Κατάρ: Σταμάτησαν οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για την εκεχειρία στη Γάζα

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ειρηνευτικές συνομιλίες, Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι,

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι

     Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, είπε ότι η Ντόχα είχε «προειδοποιήσει από την αρχή αυτού του πολέμου ενάντια στη διεύρυνση του κύκλου των συγκρούσεων και σήμερα βλέπουμε συγκρούσεις σε διαφορετικά μέτωπα».


Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων έχουν σταματήσει, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

«Περνάμε ένα ευαίσθητο στάδιο με κάποια στασιμότητα και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αντιμετωπίσουμε αυτό τη στασιμότητ», είπε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου.

Το Κατάρ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, έχει συμμετάσχει σε εβδομάδες παρασκηνιακών συνομιλιών για την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να «προχωρήσουν και να βάλουν τέλος στα δεινά που βιώνουν οι άνθρωποι στη Γάζα και να επιστρέψουν τους ομήρους», είπε ο Σεΐχης Μοχάμεντ.

Οι διαμεσολαβητές ήλπιζαν να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, αλλά η πρόοδος υποχώρησε επανειλημμένα χωρίς καμία διακοπή των εχθροπραξιών στον ιερό μουσουλμανικό μήνα που έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Αντίθετα, έχουν αυξηθεί οι φόβοι ότι ο πολύμηνος πόλεμος στη Γάζα μετατράπηκε σε μια περιφερειακή σύγκρουση μετά την πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του μεγάλου εχθρού του Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε ότι η Ντόχα είχε «προειδοποιήσει από την αρχή αυτού του πολέμου ενάντια στη διεύρυνση του κύκλου των συγκρούσεων και σήμερα βλέπουμε συγκρούσεις σε διαφορετικά μέτωπα».

«Καλούμε συνεχώς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο λαός της Γάζας αντιμετώπισε «πολιορκία και πείνα» με την ανθρωπιστική βοήθεια να χρησιμοποιείται ως «εργαλείο πολιτικού εκβιασμού».

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.170 θανάτους, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε μια επίθεση αντιποίνων κατά της Χαμάς που σκότωσε 33.899 ανθρώπους στη Γάζα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Παλαιστίνιοι μαχητές κατέλαβαν περίπου 250 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεκάδες αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι 129 παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 που θεωρούνται νεκροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου