Η Σουηδία αρνείται την έκδοση αντιπάλων του Ερντογάν - Η υπόθεση των 8 Τούρκων δεν είναι η ίδια λένε πηγές υου ΥΠΕΞ

Τουρκία, Σουηδία,

Διεθνές προηγούμενο δημιουργείται με την περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα, που έφτασαν με ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο μετά το «ΟΧΙ» της Σουηδίας να εκδώσει στην Τουρκία άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα…



Η απόφαση αυτή δημιουργεί διεθνές προηγούμενο και ανακοινώνεται από τη Σουηδία την ημέρα που εκπρόσωποι ευρωπαϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκαν με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τις πρακτικές καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον όσων κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας ανέφερε ότι πρόκειται για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκύρηκα, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, 11 άτομα τουρκικής καταγωγής έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Σουηδία από τις 18 Ιουλίου (η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έγινε στις 15 Ιουλίου).

Πέρυσι η Σουηδία είχε δεχθεί 253 αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αιτούντες άσυλο με «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» περιλαμβάνονται στις λεγόμενες «ομάδες κινδύνου».

«Xρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα» συμπληρώνει η υπηρεσία. 

Πηγές του ΥΠΕΞ για την απόφαση της Σουηδίας να δώσει άσυλο σε Τούρκους πολίτες


«Η Στοκχόλμη έδωσε πολιτικό άσυλο σε Τούρκους που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος» , λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι είναι άλλης τάξης το ζήτημα των 8 που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτεροΆλλο οι Τούρκοι πολίτες που έλαβαν πολιτικό άσυλο από την Σουηδία, «άλλο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο και είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας» , λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σύμφωνα με το protothema.gr.

Σχολιάζοντας την είδηση ότι η Σουηδία χορήγησε άσυλο σε υποστηρικτές του Γκιουλέν, Έλληνες αξιωματούχοι απαντούν ότι η περίπτωση της Στοκχόλμης δεν είναι όμοια με την υπόθεση των 8 Τούρκων που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήθεν πραξικοπηματίες -που αναφέρεται ότι η Σουηδία τους χορήγησε άσυλο- είναι Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στο τουρκικό πραξικόπημα.

Αυτό δεν έχει σχέση με στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας από την Τουρκία με στρατιωτικό ελικόπτερο. Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική καθώς είναι προς διερεύνηση η συμμετοχή τους σε πραξικόπημα που στόχευε στην ανατροπή μιας νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές και τονίζουν ότι η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης δεν δημιουργεί διεθνές προηγούμενο που να δεσμεύει νομικά την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι με την επισήμανση αυτή δεν προδικάζεται τίποτα ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των 8 που θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. «Αλλά είναι πολύ διαφορετικό να ζεις σε μία χώρα και να κάνεις εκεί αίτημα ασύλου και διαφορετικό να είσαι στρατιωτικός και να κατηγορείσαι ότι συμμετείχες σε πραξικόπημα που, μεταξύ άλλων ενεργειών, βομβάρδισε το τουρκικό Κοινοβούλιο» λένε με νόημα διπλωματικοί παράγοντες στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου