Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στήριξη της Ουκρανίας και η στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας-Βόρειας Κορέας στην ατζέντα

Σύνοδος ΝΑΤΟ, Ουάσιγκτον, Ουκρανία, Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα.

     Τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον με κυρίαρχα θέματα την παροχή συνεχούς στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία και ακόμα τον "αναδυόμενο άξονα" Κίνας, Ρωσίας και Βόρειας Κορέας...


Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα θα περιλαμβάνει συζήτηση μεταξύ των συμμάχων για την ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ενάντια στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, δήλωσαν ειδικοί.

Οι ηγέτες 32 μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στην Ουάσιγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου για να συζητήσουν τρόπους παροχής συνεχούς στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, η οποία εισέβαλε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα —που μερικές φορές αναφέρονται ως Ινδο-Ειρηνικός 4 ή IP4— προσκαλούνται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σχεδιάζουν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένουν οι αναλυτές να συζητήσει το ΝΑΤΟ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είναι η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

«Η συμφωνία Ρωσίας-Βορείου Κορέας αποτελεί πρόβλημα τόσο για τις χώρες του ΝΑΤΟ όσο και για τις χώρες της Βορειοανατολικής Ασίας», δήλωσε ο Μπρους Μπένετ, ανώτερος αμυντικός αναλυτής στην RAND Corporation.

"Περιμένω ότι θα συζητηθεί σε αυτή τη συνάντηση. Μπορεί να γίνει μια κρίσιμη πτυχή της συνάντησης, εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει πολύ στρατιωτικό προσωπικό για να υποστηρίξει τη Ρωσία στην Ουκρανία", είπε ο Μπένετ.

Αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα, ορισμένοι υπέθεσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να στείλει μηχανικούς του στρατού στο Ρωσοκρατούμενο Ντόνετσκ για να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Ιουνίου ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν μια πιθανή αποστολή στρατευμάτων, αλλά προειδοποίησαν τη Βόρεια Κορέα για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι θα είναι «τροφή για τα κανόνια σε έναν παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Η Βόρεια Κορέα ανανέωσε στις 27 Ιουνίου την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας: «Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ρωσικού στρατού» στον «πόλεμο της δικαιοσύνης».

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Σεούλ έχουν υπολογίσει ότι η Πιονγκγιάνγκ έστειλε περίπου 10.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκαν τις ανταλλαγές όπλων μεταξύ των δύο.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των στενότερων σχέσεων Ρωσίας-Βόρειας Κορέας και τον καλύτερο τρόπο ανταπόκρισης, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Μάθιου Μπρούμερ, καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής στο Τόκιο.

«Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν κυρίως υλικά αποτελέσματα, όπως το πώς θα επηρεαστεί η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στις πολεμικές μάχες στην Ουκρανία. Υπάρχουν όμως και ευκαιρίες για εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης της αυξημένης εμπλοκής της Βόρειας Κορέας για να δημιουργηθεί μια σφήνα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας», είπε.

«Ο αναδυόμενος άξονας μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχει σίγουρα επιταχύνει τη σύνδεση ασφαλείας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ως αποτέλεσμα, αναμένω αυξημένη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ασία, ειδικά με την Ιαπωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη λανθάνουσα στρατιωτική δύναμη στον κόσμο» είπε ο Μπρούμερ.

Το Πεκίνο είπε ότι παρακολουθεί στενά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής δεν «στοχεύει κανένα τρίτο μέρος».

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu, είπε στην VOA την Τρίτη ότι «η Ασία-Ειρηνικός βρίσκεται πέρα ​​από τη γεωγραφική εμβέλεια του Βόρειου Ατλαντικού» και ότι «η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να κάνει εισβολή προς τα ανατολικά στην Ασία-Ειρηνικό θα υπονομεύσει αναπόφευκτα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Οι χώρες και οι άνθρωποι σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται σε εγρήγορση εναντίον αυτού και αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε λόγια ή ενέργειες που αποσκοπούν να φέρουν στρατιωτικά μπλοκ σε αυτήν την περιοχή και να πυροδοτήσουν διχασμό και αντιπαράθεση», είπε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε σε έρευνα της Κορεατικής Υπηρεσίας της Φωνής των ΗΠΑ που ζητούσε απάντηση στα σχόλια του Πεκίνου.

Ο Λουίς Σιμόν, διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Elcano στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι χώρες του ΝΑΤΟ να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους εταίρους της στην Ανατολική Ασία «στο πλαίσιο της Κορεατικής Χερσονήσου και όχι στο πλαίσιο της Κίνας», επειδή προσφέρει «διπλωματικά ευκολότερο σημείο εισόδου».

Ταυτόχρονα, είπε, «θα είναι περισσότερο με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ παρά με το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, επειδή το ΝΑΤΟ στο σύνολό του είναι πολύ ξεκάθαρο ότι είναι επικεντρωμένο με λέιζερ» στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας ανακοίνωσε στις 25 Ιουνίου ότι θα πραγματοποιήσει μια σειρά κοινών ασκήσεων τον Ιούλιο με τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία — όλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ντέιβιντ Μάξγουελ, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικής Ασίας-Ειρηνικού, είπε επίσης ότι οι διμερείς διευθετήσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και μεμονωμένων χωρών του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είναι δυνατές καθώς «ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ είναι κράτη μέλη της Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών».

Η Διοίκηση του ΟΗΕ είναι ένας πολυεθνικός στρατιωτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας του 1950-53 για να αμυνθεί κατά της βορειοκορεατικής επιθετικότητας.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι υπάρχουν όρια στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στην περιοχή του Ατλαντικού και όσες έχουν δυνατότητες προβολής» που μπορούν να ξεπεράσουν αυτές «έχουν μάλλον μικρές», δήλωσε ο Barry Posen, διεθνής καθηγητής πολιτικών επιστημών της Ford στο MIT.

Ο William Ruger, μη κάτοικος ανώτερος συνεργάτης στο Defense Priorities, είπε ότι οι «δυνατότητες, το υλικό και το εύρος ζώνης των πολιτικών» των ΗΠΑ δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας.
voanews.com - μετάφραση antikry.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr