήσουν τις ομιλίες τους.... 


Σε μια άνευ προηγουμένου «αυταρχική απόφαση», όπως καταγγέλλει το ΜέΡΑ25, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε για τον γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη «Betätigungsverbot», δηλαδή «απαγόρευση δραστηριότητας». Προφανής αφορμή, η συμμετοχή του στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη, που σταμάτησε με παρέμβαση της αστυνομίας.

Η απαγόρευση εισόδου και πολιτικής δραστηριότητας περιλαμβάνει επίσης δύο ακαδημαϊκούς, οι οποίοι επίσης θα παρίσταντο στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη, η διεξαγωγή του οποίου απαγορεύτηκε από τις γερμανικές αρχές με το επιχείρημα «διοργανώνεται από «μέλη του εχθρικού προς το Ισραήλ κινήματος μποϊκοτάζ BDS, μέλη ακροαριστερών ομάδων και σεκτών».
Μάλιστα, για να διακοπεί το συνέδριο στο Βερολίνο, δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο όπου θα γινόταν η εκδήλωση.

Το χρονικό της γερμανικής επίδειξης αυταρχισμούΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜέΡΑ25

«Την Παρασκευή 12 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη που συνδιοργάνωναν το ΜERA25 Γερμανίας και η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη στο Βερολίνο, η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση, εμποδίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και άλλους συμμετέχοντες να εκφωνήσουν τις ομιλίες τους. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάρτησε την φιλειρηνική ομιλία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 13 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσής του MERA25 Γερμανίας ενάντια στην αυταρχική και παράνομη δράση της αστυνομίας, ένας αστυνομικός πλησίασε τους διοργανωτές μας, παρουσία των δικηγόρων Ντέιβιντ Σούμαν και Μέλανι Σβάιτζερ, για να τους ενημερώσει ότι είχε εκδοθεί “Betätigungsverbot” (απαγόρευση πολιτικής δράσης) κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, του χειρουργού και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Ghassan Abu-Sittah και του πανεπιστημιακού Salman Abu Sitta. Στη συνέχεια, ο ίδιος αστυνομικός πρόσθεσε ότι αν μεταδοθεί οποιαδήποτε ομιλία από “οποιοδήποτε από τα τρία αυτά πρόσωπα”, η αστυνομία θα διαλύσει βίαια τη διαδήλωση.

Σε εκείνο το σημείο, οι παριστάμενοι δικηγόροι ζήτησαν από τον αστυνομικό να πληροφορηθούν σε ποιον νόμο βασίστηκε η απαγόρευση του Βαρουφάκη και των άλλων δύο ομιλητών. Ο αστυνομικός απάντησε ότι δεν επρόκειτο για απόφαση της αστυνομίας, αλλά για απόφαση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών. Όταν η δικηγόρος Μέλανι Σβάιτζερ ζήτησε να της δοθεί κάτι γραπτό σχετικά με αυτό το Betätigungsverbot, εκείνος αρνήθηκε. Λίγο αργότερα, η εφημερίδα TAZ ανέφερε ότι είχε λάβει επιβεβαίωση από τις γερμανικές αρχές για το Betätigungsverbot κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, μετά από αμέτρητα μηνύματα οργής (συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων όπως οι Clare Daly, Francesca Albanese, Adam Tooze, Roger Waters, Slavoj Zizek, Brian Eno και Jeff Sachs) κατά των ενεργειών του υπουργείου Εσωτερικών και της γερμανικής αστυνομίας, οι δικηγόροι του ΜERA25 Γερμανίας ενημερώθηκαν από το τμήμα Τύπου της αστυνομίας του Βερολίνου ότι δεν έχουν καμία γνώση περί απαγόρευσης του Γιάνη Βαρουφάκη. Περίπου την ίδια στιγμή, η εφημερίδα TAZ άλλαξε το άρθρο της διαγράφοντας την επιβεβαίωση που είχε λάβει από τις γερμανικές αρχές – άρχισαν δηλαδή να προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Το ΜέΡΑ25 επιθυμεί να ευχαριστήσει τους χιλιάδες δικηγόρους, βουλευτές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, πολίτες καθώς και τις οργανώσεις, συλλογικότητες και πολιτικούς φορείς που έστειλαν μηνύματα υποστήριξης και των οποίων η αντίδραση ανάγκασε τις γερμανικές αρχές να δείξουν ένα πρώτο δείγμα οπισθοχώρησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μάχη έχει κερδηθεί ή ότι θα ελαττωθεί η πίεση από τη μεριά μας.

Ο αγώνας για την ειρήνη στη Παλαιστίνη και για τη δημοκρατία στην Ευρώπη συνεχίζεται. Το μένος με το οποίο προσπαθούν να καταπιέσουν τις φωνές της ειρήνης και της ελευθερίας είναι ενδεικτικές του πόσο αποφασισμένοι είναι να μας οδηγήσουν στον πόλεμο. Δυστυχώς γι’ αυτούς, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να τους σταματήσουμε.

Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, εκ. Τύπου ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής»
------------------------------------------------KKE: Για την απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία του Γιάνη Βαρουφάκη

Σε σχόλιό του, για την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία του Γιάνη Βαρουφάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία του Γιάνη Βαρουφάκη, που αφορούσε τη συμμετοχή του σε εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια που είναι σε συνέχεια της πρόσφατης παρεμπόδισης από τις γερμανικές αρχές της συμμετοχής κόσμου σε προγραμματισμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Βερολίνο.

Αυτές είναι οι περίφημες αρχές της ΕΕ και των κρατών-μελών της. Αυτό είναι το πολυδιαφημισμένο “κράτος δικαίου” και οι “ελευθερίες” της ΕΕ, που αφορούν μόνο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων και η στήριξη της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο αδιέξοδες είναι οι αυταπάτες για τον “εκδημοκρατισμό” αυτής της φυλακής των λαών.

Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο, μπροστά και στη μάχη των ευρωεκλογών να δεχθεί πλήγμα η ΕΕ των εγκλημάτων, του πολέμου και της αδικίας, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που την εξωραΐζουν και την υπηρετούν».

Νέα Αριστερά: «Απαράδεκτη η ενέργεια της Γερμανίας κατά του Βαρουφάκη»

«Είναι αδιανόητο το 2024 στην καρδιά της Ευρώπης να ανακοινώνονται τέτοιες απαγορεύσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση

Για απαράδεκτη απόφαση της Γερμανίας, ενδεικτική της αυταρχικής και φιλοπόλεμης στροφής της Ευρώπης, κάνει λόγο η Νέα Αριστερά μετά την απαγόρευση εισόδου στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρει η Νέα Αριστερά στην ανακοίνωσή της, «είναι αδιανόητο το 2024 στην καρδιά της Ευρώπης να ανακοινώνονται τέτοιες απαγορεύσεις. Ιδίως την στιγμή που η Παλαιστίνη ισοπεδώνεται από το διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Η απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει κάθε δραστηριότητα- ακόμα και διαδικτυακή ομιλία- τριών ακαδημαϊκών που θα μιλούσαν σε συνέδριο για την Παλαιστίνη στο Βερολίνο, μεταξύ των οποίων ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι απαράδεκτη και ενδεικτική της αυταρχικής και φιλοπόλεμης στροφής που παίρνει η Ευρώπη.

Είναι αδιανόητο το 2024 στην καρδιά της Ευρώπης να ανακοινώνονται τέτοιες απαγορεύσεις. Ιδίως την στιγμή που η Παλαιστίνη ισοπεδώνεται από το διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ.

Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει αυτή την επικίνδυνη για τη δημοκρατία απόφαση. Η Ευρώπη οφείλει να πάρει ενεργό ρόλο στο ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός, στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης και στο τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου