Επικαιροητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Ματτέο Ρέντσι: «Η χαμένη ευκαιρία της Μπρατισλάβα»

«Χαμένη ευκαιρία», χαρακτήρισε την σύνοδο της Μπρατισλάβα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι. Με αναφορά στα αποτελέσματα και το περιεχόμενο της συνόδου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera...Σε υψηλούς τόνους συνεχίζει να κινείται ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με το βλέμμα και στο δικό του επερχόμενο δημοψήφισμα, κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία» στην Μπρατισλάβα και εξηγεί πως πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr).

«Χαμένη ευκαιρία», χαρακτήρισε την σύνοδο της Μπρατισλάβα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι. Με αναφορά στα αποτελέσματα και το περιεχόμενο της συνόδου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera υπογράμμισε: «εκφράσθηκα με σκληρό τρόπο, όταν στο κείμενο που παρουσιάσθηκε δεν βρήκα ούτε μια σειρά η οποία να αφορά την Αφρική και την μετανάστευση, αλλά ούτε την Ευρώπη και την κοινωνική ανάπτυξη. Για να δοθεί νέα ώθηση, πρέπει να αλλάξουμε την πορεία την οποία ακολουθεί η Ευρώπη, όχι να αλλάξουμε το μέγαρο στο οποίο διεξάγεται η σύνοδος. Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το μεταναστευτικό δεν εξαντλείται στην συμφωνία -η οποία πρέπει να τύχει επαλήθευσης- με την Τουρκία. Πρέπει και να αναγνωρίσουμε ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα απέτυχε, ενώ η αμερικανική πολιτική επενδύσεων έκανε την προεδρία Ομπάμα να πετύχει ρεκόρ σε θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για καταγραφή της πραγματικότητας». 

«Δεν έχω πρόβλημα με Μέρκελ Ολάντ»


Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι δεν έχει κάποιο θέμα με τους Μέρκελ και Ολάντ, αλλά συμπληρώνει: «η Ιταλία δίνει την συμβολή της όταν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Αν θέλουμε να περάσουμε τα απογεύματα γράφοντας κείμενα χωρίς ψυχή και ορίζοντα, μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους».

Με αναφορά στην καγκελάριο Μέρκελ, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τονίζει: «δεν ξέρω σε τι αναφέρεται η καγκελάριος Μέρκελ όταν μιλά για πνεύμα της Μπρατισλάβα. Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβα, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης. Στην Μπρατισλάβα κάναμε μια ωραία κρουαζιέρα στον Δούναβη, όλοι μαζί. Αλλά εγώ ήλπιζα να απαντήσω στην κρίση που προκλήθηκε από το Brexit, όχι μόνο να κάνω έναν γύρο με βάρκα». 

«Θα σεβαστούμε τους κανόνες αλλα...»


Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες στον νέο προϋπολογισμό, ωστόσο σημείωσε ότι «θα τεθούν εκτός δημοσιονομικού συμφώνου οι δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά και εκείνες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την οποία η Ευρώπη δεν καταφέρνει να διαχειριστεί».

Υπενθυμίζει και πάλι, δε, ότι «η Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα σχετικό με το εμπορικό πλεόνασμα, αφού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6% και βρίσκεται στο 9%»

«Δεν ζητά κανείς από τους Γερμανούς να εξάγουν λιγότερο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν περισσότερες επενδύσεις. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα βοηθούσαν την Ευρωζώνη», τόνισε ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν κάποιος θέλει να κάνει την Ιταλία να σιωπήσει, επέλεξε λάθος μέθοδο, ουσία και παραλήπτη», συμπληρώνει.

Σε σχέση, τέλος, με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο Ματτέο Ρέντσι ζητά να υπογραφούν οι συμφωνίες με την Αφρική που είχαν αποφασιστεί στην σύνοδο της Μάλτας, πέρυσι, να αναγκασθούν όλες οι χώρες μέλη να συμβάλουν στις επανεγκαταστάσεις «από την στιγμή που πολλοί φέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα», και να τύχουν τις πρέπουσας διαχείρισης οι επαναπατρισμοί «τους οποίους, προς το παρόν, υλοποιεί η Ιταλία, ενώ η Ευρώπη οργανώνει συνέδρια».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *