Επικαιροητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Ανησυχία της ΕΚΤ για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας - Εκατομύρια στερλίνες στην Βρετανική αγορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαπιστώνει, μέσω του μηνιαίου οικονομικού δελτίου της, ότι υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πλημμυρίζει με στερλίνες την αγορά...Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα μακροοικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου αντικατοπτρίζουν τις υποτονικές τάσεις της διεθνούς οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου. Σε αυτό παίζει ρόλο και η αύξηση των «προκλήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες».

Σχετικά με την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ εκτιμά πως η απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλεί τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστούν πλήρως οι επιπτώσεις της. Ωστόσο, το οικονομικό δελτίο αναφέρει πως «η ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό».

Η Τράπεζα της Αγγλίας πλημμυρίζει με στερλίνες την αγορά...


Μαρκ Κάρνεϊ
Σε πακέτο «εξαιρετικών» μέτρων αναγκάστηκε η Τράπεζα της Αγγλίας, για να αντιμετωπίσει το πρώτο σοκ του Brexit.

H Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να ρίξει εκατομμύρια στερλίνες, επιπλέον, στην αγορά, σε χαμηλότερο κόστος, για να ενισχύσει παραγωγή και κατανάλωση.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,25%, από 0,5%. Είναι η πρώτη μείωση επιτοκίου, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

«Ο συνδυασμός των νέων δεδομένων σε ζήτηση και προσφορά σημαίνει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 2,5% χαμηλότερη, στο τέλος της περιόδου προβλέψεων, σε σχέση με την εκτίμηση του Μαΐου. Ακόμα και μετά την ενίσχυση της ρευστότητας, το περιθώριο πλεονάζουσας παραγωγής αναμένεται να διευρυνθεί και η ανεργία να αυξηθεί, από το σημερινό επίπεδο του 4,9% σε περίπου 5,5%, τα επόμενα δύο χρόνια.» εξήγησε ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϊ.
  
Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει, επίσης:  
  • Νέο Σχέδιο Όρων Χρηματοδότησης (Term Funding Scheme), για να διασφαλιστεί ότι η φθηνή ρευστότητα θα «περάσει» στην αγορά
  • Αγορές εταιρικών ομολόγων ύψους £10 δισεκατομμυρίων
  • Και αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων κατά £60 δισεκατομμύρια  
«Αυτό το έγκαιρο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων έχει τις κατάλληλες διαστάσεις, με δεδομένο το μέγεθος του σοκ, της αβεβαιότητας για το βαθμό προσαρμογής και τα σχετικά περιορισμένα στοιχεία. Όλα τα μέτρα του πακέτου προορίζονται να αυξηθούν. Η Επιτροπή μπορεί να μειώσει τα τραπεζικά επιτόκια, να αυξήσει το μέγεθος του Σχεδίου και να επεκτείνει την κλίμακα ή την ποικιλία των χρεογράφων που διακρατεί.» τόνισε ο Μ. Κάρνεϊ.

Παρότι τα βρετανικά επιτόκια βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλό, η Τράπεζα της Αγγλίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης τους, εάν κριθεί αναγκαίο.

Τα μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα μετά τα στοιχεία που καταγράφουν τις επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία, εκ των οποίων το σοβαρότερο ήταν η έρευνα της εταιρείας Markit με τη μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία 20 έτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *