ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σωκράτης Φάμελλος / Η ελληνική κοινωνία δυσπιστεί – Καλώ τα προοδευτικά κόμματα να τους διώξουμε

«Συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για να κάνουμε πράξη αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός», το μήνυμα το προέδρου του Σωκράτη Φάμελλου από την Βουλή.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον «πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένη» από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύπτονται, τα οποία –κατά τον ίδιο– συνδέονται με συστηματική παραβίαση του Συντάγματος, υπονόμευση του κράτους δικαίου και αδιαφανή διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.


«Συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για να κάνουμε πράξη αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός», το μήνυμα το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τον κρυπτόμενο και εκβιαζόμενο πρωθυπουργό έβαλε ευθέως στο κάδρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα να συνεννοηθούν για να γίνει πράξη αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός: «Να τους διώξουμε το συντομότερο, να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση και να δώσουμε ανάσα στην κοινωνία με μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον «πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένη» από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύπτονται, τα οποία –κατά τον ίδιο– συνδέονται με συστηματική παραβίαση του Συντάγματος, υπονόμευση του κράτους δικαίου και αδιαφανή διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει προκαλέσει στη χώρα βαθιά πολιτική κρίση με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις, εντείνει την ανασφάλεια και αμφισβητεί την κοινωνική συνοχή. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα.  Είναι εθνική και κοινωνική ανάγκη να γλυτώσουμε από αυτή την διεφθαρμένη και επικίνδυνη κυβέρνηση, άμεσα!», επισήμανε.

Χαρακτήρισε «σύμπτωμα της κρίσης» την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και επιλέγει τη σιωπή κάθε φορά που αποκαλύπτονται σοβαρές υποθέσεις που αγγίζουν την κυβέρνησή του.

Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στις αποκαλύψεις που συνδέουν τη χρήση του παράνομου λογισμικού με κρατικούς μηχανισμούς, επικαλούμενος τις δηλώσεις του επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν.

«Πίσω από τις υποκλοπές είναι το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός»

Υποστήριξε ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην αρχή και προειδοποίησε ότι η διερεύνηση πιθανών αδικημάτων, ακόμη και κατασκοπείας, θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Παράλληλα κατηγόρησε κυβερνητικά στελέχη, όπως τον παρόντα στην Ολομέλεια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ότι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν πως υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης.

Ο κ. Φάμελλος συνέδεσε το ζήτημα των υποκλοπών με μια ευρύτερη εικόνα «καθεστώτος ατιμωρησίας», όπου –κατά την εκτίμησή του– λειτουργούν μηχανισμοί παρακράτους και πολιτικής προστασίας των εμπλεκομένων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Πείτε μας λοιπόν κ. Χατζηδάκη, από που σας κρατάνε; Με τι σας εκβιάζουν;  Η στάση σας μόνο ενοχή υποδηλώνει. Ο κύριος Ντίλιαν προειδοποιεί ότι δε πρόκειται να υποστεί μόνος του τις συνέπειες για κάτι που οργάνωσε και εκτέλεσε το Μαξίμου, με όρους παρακράτους. Τι απαντά η κυβέρνηση; Τσιμουδιά! Το δικαίωμα της σιωπής… Θα παρακολουθούμε για καιρό αυτό το κρυφτούλι; Για πόσο θα αιωρούνται οι απειλές ενός ιδιώτη προς την κυβέρνηση; Αληθεύει ότι έχετε βάλει λυτούς και δεμένους, εντός και εκτός Ελλάδας για να κερδίσετε τη σιωπή του; Αληθεύει ότι μεθοδεύετε διέξοδο-μέσω νομοθετικής ρύθμισης για τον κύριο Ντίλιαν ώστε να πέσει στα μαλακά; Όμως πέρα από τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη, των εμπλεκόμενων στις παρακολουθήσεις και της ηγεσίας της δικαιοσύνης,  υπάρχει και η ευθύνη αυτών που ενημερώθηκαν επίσημα από την ανεξάρτητη αρχή και δεν άσκησαν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και από το Σύνταγμα δικαιώματά τους».

Ο Σωκράτης Φάμελλος απευθύνθηκε προσωπικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης:

«Κύριε Χατζηδάκη τι φοβάστε; Μην τα βάλετε με τον κ. Μητσοτάκη και χάσετε την καρέκλα; Μην αποκαλυφθούν και άλλα σκάνδαλα από την έρευνα; Σας κρατάνε; Ο κόσμος το έχει τούμπανο. Δεν πήγατε στη δικαιοσύνη γιατί πίσω από τις υποκλοπές είναι το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν μπορείτε να παραμένετε σε θέσεις ευθύνης όταν υπάρχουν τόσες αποκαλύψεις. Ακόμα και με τη στάση σας  επιβεβαιώνετε πως είστε και ακατάλληλοι και  επικίνδυνοι και πως πρέπει να φύγετε άμεσα για να ανασάνει η χώρα».

«Σταθερότητα της λαμογιάς και της αρπαχτής»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε εκτενώς στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων εις βάρος των αγροτών. Ανέφερε ότι δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της πλειοψηφίας εμπλέκονται σε νέες δικογραφίες, ενώ επικαλέστηκε και τις έρευνες της Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και της επικεφαλής της Λάουρα Κοβέσι, τονίζοντας ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν.

Σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε:

«Σε λίγες μέρες θα συζητάμε για άρση ασυλίας 11  εν ενεργεία βουλευτών σας και φυσικά θα κληθούμε να συζητήσουμε και για την ευθύνη δύο Υπουργών σας. Για το οργανωμένο σχέδιο απάτης και κλοπής των αγροτικών επιδοτήσεων Ο κ. Μητσοτάκης θα τολμήσει να εμφανιστεί στη Βουλή, να δώσει τις απαντήσεις; Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι, έχουν πιει το αμίλητο νερό; Πού είναι κρυμμένοι; Και ποια είναι πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 11 στελέχη σας να οδηγούνται σε άρση ασυλίας; Πόσο σταθερή και ασφαλής είναι πλέον η κυβέρνηση; Αυτή την ασφάλεια προσφέρετε στους πολίτες; Ή τη σταθερότητα της λαμογιάς και της αρπαχτής;».

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υπόθεσης του εγκλήματος των Τεμπών, μιλώντας για συγκάλυψη ευθυνών και για προσβλητική μεταχείριση των συγγενών των θυμάτων ακόμη και κατά την έναρξη της δίκης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά διατηρεί σε κρίσιμες θέσεις πρόσωπα που, όπως είπε, υπονομεύουν το κύρος των θεσμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε σφοδρή κριτική και στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι αντί να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του κράτους -όπως η υποστελέχωση, οι χαμηλοί μισθοί και η έλλειψη σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων- ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταφέρει αρμοδιότητες σε ιδιώτες χωρίς επαρκείς εγγυήσεις λογοδοσίας, υποκαθιστώντας τη δημόσια διοίκηση και εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα.

Κλείνοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε πολιτική αξιοπιστία και ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια δημοκρατική «κάθαρση». Επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εκλογές και κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα να συντονίσουν τις κοινοβουλευτικές και πολιτικές τους πρωτοβουλίες ώστε να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και να ανοίξει ο δρόμος «για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η ΑΥΓΗ / Τάσος Γιαννόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη