Ανατροπή για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης – Επιστρέφουν όλοι στο εδώλιο!

Δίκη για το Μάτι, έφεση Εισαγγελέα Εφετών, κατά δικαστικής απόφασης,

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης. Πρώτα απ’ όλα, τους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης (για τον οποίο δεν μπορούσε νομικά να ασκηθεί έφεση).


Ανατροπή στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι, καθώς ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών κατά της δικαστικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς που εξέτασε την απόφαση άσκησε έφεση τόσο για τις αθωώσεις, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά ότι δόθηκαν.

Εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση του ανθρώπου που έβαλε τη φωτιά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 3 ετών, καθώς νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο, ύστερα από διαδικασία 19 μηνών, καταδίκασε μόνον πέντε από τους 21 κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ποινές έως πέντε χρόνια, τις οποίες μετέτρεψε σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, που παρενέβη αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης που εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων, προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Καλλιόπης Βαρδάκη.

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης. Πρώτα απ’ όλα, τους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης (για τον οποίο δεν μπορούσε νομικά να ασκηθεί έφεση).

Επίσης, η έφεση αφορά τις ποινές, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών), αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα. Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

Ως εκ τούτου, η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα, αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για την καθαρογραφή της απόφασης, προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό –στο Εφετείο δηλαδή– να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς ο κίνδυνος να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες για όλους τους υπευθύνους είναι ορατός και διαρκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου