Εξανεμίζεται η επιρροή Μακρόν στις Βρυξέλλες - "Μετ΄ εμποδίων" η εκλογή προεδρίας της Ε.Ε. (vid)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Όλαφ Σολτς,

     Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση μετά την συντριβή στις κάλπες των ευρωεκλογών προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου αποτελεί το έναυσμα μιας περιόδου αβεβαιότητας ενόψει των επερχόμενων θεσμικών διαδικασιών της ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές.Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στη Γαλλία και δεν φαίνεται να διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για να κρίνει τη μάχη για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση μετά την συντριβή στις κάλπες των ευρωεκλογών προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου αποτελεί το έναυσμα μιας περιόδου αβεβαιότητας ενόψει των επερχόμενων θεσμικών διαδικασιών της ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα αποτελέσματα στη Γαλλία έδωσαν στο κόμμα "Αναγέννηση" του Μακρόν το 15,2% των ψήφων έναντι 31,5% του κόμματος "Εθνικός Συναγερμός" της Μαρίν Λεπέν - γεγονός που υποχρέωσε τον Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την Εθνοσυνέλευση.Οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Γαλλία σε μια κατάσταση γνωστή στη Γαλλία ως "συγκατοίκηση" στην οποία ο νυν πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός που θα προκύψει από τις εκλογές να ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα.

Οι εθνικές κάλπες στη Γαλλία συμπτίπτουν χρονικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για την επιλογή των κεφαλών των θεσμικών οργάνων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη φωνή της Γαλλίας στις διαδικασίες.

"Θυμόμαστε την ομιλία του στη Σορβόννη τον Απρίλιο, όταν ήταν πολύ φιλόδοξος. Ζήτησε φιλόδοξη δράση για την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνει ο αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Eric Maurice.

Αν η κατάσταση αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει και η επιρροή του Μακρόν. "Μπορεί να είναι λιγότερο σε θέση να επιβάλει αυτή την ατζέντα στους Ευρωπαίους εταίρους του, λιγότερο σε θέση να δείξει τον δρόμο προς τα εμπρός για την ΕΕ και να έχει μειωμένη επιρροή στις διαπραγματεύσεις για τους επικεφαλής της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", πιστεύει ο Maurice.

Αποχαιρετισμός στον ηγέτη Μακρόν;

Το 2019, ο ρόλος του Εμανουέλ Μακρόν ήταν καταλυτικός. Έδωσε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφάλισε την προεδρία της ΕΚΤ για τη Γαλλία με την Κριστίν Λαγκάρντ και βοήθησε στην τοποθέτηση του Τιερί Μπρετόν ως Ευρωπαίου επιτρόπου για την εσωτερική αγορά.

Σε περίπτωση συγκατοίκησης, ο Γάλλος πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει την επιρροή του.

"Θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο αν ο Μακρόν έχει δίπλα του κάποιον σαν τον Μπαρντελά ως πρωθυπουργό", λέει η αναλύτρια του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής,, Σοφία Ρουσάκ.

Ο Μπαρντελά, το αστέρι του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, θα είναι η επιλογή της Μαρίν Λεπέν αν κερδίσει τις εκλογές και η Russack λέει ότι ο "ενθουσιασμός του Μακρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο" θα μπορούσε να μετριαστεί από το γεγονός ότι είναι "δεμένα τα χέρια του στο εσωτερικό".

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον διορισμό του επόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Η Γαλλία και η Γερμανία, οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες της ΕΕ, είθιστε να έχουν το μεγαλύτερο βάρος. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε τώρα να αλλάξει.

"Οι δύο υποτιθέμενοι πιο σημαντικοί ηγέτες, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν, βγαίνουν αποδυναμωμένοι από αυτές τις εκλογές", υπενθυμίζει ο Russack. Μια κατάσταση που θα μπορούσε "να δώσει λίγο περισσότερο χώρο στους ηγέτες των άλλων μεγάλων χωρών, όπως η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία".

Μένει να δούμε τι ρόλο θα παίξει ο ηγέτης άλλων χωρών, όπως ο Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και ο Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου