Διαβουλεύσεις Τουρκίας-ΗΠΑ ενόψει της επίσκεψης Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον τον Μάιο

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ,

     Οι αμερικανοτουρκικές διαβουλεύσεις αφορούσαν θέματα όπως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, η τρέχουσα κατάσταση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και οι πρόσφατες τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ... 


Ανώτεροι Τούρκοι και Αμερικανοί διπλωμάτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελισσόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς και διμερείς δεσμούς ενόψει του προγραμματισμένου ταξιδιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις αρχές Μαΐου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπας, ο οποίος πήγε στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, είχε συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 16 Απριλίου με τον Τσαγάται Ακίφ Κιλίτς, τον προεδρικό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής. Ο Αμερικανός διπλωμάτης έγινε επίσης δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αργά στις 15 Απριλίου.

Οι συνομιλίες στην Άγκυρα ήταν συνέχεια του Τουρκοαμερικανικού Στρατηγικού Μηχανισμού, που έλαβε χώρα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τον Μάρτιο. Ένα από τα κύρια θέματα στο τραπέζι ήταν η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου. Θα είναι το πρώτο ταξίδι του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι τουρκοαμερικανικές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν για θέματα όπως οι Τουρκοαμερικανικές σχέσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, η τρέχουσα κατάσταση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και οι πρόσφατες τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Συζήτησαν επίσης τη διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες να φέρει τη Ρωσία και την Ουκρανία στο ίδιο τραπέζι για κατάπαυση του πυρός, την οποία θα ακολουθούσαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Μεσολάβησε επίσης στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ 2022 και 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη ροή περισσότερων από 33 εκατομμυρίων τόνων σιταριού και άλλων προϊόντων διατροφής στις παγκόσμιες αγορές.

Στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία προτρέπει τις ΗΠΑ να πείσουν το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 33.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν πρόσφατα στενά για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Η Τουρκία επανέλαβε επίσης στην Ουάσιγκτον ότι ο μόνος τρόπος για μια μόνιμη λύση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής είναι η ίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου