Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας στο Εκατέρινμπουργκ

Στο Εκατερίνεμπουργκ πραγματοποιείται στις 3 και 4 Ιουνίου η 31η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας. Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χερμάν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ ΜπαρόΖο.

Την πρώτη ημέρα οι πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν στο πλαίσιο ανεπίσημου δείπνου.

Τα θέματα που θα πρωταγωνιστήσουν στις συζητήσεις είναι η παγκόσμια οικονομία, η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας και της Ε.Ε., η δραστηριότητα της «Ομάδας των 20» κατά την Προεδρία της Ρωσίας και η κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του βοηθού του Προέδρου της Ρωσίας, Γιούρι Ουσακόφ.

Θα συζητηθούν επίσης ζητήματα που αφορούν μια νέα βάση συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, το εμπόριο και η ενέργεια, η συνεργασία στον τομέα των εναέριων μεταφορών καθώς και το ζήτημα παροχής προσωπικών δεδομένων των επιβατών και η κατάργηση των θεωρήσεων σε ταξίδια σύντομης παραμονής.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ολομέλειας θα συζητηθεί επίσης η συνεργασία στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της εξωτερικής ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας σχετικά με τις πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών. Εκ μέρους της ρωσικής πλευράς το επίσημο έγγραφο της συμφωνίας έχει ήδη υπογραφεί από τον επικεφαλή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου και Διακίνησης Ναρκωτικών, Βίκτορ Ιβανόφ.

Από ρωσικής πλευράς στη Σύνοδο θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αλεξάντρ Κονοβάλοφ, ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντρέι Μπελοούσοφ.