Τέσσερις... σωματοφύλακες για την Ευρωζώνη

Οι επικεφαλής τεσσάρων ευρωπαϊκών θεσμών προετοιμάζουν τις μέρες αυτές "συνολικό σχέδιο", με άξονά του την έξοδο της ευρωζώνης από τι διετή κρίση, έγραψε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag και αναδημοσιεύει σήμερα το Πρώτο ΘΕΜΑ online.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος του τρέχοντος μηνός" γράφει επίσης η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με αυτήν, στις προτάσεις -για την 17μελή ευρωζώνη- που εξετάζουν οι ανωτέρω ιθύνοντες είναι και:
- Η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.

- Η δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτόγνωρες εξουσίες.

- Η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Το αυτό, προκειμένου περί της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της ευρωζώνης.
Τέλος, υπάρχει επεξεργασία σειράς προτάσεων, που άπτονται του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αναφέρει η ίδια κυριακάτικη εφημερίδα της Γερμανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η εκτός προγράμματος συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Επισήμως, η συνάντηση αφορά στα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν είχαν συναντηθεί και την περασμένη Τετάρτη, στο συνέδριο του Συμβουλίου των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει ότι συμφώνησαν πως το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προς τη μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης και την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου