G7: Θα αποφασίσουν την κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; (vid)

G7, Τορίνο, Ιταλία, Κατάργηση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,

     Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των G7 (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ),  συγκεντρώθηκαν στην Ιταλία για «στρατηγικές» συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή


Κρίσιμη συνεδρίαση στο Τορίνο της Ιταλίας μετά της δεσμεύσεις στην COP28

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Τορίνο της Ιταλίας όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί περιβάλλοντος της ομάδας G7 των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη.

Δεκάδες διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμο του Τορίνο, φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και υπέρ της Παλαιστίνης.

Κάποιοι πέταξαν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία για περίπου 30 λεπτά.


 
Η τριήμερη σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος του G7 είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνάντηση μετά την υιοθέτηση του στόχου της COP28 τον Δεκέμβριο για μετάβαση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία θα πιέσει για μια συμφωνία για τον καθορισμό ημερομηνίας στόχου για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρώμη, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, δηλώνει ότι θέλει το Τορίνο να αποτελέσει "στρατηγικό σύνδεσμο" μεταξύ της περσινής Διάσκεψης των Μερών στο Ντουμπάι και της COP29, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Αζερμπαϊτζάν.

Στόχος είναι "να γίνει η πορεία που χαράχθηκε από την COP28 πρακτική, πραγματική, συγκεκριμένη", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin ενόψει της συνάντησης.

Η Ιταλία, ένα hotspot της κλιματικής αλλαγής ευάλωτο στις πυρκαγιές, την ξηρασία και την υποχώρηση των παγετώνων, θέτει "τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, τη θέρμανση των θαλασσών" ψηλά στην ατζέντα, είπε.

Αντιπροσωπείες από το Ντουμπάι και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στο Τορίνο, καθώς και από τη Βραζιλία.

Οι αποφάσεις της G7 «θα παρακολουθούται στενά»

Μαζί το G7 αποτελεί περίπου το 38 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας και ήταν υπεύθυνο για το 21 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2021, σύμφωνα με το ινστιτούτο πολιτικής Climate Analytics.

Κανένα μέλος της ομάδας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των υφιστάμενων στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030, καταφέρνοντας αντ 'αυτού να τους μειώσει κατά «στην καλύτερη περίπτωση περίπου στο μισό από αυτό που χρειάζεται», ανέφερε μια έκθεση του ινστιτούτου την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τα σαρωτικά σχέδια για τον περιορισμό των εκπομπών από τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων, δίνοντας προθεσμία στις υπάρχουσες μονάδες άνθρακα έως το 2032 για να μειώσουν την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατά 90%.

Η Γαλλία αναμένεται να πιέσει ώστε η G7 να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030, αλλά η Ιαπωνία είναι απρόθυμη να ορίσει ημερομηνία.

Η Γερμανία -- ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη -- είναι απρόθυμη να σταματήσει το φυσικό αέριο, όπως και η Ιταλία.

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να μετατρέψει την Ιταλία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αναζητώντας νέους προμηθευτές στη Μεσόγειο και την Αφρική και επεκτείνοντας τις υποδομές φυσικού αερίου.

Ο Luca Bergamaschi, ιδρυτής της ιταλικής δεξαμενής σκέψης για το κλίμα ECCO, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Ιταλίας ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή της ασφάλεια και είπε ότι το ενδιαφέρον της για τις εκκολαπτόμενες τεχνολογίες όπως η πυρηνική σύντηξη είναι άστοχο.

Οι αποφάσεις της G7 «έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές και στις ιδέες και τις προσδοκίες των επενδυτών» και η διαχείριση της Ιταλίας στο Τορίνο «θα παρακολουθούνται στενά», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου