Εικόνες από το «Πάσχα στο Άγιον Όρος» στο πλαίσιο της «Λατρευτικής Εβδομάδας» (vid)

Άγιο Όρος, ΠΑΣΧΑ, «Λατρευτική Εβδομάδα», Αγιορείτικη Εστία, «Πάσχα στο Άγιον Όρος»,

     Τις εικόνες απαθανάτισαν καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης φωτογράφοι που επισκέφθηκαν κατά καιρούς την Αθωνική Πολιτεία και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, μετά από συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία, περιλαμβάνεται στο φωτογραφικό της αρχείο


Την ιδιαίτερη εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στο Άγιον Όρος, έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, αφού παρουσιάζονται στο κοινό της πόλης, εικόνες από τη λειτουργική ζωή και τον καθημερινό βίο των μοναχών, καθώς και ιερά κειμήλια.

Πρόκειται για την ομαδική έκθεση, με τίτλο «Πάσχα στο Άγιον Όρος», με την οποία η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τις εικόνες απαθανάτισαν καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης φωτογράφοι που επισκέφθηκαν κατά καιρούς την Αθωνική Πολιτεία και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, μετά από συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία, περιλαμβάνεται στο φωτογραφικό της αρχείο. Η συγκεκριμένη θεματική επικεντρώνεται στις ακολουθίες και το τυπικό της εβδομάδας των Παθών, της Ανάστασης και της λιτάνευσης των ιερών εικόνων των μονών, με σημαντικότερες τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί» τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς και της Παναγίας Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων την Τρίτη του Πάσχα.

Οι φωτογράφοι, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν, είναι οι: Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης (Άγιον Όρος), Γιώργος Πούπης, Γιώργος Φουστέρης, Δημήτρης Καρακατσάνης, Tomasz Mościcki (Πολωνία), Ali Borovali (Τουρκία), Zbigniew Kosc (Ολλανδία), Zoran Purger (Σερβία) και Valery Bliznyuk (Ρωσία).

Μάλιστα, η έκθεση πλαισιώνεται με εικόνες και κειμήλια παραστάσεων των άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, από το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδας) και υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου.

Ταυτόχρονα, καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Πάσχα στο Άγιον Όρος» (Αγιορειτική Ταινιοθήκη, 2006) σε σκηνοθεσία του Άγγελου Παπαστεφάνου.


Η ταινία "Πάσχα στο Άγιον Όρος" του Άγγελου Παπαστεφάνου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, Στέλιο Αγγελούδη, ενώ στην τελετή των εγκαινίων θα συμμετάσχουν με μονωδίες φοιτητές της ειδίκευσης «Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την καλλιτεχνική επιμέλεια - διδασκαλία του επίκουρου καθηγητή Γιώργου Πατρώνα.

Η έκθεση «Πάσχα στο Άγιον Όρος» θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου