Γέννηση της "τουρκικής άνοιξης";

Οι ταραχές στην Τουρκία είναι το κυρίαρχο θέμα στα σημερινά σχόλια του διεθνούς τύπου σύμφωνα με την Deutsche Welle. Η γαλλική Le Monde διερωτάται: «Βιώνουμε τη γέννηση μιας ‘τουρκικής άνοιξης’; Θα εξελιχθεί η πλατεία Ταξίμ στην πλατεία Ταχρίρ της Κων/πολης, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι; Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στην κεντρική αυτή πλατεία της πόλης, αποτελούν αναμφίβολα ορόσημο στην τουρκική πολιτική. Αρχικώς ήταν μόλις ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών που ήθελαν να διασώσουν ένα τμήμα ενός δημόσιου πάρκου που όμως εξελίχθηκε σε ένα μαζικό κίνημα κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού Ερντογάν. Σε αυτό συνέβαλε και η ασύμμετρη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας. Την επόμενη χρονιά ο Ερντογάν θέλει να γίνει πρόεδρος και να μετατρέψει προηγουμένως τη χώρα, με τη βοήθεια συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, σε μια προεδρική δημοκρατία. Πολλοί φοβούνται ότι η καταστολή θα είναι τότε πολύ πιο σκληρή».

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σημειώνει: «Το μήνυμά τους είναι το εξής: ακόμη κι αν η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα δακρυγόνων του κόσμου, δεν θα καταφέρει να κλείσει τα στόματα των αντιπάλων της. Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν συνιστούν επανάσταση. Ο στόχος τους δεν είναι να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους διαδηλωτές είναι να ακουστεί η φωνή τους. Θέλουν να δείξουν ότι μπορεί η Τουρκία να είναι μια δημοκρατία στα χαρτιά, αλλά ότι ένα δημοκρατικό σύστημα σημαίνει πολλά περισσότερα: δικαιώματα για όλους αλλά και ένα κοινωνικό κλίμα που επιτρέπει το διάλογο».

Λευκός Οίκος: «Σταθερότητα μέσα από τη διασφάλιση των ελευθεριών»

Λόρα Λούκας
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Λόρα Λούκας, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν μέρος της δημοκρατικής έκφρασης, και πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα η σταθερότητα της Τουρκίας θα διασφαλισθεί καλύτερα μέσα από το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον αναμένει να επιδείξουν οι δυνάμεις ασφαλείας αυτοσυγκράτηση και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σε ανάλογο πνεύμα είχε κινηθεί νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εξέφρασε επίσης συμπάθεια για τους τραυματίες, επισημαίνοντας την ανησυχία των ΗΠΑ «για τον αριθμό των ανθρώπων που τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές», ενώ κατέστησε σαφές πως οι ενέργειες των τελευταίων κινούνται στο πλαίσιο των ελευθεριών που, όπως σημείωσε με έμφαση, είναι «ζωτικής σημασίας για κάθε υγιή δημοκρατία».

 Ε.Ε.: «Δυσανάλογη» η αντίδραση των τουρκικών αρχών

Κάθριν Άστον
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της, καταδίκασε τη χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία προς τους διαδηλωτές. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον σε δήλωσή της χαρακτήρισε τον τρόπο αντίδρασης των τουρκικών αρχών «δυσανάλογο» σε σχέση με την πραγματική διάσταση των διαδηλώσεων ενώ εξέφρασε «ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να εξευρεθεί «ειρηνική λύση» μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης.

Έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο απάντησε η τουρκική κυβέρνηση στις διαδηλώσεις άσκησε άμεσα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντάς τον «εντελώς ακατάλληλο». Ο κ. Σουλτς προειδοποίησε μάλιστα ότι η βίαιη αντίδραση της τουρκικής αστυνομίας ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες, εντονότερες διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ πορείες αλληλεγγύης προς τους τούρκους διαδηλωτές εκδηλώθηκαν σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Γερμανία.