ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ... συνέχεια / Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ζητά άρση ασυλίας 11 βουλευτών για φερόμενη απάτη σε αγροτικές επιδοτήσεις (vid)

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, 5 πρώην βουλευτών, ενός πρώην υπουργού και ενός πρώην υφυπουργού.

Ραγδαίες εξελίξεις σε Κοινωνικό, Πολιτικό και Δικαστικό σκηνικό σηματοδοτεί η δεύτερη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ


Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά αγροτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι βουλευτές προέρχονται από το ίδιο πολιτικό κόμμα. Παράλληλα, υπό διερεύνηση βρίσκονται και πέντε πρώην βουλευτές. Η EPPO στην Αθήνα έχει επίσης διαβιβάσει πληροφορίες στη Βουλή σχετικά με φερόμενη εμπλοκή ενός πρώην υπουργού και ενός πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η έρευνα «αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση σε παραβίαση εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτους». Το σημερινό αίτημα για άρση ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν το 2021.

Η EPPO διεξάγει έρευνες για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά δημόσιους υπαλλήλους του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «προκειμένου η EPPO να μπορέσει να προχωρήσει με αυτήν την έρευνα και να διαπιστώσει τα γεγονότα, αναζητώντας παράλληλα ενοχοποιητικά καθώς και απαλλακτικά στοιχεία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το Άρθρο 29 του Κανονισμού για την EPPO, την άρση της ασυλίας 11 νυν βουλευτών του Κοινοβουλίου».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή στο σχέδιο απάτης ενός πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υφυπουργού του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».


 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Ωστόσο, το Άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι «εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που αφορούν αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχωρήσουν από τη θέση τους, αυτά θα πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή».

Η συγκεκριμένη διαδικασία καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της EPPO και αναγκάζει την υπηρεσία να διασπάσει την έρευνά της για ό,τι αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «όλα τα πρόσωπα που αφορούνται από την έρευνα θεωρούνται αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους ενώπιον των αρμοδίων ελληνικών δικαστηρίων». Προς το παρόν, δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση της τρέχουσας διαδικασίας, επισημαίνει επιπλέον η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία (EPPO)

«Ελλάδα: Νέες εξελίξεις στη διερεύνηση περιπτώσεων απάτης μεγάλης κλίμακας στον τομέα των γεωργικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

(Λουξεμβούργο, 1 Απριλίου 2026) — Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και το ελληνικό εθνικό δίκαιο, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με εικαζόμενο οργανωμένο σύστημα απάτης που αφορά γεωργικά ταμεία. Πέντε πρώην βουλευτές τελούν επίσης υπό έρευνα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) παρέπεμψε στη Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες σχετικά με εικαζόμενη συμμετοχή πρώην υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει αρκετές εν εξελίξει έρευνες σχετικά με εικαζόμενο οργανωμένο σύστημα απάτης στο οποίο εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το σημερινό αίτημα για άρση της ασυλίας αφορά πράξεις που εικάζεται ότι διαπράχθηκαν το 2021.

Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προχωρήσει στην εν λόγω έρευνα και να διαπιστώσει τα πραγματικά περιστατικά, κατά την αναζήτηση ενοχοποιητικών και απαλλακτικών αποδεικτικών στοιχείων, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών του Κοινοβουλίου. 

Η έρευνα αφορά εικαζόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση παραβίασης εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση άλλου παράνομου οφέλους. 

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή συμμετοχή στο σχέδιο απάτης ενός πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, το άρθρο 86 του ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια εγκαταλείψουν τη θέση τους, θα πρέπει να διαβιβαστούν αμέσως στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την υποχρεώνει να διαχωρίσει την εν εξελίξει έρευνά της όσον αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση των εν εξελίξει διαδικασιών.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.»

πηγή: euronews 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη