Jose Angel Gurria: «Πρέπει να μειώσετε τις τιμές των προϊόντων ...»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΟΣΑ, Χ. Α. Γκουρία,

Προχωρήστε τώρα σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, προτρέπει, με συνέντευξη στην «Κ», την ελληνική κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Χοσέ Ανχελ Γκουρία.



Για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στην αγορά προϊόντων, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Χοσέ Ανχελ Γκουρία. Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη την ελάφρυνση του χρέους και σημειώνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά. Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

– Ποιες είναι οι κύριες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας; 

– Η ελληνική οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, αλλά ενέχει ακόμα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Χωρίς αμφιβολία, η παρατεταμένη κρίση είχε πρωτοφανές κοινωνικό κόστος: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% μεταξύ 2007 και 2015, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στο 25%, με την ανεργία των νέων στο 50%, και η φτώχεια (σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα εισοδήματος) έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην προώθηση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η κυβέρνησή της έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις και τώρα είναι καιρός να γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. Η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχει αυτό, είναι απαραίτητο να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, τον όγκο των ρυθμίσεων, καθώς και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Η προώθηση ισχυρότερου ανταγωνισμού σε κομβικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική σε άμεσες ξένες επενδύσεις και θα εκτινάξει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την άνοδο του εισοδήματος των νοικοκυριών. Ετσι, θα δώσει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Η εφαρμογή των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα 4,4% στο πραγματικό ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

– Στα δημοσιονομικά;

– Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, συνιστούμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού. Αυτό θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να ενισχύσει τα έσοδα ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές και να αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Ακόμα, τα «κόκκινα» δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά. Η μελέτη μας δείχνει ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των «κόκκινων» δανείων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα και στόχοι, ώστε οι τράπεζες να ελέγχουν την πρόοδο που κάνουν στη μείωση των δανείων αυτών.

– Πώς εξηγείτε το αξιοπερίεργο οι τιμές των αγαθών να παραμένουν υψηλές παρά τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων;

– Ενας από τους λόγους θα μπορούσε να είναι μια σειρά από διαρθρωτικά εμπόδια και ο υπερβολικός διοικητικός φόρτος, που έχουν οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού εντός της ελληνικής αγοράς. Αυτές οι στρεβλώσεις είναι εις βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι μόνον να κερδίσουν έχουν από τον ισχυρότερο και υγιέστερο ανταγωνισμό. Ακριβώς αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του Εργου Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά που ξεκίνησε πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία μαζί της. Η άρση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε κομβικούς τομείς μπορεί να φέρει απτά οφέλη στους καταναλωτές και υψηλότερο τζίρο 5 δισ. ευρώ ετησίως.

– Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στη διεθνή ατζέντα;

– Ασφαλώς η Ελλάδα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. ειδικότερα, για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, λόγω της ιστορικής κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο προηγούμενο χώρας του ΟΟΣΑ που να είχε την εμπειρία ενός παρόμοιου κατακλυσμού. Είναι στη διεθνή ατζέντα και επειδή το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ελαφρυνθεί ώστε να σταθεροποιηθεί η χώρα και να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Επίσης, λόγω της διάστασης της προσφυγικής κρίσης, της στρατηγικής της γεωπολιτικής θέσης, αλλά και της δυνατότητάς της να ανακάμψει. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό από τα πιο σκληρά εργαζόμενα ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με μορφωτικό επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο του δείκτη PISA του ΟΟΣΑ.

– Τι προσδοκάτε από τις δράσεις του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα;

– Τον Μάρτιο του 2015 ο ΟΟΣΑ και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά σε τομείς που είναι σημαντικοί για να αντιμετωπισθούν τόσο η οικονομική όσο και η ανθρωπιστική κρίση. Επιπλέον, μετά την υπογραφή του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015, ο ΟΟΣΑ ανέλαβε το έργο να υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς. Τον Ιανουάριο εγκαινιάσαμε με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το έργο «Εντοπισμός και Αρση Κανονιστικών Εμποδίων στον Ανταγωνισμό στην Ελληνική Οικονομία». Ο κύριος σκοπός του έργου είναι να αξιολογήσει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και να εντοπίσει όλα τα δυνητικά εμπόδια στη λειτουργία της αγοράς στις κατασκευές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο χονδρεμπόριο, στο ηλεκτρονικό εμπόριο (ένας τομέας σχετικά νέος) και σε κάποιους τομείς της μεταποίησης (π.χ. χημικά, ελαστικά, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός). Η ομάδα των ειδικών του ΟΟΣΑ ήδη εργάζεται σκληρά για να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις. Ξεκινήσαμε με τη χαρτογράφηση όλης της σχετικής νομοθεσίας του κάθε τομέα. Τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, κατά την οποία «χτενίζουμε» τη νομοθεσία για να εντοπίσουμε δυνητικά εμπόδια στον ανταγωνισμό. 

– Πώς αποτιμάτε τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης;

– Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζει μια επίμονη κρίση, που έχει υψηλό κοινωνικό κόστος. Φυσικά, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρωτοφανές και βαθύ φαινόμενο προσπάθησαν ειλικρινά και με αφοσίωση να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών. Δεν πέτυχαν όλες. Ο ΟΟΣΑ είναι σύμμαχος της χώρας σας σε αυτήν την προσπάθεια και ολόκληρη η τεχνογνωσία μας έχει τεθεί στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι στο απόγειό της. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 και τους πρώτους μήνες του 2016 έχουμε εγκαινιάσει μια στρατηγική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ένα εύρος σημαντικών θεμάτων, από τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την προώθηση του ανταγωνισμού. Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε τρεις μείζονες διαρθρωτικές προκλήσεις: την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε πέντε κομβικούς τομείς, την αναθεώρηση και αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Κατά της Διαφθοράς. Η δέσμευση και η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης και στα τρία αυτά έργα είναι, μέχρι στιγμής, αξιοσημείωτη.

- Αξιολόγηση και εμπιστοσύνη

- Το «κλειδί» της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Χοσέ Ανχελ Γκουρία, βρίσκεται στην ώθηση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Ο στόχος πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. 

– Πόσο σημαντική είναι η πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς; 

– Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά το τελευταίο Eurogroup αναμφίβολα σημαίνει ότι ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο. Επίσης αναγνωρίζει τη σημασία και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που πέρασαν από το Κοινοβούλιο. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτό σύντομα θα οδηγήσει σε μια ώθηση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της κατανάλωσης, που είναι τόσο απαραίτητα, και ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Είναι τώρα επιτακτικό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ώστε να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου