ΙΤΑΛΙΑ: Στις ευρωεκλογές κατεβαίνει η Τζόρτζια Μελόνι

Ιταλία, Ευρωεκλογές 2024, Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Deutsche Welle,

     Η Τζόρτζια Μελόνι τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του εθνικιστικού κόμματός της «Αδέλφια της Ιταλίας». «Είμαστε το κίνημα των πατριωτών". Θα επιλέξει ωστόσο τελικά την πρωθυπουργία.


Η Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές με στόχο να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός της «Αδέλφια της Ιταλίας». Σύμφωνα με τα γκάλοπ στην φάση αυτή συγκεντρώνει το 27,8%, με επτά ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα σε σχέση με την κεντροαριστερά. Και διάλεξε την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, παρουσία χιλιάδων μελών του κόμματός της. «Νιώθω περηφάνια, η συμμαχία μας είναι ενωμένη» τόνισε, πριν λίγο, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Κατηγόρησε την Αριστερά, δε, ότι «προσπαθεί να φιμώσει» το κόμμα της για να μην παρουσιάσει τις ιδέες του.

«Είμαστε το κίνημα των πατριωτών, είμαστε το Κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας μας», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία θεωρεί ότι με την κυβέρνησή της το «ιταλικό έθνος» κέρδισε περισσότερη αξιοπιστία στην Ευρώπη.

Δεν παρέστη ο Ματέο Σαλβίνι

H αναμέτρηση του Ιουνίου προκαλεί εντάσεις όμως και μέσα στην συντηρητική παράταξη. Ο Γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Πεσκάρα και έστειλε χαιρετισμό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Σύμφωνα με τα γκάλοπ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 7,6% της πρόθεσης ψήφου και η Λέγκα το 7,2%. Η Μελόνι και το κόμμα της, δηλαδή, συνεχίζουν να διατηρούν απόλυτη υπεροχή στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης. Στενοί συνεργάτες της Ιταλίδας πρωθυπουργού άφησαν να διαρρεύσει, πάντως, ότι δεν θα πάρει μέρος σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, και πως θα προσπαθήσει να κρατήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ, δεδομένων και των κυβερνητικών της υποχρεώσεων.

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι θα είναι παρούσα, ως κεντρική ομιλήτρια, στο κλείσιμο της εκστρατείας, στις 7 Ιουνίου στην Ρώμη, για να ζητήσει την ψήφο των πολιτών υπέρ των «Αδελφών της Ιταλίας». Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, ότι η Τζόρτζια Μελόνι και κάθε άλλος Ιταλός βουλευτής ή γερουσιαστής που θέτει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές και καταφέρνει να εκλεγεί, αμέσως μετά την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων, πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σαφές ότι η πρωθυπουργός και πρόεδρος των «Αδελφών της Ιταλίας», πρόκειται να επιλέξει την βουλή της Αιώνιας Πόλης.
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης / DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου