ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Παραιτείται η πρωθυπουργός της Δανίας μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις γενικές εκλογές

Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρέντερικσεν, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής της μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Δανία.


    Το αριστερό μπλοκ της κέρδισε 84 έδρες στο κοινοβούλιο, έναντι 77 των δεξιών κομμάτων, με αμφότερες τις πλευρές να μην καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τις 90 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία


Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής της στον βασιλιά, μετά την μεγάλη ήττα του τρικομματικού συνασπισμού της στις γενικές εκλογές , ανέφερε το βασιλικό παλάτι σε ανακοίνωσή του.

Τα κόμματα πρόκειται να ξεκινήσουν δυνητικά δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις την Τετάρτη για να καθορίσουν εάν η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τον Φρέντερικσεν ή από άλλον αρχηγό κόμματος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μέτε Φρέντερικσεν είχε τις χειρότερες εκλογές της από το 1903 την Τρίτη, κερδίζοντας μόνο 38 έδρες στο κοινοβούλιο των 179 εδρών - λιγότερες από 50 πριν από τέσσερα χρόνια - εν μέσω ανησυχιών των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση, την κρίση κόστους ζωής και την κοινωνική πρόνοια.

Το αριστερό μπλοκ της κέρδισε 84 έδρες στο κοινοβούλιο, έναντι 77 των δεξιών κομμάτων, με αμφότερες τις πλευρές να μην καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τις 90 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Αυτό αφήνει και τις δύο πλευρές εξαρτημένες από τις 14 έδρες που κέρδισε το αδέσμευτο Κόμμα των Μετριοπαθών του υπουργού Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, μια κεντρώα ομάδα που θα μπορούσε να αναδειχθεί ως καθοριστικός παράγοντας στις συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα της Δανίας, ωστόσο, με 21,9% υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι η Φρέντρικσεν θα μπορούσε να επιστρέψει για τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός μετά τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής επισκίασαν την υποστήριξη της προκλητικής στάσης της Φρέντερικσεν απέναντι στις επαναλαμβανόμενες φιλοδοξίες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει την ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας, τη Γροιλανδία.

Η Φρέντερικσεν προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι μια κατάληψη της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα ισοδυναμούσε με το τέλος του ΝΑΤΟ.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη