Προθεσμία 3 μηνών από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον έλεγχο των συνόρων!

Προσφυγικό, Σένγκεν,
COMMISSION
Κενά και σοβαρές ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, διαπιστώνει η Κομισιόν σε σχέδιο έκθεσής της που αφορά τον μήνα Νοέμβριο. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει ουσιαστικά στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 26 της Συνθήκης οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα έχουν την δυνατότητα να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για χρονικό διάστημα έως και 2 έτη.

Η διαδικασία προβλέπει ενδιαμέσως νέα αξιολόγηση μετά το πέρας του τριμήνου και πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο. Προκειμένου να ληφθεί η απόφαση επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των μελών.

«Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (…) από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων. Ενώ όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Reuters, υπογράμμισε:

«Από τον Νοέμβριο η Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται προς την κατεύθυνση συμμόρφωσης με τους κανόνες της Σένγκεν αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα».

«Αν δεν υλοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει μία πιθανότητα να … επιτραπεί στα κράτη – μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους».

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν που τέθηκε σήμερα προς συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αφορά στα hotspots “προαναγγέλοντας” ότι «είναι κακή».

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι «ισχύει πως τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά αρχές Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Κομισιόν δια του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου απέκλειε ότι συζητείται αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν ή αποκλεισμός της Ελλάδας. Ωστόσο σημείωνε ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή των κανόνων της Συνθήκης με σκοπό την προστασία της, θέση που διατυπώνεται και στην σχετική σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου