Ομαλοποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας μετά από την επικοινωνία του Τσέχου ΥΠΕΞ με τον Ν. Κοτζιά

Τσεχία, ΥΠ.ΕΞ.,
ΣΥΓΝΩΜΗ ζήτησε ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Μίλος Ζεμάν, ότι η χώρα του θα εισέλθει στην Ευρωζώνη όταν από αυτή βγει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNN.gr ο Τσέχος ΥΠΕΞ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κοτζιά λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ προσπάθεια προσέγγισης έκανε και εχθές το βράδυ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ζαοράλεκ είπε στον κ. Κοτζιά ότι οι θέσεις του προέδρου Ζεμάν δεν εκφράζουν επ ουδενί τις θέσεις της Τσεχικής Κυβέρνησης. Είπε επίσης, ότι, η Ελλάδα δεν ευθύνεται για το οξύ μεταναστευτικό, προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ούτε και για την οικονομική κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη και ούτε ξεκίνησε τον πόλεμο στη Συρία.

Ζήτησε δε από την Ελληνική Κυβέρνηση να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην Πράγα, ο Έλληνας πρέσβης κ. Παναγιώτης Σαρρής, και προσκάλεσε τον κ. Κοτζιά να πραγματοποιήσει άμεσα επίσκεψη στη χώρα του.

Σε ερώτηση του CNN Greece, για το πότε θα επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία, ανώτατες διπλωματικές πηγές απάντησαν με νόημα: «Αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν θα μας πει η Τσεχία τι θα κάνουμε. Πάντως όχι σύντομα».

Από το βράδυ της Τρίτης η Τσεχία άρχισε να αναδιπλώνεται
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μποχουσλαβ Σομπότκα, με δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο Ζεμάν, λέγοντας ότι, «θα πρέπει να αποφεύγουμε να λέμε ποιος πρέπει να είναι στην ευρωζώνη όταν η ίδια η Τσεχία δεν ανήκει σε αυτήν». «Όταν θα εισέλθουμε, τότε θα μπορούμε να πούμε στα υπόλοιπα μέλη ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Στη συζήτηση με την Ελλάδα πρέπει να σαφώς να αναφέρουμε τα ελληνικά λάθη, όπως τα σχετικά με το θέμα της φύλαξης των συνόρων Σένγκεν».

«Δεν είμαι υπέρ του να κλωτσούμε τον πλέον αδύναμο...Η Ελλάδα ήταν το «αγαπημένο μαύρο πρόβατο» στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι το «αγαπημένο μαύρο πρόβατο» στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.
CNN.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου