Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.
Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους.
Παράλληλα αναφέρεται ότι το Ισραήλ θέλει να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.
Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.
«Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Άντονι Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με το Ιράν
Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.
«Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας...», δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
«Μαζί με τους εταίρους μας συντρίψαμε αυτήν την επίθεση» του Ιράν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι εργάζεται «για μια κατάπαυση του πυρός (στη Λωρίδα της Γάζας) που θα οδηγήσει τους ομήρους στο σπίτι τους και θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης».
Σε ανοιχτή γραμμή με τη Μόσχα
Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τσάχι Χανέγκμπι για να συζητήσουν σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.Μεταξύ άλλων, ο Νικολάι Πάτρουσεφ υπογράμμισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την μαζική επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Πώς το Ισραήλ αναχαίτισε την ιρανική επίθεση
Η απόκρουση ενός καταιγισμού ιρανικών drones και πυραύλων συντονίστηκε πλήρως με το Πεντάγωνο, το οποίο είχε έναν Αμερικανό αξιωματικό σύνδεσμο στην αίθουσα ελέγχου του βαλλιστικού συστήματος αεροπορικής άμυνας Arrow, δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιορδανία, βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει τον κύριο όγκο του καταιγισμού το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως να αποτρέψει μια κλιμάκωση μεταξύ των δύο εχθρών στην περιοχή.
Τουλάχιστον τα μισά από τα εκατοντάδες μη επανδρωμένα μίας κατεύθυνσης αεροσκάφη, τους πυραύλους κρουζ και τους πυραύλους εδάφους-εδάφους, που σύμφωνα με το Ισραήλ μετάφεραν συνολικά 60 τόνους εκρηκτικών, καταρρίφθηκαν από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και αεροπορικές ασπίδες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως μεγάλο μέρος της δουλειάς έγινε από τα αμυντικά συστήματά τους μεγάλου ύψους Arrow 2 και Arrow 3, τα οποία ανέπτυξαν από κοινού το Πεντάγωνο και η εταιρία Boeing.
Οι πύραυλοι αναχαίτισης των Arrow κοστίζουν μεταξύ 2 και 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων το τεμάχιο, σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής βιομηχανίας.
Ο Μόσε Πατέλ, διευθυντής πυραυλικής άμυνας στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε πως το Arrow και μικρότερου ύψους συστήματα αναχαίτισης συγχρονίστηκαν με αντίστοιχα συστήματα των ΗΠΑ στην περιοχή.
Αναλυτές: Η ιρανική επίθεση βγάζει το Ισραήλ από την απομόνωση
Στην κοινή εκτίμηση ότι η επίθεση του Ιράν έβγαλε το Ισραήλ από τη διεθνή απομόνωση καταλήγουν οι περισσότεροι Γάλλοι αναλυτές, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς την τελική έκβαση της κρίσης.Την επιστροφή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Ντομινίκ Μοϊσί, γεωπολιτολόγος και ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Montaigne, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν, με την επίθεσή του κατά του Ισραήλ, όχι μόνο επανέφερε την Αμερική στην καρδιά της σκακιέρας της Μέσης Ανατολής, αλλά απέδειξε και «την ποιότητα» των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, όπως άλλωστε την είχαν αποδείξει και το Φεβρουάριο του 2022, όταν ανακοίνωσαν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνει, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, «μπορεί οι ΗΠΑ να ήθελαν να αποστασιοποιηθούν για να αφοσιωθούν στην Ασία, όμως, εγκλωβισμένες ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν από τη μια πλευρά και τις επιθετικές φιλοδοξίες της Ρωσίας από την άλλη, δεν μπορούν να αφοσιωθούν πλήρως σε αυτό που έχουν ορίσει ως προτεραιότητά τους, δηλαδή τον ανταγωνισμό με την Κίνα».
Εκτιμά επίσης ότι η Τεχεράνη δεν τοποθέτησε μόνο την Ουάσιγκτον στην καρδιά της ισορροπίας στη Μέση Ανατολή, αλλά έβγαλε προς το παρόν το Ισραήλ από τη διπλωματική, αν όχι στρατηγική, απομόνωση του.
Τονίζοντας τη συντριπτική τεχνολογική υπεροχή του κράτους του Ισραήλ διερωτάται: «Γιατί η Τεχεράνη, η οποία δεν αντέδρασε ή λίγο μετά την εξάλειψη του στρατηγού Σολεϊμανί από την Αμερική του Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020, επέλεξε την κλιμάκωση τον Απρίλιο του 2024; Μπορούμε να σκεφτούμε ότι, ακριβώς όπως η Ρωσία στην Ουκρανία, το Ιράν των μουλάδων έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του και έχει υποτιμήσει αυτές του αντιπάλου του;»
Κατά την άποψή του, το καθεστώς του Ιράν, θύμα της ανικανότητας και της διαφθοράς των ηγετών του, εκτίμησε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να έχει υποστήριξη από αυταρχικά καθεστώτα, από τη Μόσχα μέχρι το Πεκίνο.
euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου