Σκόπια: Πύρινος, εθνικιστικός λόγος Κριστιάν Μιτσκόσκι μετά την εκλογική νίκη του VMRO στις προεδρικές εκλογές

Σκόπια, Συμφωνία των Πρεσπών, VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόσκι, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα,

     Όπως όλα δείχνουν ο Κριστιάν Μιτσκόσκι αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Αρνείται να αναγνωρίσει το νέο όνομα της χώρας ως Βόρεια Μακεδονία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.


«Απελευθερώστε την Μακεδονία» δηλώνει ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόσκι

Με ένα πύρινο επινίκιο εθνικιστικό λόγο ο Κριστιάν Μιτσκόσκι σηματοδοτεί την επιστροφή του VMRO στην εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία.

«Λαέ της Μακεδονίας, σας ευχαριστώ. Απελευθερώσατε τη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι ελεύθερη και θα είναι για πάντα. Όλοι αυτοί που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να την ταπεινώσουν, να την καταστρέψουν, τώρα κατέληξαν στα σκουπίδια και θα λογοδοτήσουν ενώπιον λαού. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ αυθόρμητα γιατί αγαπούν και προστατεύουν την Μακεδονία τους. Όλοι μαζί από σήμερα και στο μέλλον, θα προστατεύσουμε τη Μακεδονία, γιατί μόνο αυτή έχουμε. Δεν έχουμε καμία άλλη χώρα» δήλωσε ο Κριστιάν Μιτσκόσκι.


Στη νέα βουλή το VMRO διαθέτει 59 έδρες σε σύνολο 120 και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Κριστιάν Μιτσκόσκι, με τη συνεργασία του αλβανικού κόμματος VLEN.Όπως όλα δείχνουν ο Κριστιάν Μιτσκόσκι αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Αρνείται να αναγνωρίσει το νέο όνομα της χώρας ως Βόρεια Μακεδονία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η αλλαγή δεν μπορεί να προκαλέσει νέα πολιτική κρίση γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα. Είναι μια διεθνής πραγματικότητα, μια διμερής συμφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες που είναι σε ισχύ. Στο εσωτερικό οι κάτοικοι θεωρούν την συμφωνηθείσα ονομασία κάπως προσβλητική. Αυτός είναι ο λόγος που εσωτερικά χρησιμοποιείται το όνομα Μακεδονία για τη χώρα. Ωστόσο, η Συνθήκη των Πρεσπών είναι πραγματικότητα, το όνομα του κράτους είναι Βόρεια Μακεδονία και όλοι οι σημερινοί μελλοντικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν μισθό από το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτά είναι τα γεγονότα και δεν βλέπω ότι μπορεί να προκύψει νέα πολιτική κρίση» δήλωσε η δημοσιογράφος, Ιβόνα Ταλέβσκα .

Ο Μιτσκόσκι χωρίς να έχει πει ποτέ ανοιχτά ότι θα αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωνε ότι αυτή η συμφωνία δεν τον εκφράζει και ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τον όρο Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία είχε την υποστήριξη του VMRO κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με το συντριπτικό ποσοστό του 64,52%.

«Θα συμπεριφερθώ ως πρόεδρος όλων των πολιτών, αυτό σημαίνει για όλες τις εθνοτικές ομάδες, τα μέλη των κομμάτων, εκείνους που δεν είναι μέλη κανενός κόμματος. Κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να απευθύνει έκκληση για ενότητα, ιδίως μια γυναίκα αν τηρεί κομματική γραμμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πόρτες των γραφείων που είναι ανοιχτές για όλους» δήλωσε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα.

Η δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει:

«Το VMRO ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τον συνασπισμό των αλβανικών κομμάτων VLEN, με τον οποίο βρισκόταν μέχρι τώρα στην αντιπολίτευση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αλβανικός αυτός συνασπισμός υποστηρίχθηκε και από τον πρωθυπουργό του Κοσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι. Η κίνηση αυτή καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, καθώς και από τα πρώην μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού από τους Αλβανούς, κυρίως από τη Δημοκρατική Ένωση, η οποία ήταν στην εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία για 20 χρόνια»

euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου