Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν σχεδίαζε να φύγει από τη Συρία, η εκκένωση του ζητήθηκε από τη ρωσική πλευρά. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, στη σελίδα του γραφείου του πρώην αρχηγού κράτους στα κοινωνικά δίκτυα.
Στις πρώτες επίσημες δηλώσεις μετά την πτώση του προέβη ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, μέσω της πλατφόρμας Τelegram. «Δεν είχα σχεδιάσει να φύγω, παρέμεινα στη Συρία μέχρι τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου» διευκρίνισε.
«Δεν είχα σχεδιάσει να φύγω από την πατρίδα μου, όπως λένε και δεν την άφησα τις τελευταίες ώρες των μαχών. Έμεινα στη Δαμασκό, εκπληρώνοντας τα καθήκοντά μου μέχρι το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων, ούτε Εγώ ούτε κανένας άλλος έθιξα το θέμα του ασύλου ή της παραίτησης», είπε ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Σε καμία στιγμή δεν είχε σκεφτεί να τα παρατήσει ή να φύγει από τη χώρα παρά τα επεισόδια» είπε ο έκπτωτος πρόεδρος σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε μέσω telegram και υποστήριξε ότι «παρέμεινε στη Συρία μέχρι τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου και δεν έφυγε παρά μόνο αργά το βράδυ».
«Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να κυκλοφορήσει η δήλωση μέσω αραβικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, η μόνη βιώσιμη επιλογή ήταν να δημοσιευθεί στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της πρώην προεδρίας της Συρίας». αναφέρει η λεζάντα της ανάρτησης στο Telegram.
Σύμφωνα με τον έκπτωτο πρόεδρο, η διαφηγή του έγινε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, καθώς η ρωσική στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία δέχθηκε επιθέσεις από drone, αφού έφυγε από τη Δαμασκό εκείνο το πρωί με τους μαχητές της αντιπολίτευσης να πλησιάζουν.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα και τους πολίτες της, κάτι που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν και προανήγγειλε νέα, αναλυτική περιγραφή των γεγονότων σε επόμενη ανακοίνωση, αφού όπως λέει, για λόγους ασφαλείας διαθέτει περιορισμένα μέσα επικοινωνίας.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα και τους πολίτες της, κάτι που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν και προανήγγειλε νέα, αναλυτική περιγραφή των γεγονότων σε επόμενη ανακοίνωση, αφού όπως λέει, για λόγους ασφαλείας διαθέτει περιορισμένα μέσα επικοινωνίας.
«Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να κυκλοφορήσει η δήλωση μέσω αραβικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, η μόνη βιώσιμη επιλογή ήταν να δημοσιευθεί στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της πρώην προεδρίας της Συρίας». αναφέρει η λεζάντα της ανάρτησης στο Telegram.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Μπασάρ αλ Άσαντ
Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ δήλωσε ότι παρέμεινε στη Δαμασκό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου και δεν έφυγε από τη χώρα μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του στο Telegram.Σύμφωνα με τον Άσαντ, έμαθε για την πτώση της Δαμασκού αφότου έφτασε στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμεϊμίμ.
Η φυγή από τη Συρία
Ο Άσαντ επιμένει ότι παρέμεινε στη Δαμασκό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου και δεν έφυγε από τη χώρα παρά αργά εκείνη την ημέρα.«Καθώς οι τρομοκρατικές δυνάμεις διείσδυσαν στη Δαμασκό, κινήθηκα στη Λατάκια σε συντονισμό με τους Ρώσους συμμάχους μας για να επιβλέψω τις πολεμικές επιχειρήσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είχε φύγει για τη Ρωσία το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου.«Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω ή να αναζητήσω καταφύγιο, ούτε έγινε τέτοια πρόταση από κανένα άτομο ή κόμμα», επεσήμανε ο Άσαντ. Σύμφωνα με τα λόγια του, «ο μόνος τρόπος δράσης ήταν να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση». Ωστόσο, «όταν το κράτος πέσει στα χέρια της τρομοκρατίας <...>, κάθε θέση καθίσταται άσκοπη».
Ο Άσαντ δήλωσε επίσης ότι έμαθε για την πτώση της Δαμασκού μετά την άφιξή του στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμεϊμίμ. Ενώ έμενε στη βάση, «η κατάσταση πεδίου στην περιοχή συνέχισε να επιδεινώνεται, η ίδια η ρωσική στρατιωτική βάση δέχτηκε εντατική επίθεση από επιδρομές με drone», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Συρίας. Αυτό ήταν όταν «η Μόσχα ζήτησε από τη διοίκηση της βάσης να κανονίσει μια άμεση εκκένωση στη Ρωσία».
Ελπίδες
Ο Άσαντ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «η Συρία θα είναι και πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητη». Επεσήμανε επίσης ότι θα παράσχει λεπτομερή απολογισμό των πρόσφατων γεγονότων στη Συρία «όταν το επιτρέψει η ευκαιρία»Första livstecknet från Assad via FB. Cry me a river… pic.twitter.com/hnbFFIoVzW
— Christer Sfeirكريستر (@ChristerSfeir) December 16, 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου