Και τώρα κυβέρνηση πως;

Με τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές, τίθεται πλέον το ερώτημα της επόμενης ημέρας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών.

Μετά τις πρώτες δηλώσεις διαφαίνεται αδρά το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή ψήφου ανοχής, ενώ και η ΔημΑρ δεν το απέκλεισε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε σαφές ότι αναμένει κανονικά τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, αρνούμενος στην ουσία την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα κύκλοι της Ν.Δ. θεωρούν ότι μπορεί να λάβουν και τη στήριξη μεμονωμένων βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να συρρικνώνονται, είχε προτείνει νωρίτερα τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔημΑρ.

Παράλληλα πρότεινε να ζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει αύριο κατευθείαν στη δεύτερη φάση της συνταγματικής διαδικασίας, που προβλέπει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Πιο σαφής ήταν λίγο αργότερα από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με μία ταυτόχρονη ισχυσρότερη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν επεξηγηματικές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προς τους Δημοσιογράφους, όπου δεν έθετε ως προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης "συνεργασίας" τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση τις επιλογές του και κατέστησε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας τις αντιμνημονιακές θέσεις του.

Κλειστό το ενδεχόμενο συνεργασίας άφησε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ανοικτός σε κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔημΑρ, Φώτης Κουβέλης. "Ζητήσατε κυβέρνηση συνεργασίας, για να μείνουμε μέσα στο ευρώ αλλά και αποδέσμευσης από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου με διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Κουβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου