Έκθεση του Ειδικού Εισηγητή για την ακραία φτώχεια: η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι η απάντηση

Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνή Ζητήματα, ΑΕΠ, Ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, ΟΗΕ, Ολιβιέ Ντε Σάτερ, φτώχεια,

     Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Ολιβιέ Ντε Σάτερ περιγράφει λεπτομερώς την περιβαλλοντική καταστροφή και την ανισότητα που προκαλούν οι τρέχουσες οικονομικές πολιτικές. Προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ΑΕΠ ως μέτρο προόδου και να επικεντρωθούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική ευημερία.


Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι η λύση για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας, προειδοποίησε ο Ολιβιέ Ντε Σάτερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σύμφωνα με τον Ντε Σάτερ, η παραδοσιακή στρατηγική της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης για την καταπολέμηση της φτώχειας δημιούργησε έναν πλανήτη στα πρόθυρα της κλιματικής κατάρρευσης, με μια ελίτ να συσσωρεύει πλούτο, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Ντε Σάτερ περιγράφει λεπτομερώς την περιβαλλοντική καταστροφή και την ανισότητα που προκαλούν οι τρέχουσες οικονομικές πολιτικές. Προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ΑΕΠ ως μέτρο προόδου και να επικεντρωθούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική ευημερία.

Ο Ντε Σάτερ τόνισε ότι η εμμονή με την οικονομική ανάπτυξη ευνοεί τους πλούσιους και καταστρέφει τα ζωτικά οικοσυστήματα του πλανήτη. Πρότεινε οι οικονομικές πολιτικές να εγγυώνται βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη στον Παγκόσμιο Νότο απέτυχε να βγάλει τους ανθρώπους από τη φτώχεια. Ο πλούτος σε αυτές τις χώρες συχνά εξαρτάται από την εκμετάλλευση της εργασίας και την εξόρυξη πόρων προς όφελος του παγκόσμιου Βορρά και την πληρωμή του εξωτερικού χρέους. Ο Ντε Σάτερ υποστήριξε ότι ακόμη και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου η ανάπτυξη είναι απαραίτητη, η ανάπτυξη θα πρέπει να εστιάζει στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία και όχι στην αύξηση του ΑΕΠ.

Ο Ντε Σάτερ κάλεσε για μια ριζική αλλαγή στον αγώνα κατά της φτώχειας, προωθώντας μια οικονομία βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία δίνει προτεραιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική προστασία. Υποστήριξε την αναδιάρθρωση και διαγραφή του χρέους και τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών μέσω προοδευτικών φόρων κληρονομιάς, πλούτου και άνθρακα. Τόνισε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής.

Ο Ειδικός Εισηγητής σημείωσε ότι η τυφλή πίστη στην οικονομική ανάπτυξη περιορίζει τις δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η απόρριψη του ΑΕΠ ως δείκτη προόδου, η εξασφάλιση θέσεων εργασίας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, η εκτίμηση της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας, ο καθορισμός κατώτατων μισθών και η θέσπιση ανώτατου ορίου στον πλούτο που παράγεται από καταστροφικές βιομηχανίες.

Ο Ολιβιέ Ντε Σάτερ, που διορίστηκε ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα τον Μάιο του 2020, εργάζεται ανεξάρτητα και εθελοντικά στο πλαίσιο των ειδικών διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου