Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία

ΚΟΣΜΟΣ, Γερμανία, ΓΑΛΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΣΥΡΙΑ,

Η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιούν στο Χαλέπι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, προκάλεσαν επανειλημμένα την έντονη κριτική από μέρους της Δύσης.... 



Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι.

Οι συνομιλίες στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα.

Η σκληρή στάση της Δύσης


Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «σκληρές και δύσκολες».

Η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιούν στο Χαλέπι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, προκάλεσαν επανειλημμένα την έντονη κριτική από μέρους της Δύσης.

Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ, για να γίνει ο διαχωρισμός των σύρων αμάχων από τους τρομοκράτες η Μόσχα και η Δαμασκός πρέπει να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς, τους οποίους η καγκελάριος χαρακτήρισε «απάνθρωπους».

«Καταστήσαμε σαφές, ότι η Ρωσία φέρει μεγάλη ευθύνη, ευθύνη η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια…που θέτει η σημερινή μέρα», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ απαιτεί από την Μόσχα να ασκήσει πιέσεις στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας των σύρων αμάχων.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μίλησε ακόμη πιο σκληρά, χαρακτηρίζοντας τα όσα συμβαίνουν στο Χαλέπι «πραγματικό έγκλημα πολέμου».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του, επεσήμανε ότι περιμένει από τις χώρες της Δύσης και κυρίως από τις ΗΠΑ, «να κάνουν όλα όσα υποσχέθηκαν μέχρι τώρα, για τον διαχωρισμό των τρομοκρατών της «Τζεχμπάτ αν Νούσρου» (είναι εκτός νόμου στην Ρωσία) και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων που σχετίζονται μαζί της, από το υγιές τμήμα της αντιπολίτευσης, για να κατανοήσουμε πως μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί το κοινό μας έργο».

Περί «ανθρωπιστικής παύσης»


Στις συνομιλίες που έγιναν στο Βερολίνο, συζητήθηκε και το θέμα της «ανθρωπιστικής παύσης» στο Χαλέπι, που θα ισχύσει όπως ανακοίνωσε η Μόσχα και η Δαμασκός από τις 08.00 έως τις 19.00 της Πέμπτης. Τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη σταμάτησαν να επιχειρούν στην περιοχή της πόλης ήδη από την Τρίτη, για να δώσουν την δυνατότητα στους αμάχους και του μαχητές να την εγκαταλείψουν. Ωστόσο κατά την άποψη της Γαλλίας, η εκεχειρία που ισχύει μερικές ώρες «δεν έχει νόημα». Όπως είπε ο πρόεδρος Ολάντ, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα φθάσει στις πληγείσες περιοχές σε μερικές ημέρες.

Ο ρώσος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η εκεχειρία, εάν η κατάσταση στο Χαλέπι το επιτρέψει. «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, μέχρι τη στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι ενεργοποιούνται οι συμμορίες των τρομοκρατών που βρίσκονται στο Χαλέπι», διευκρίνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Αναγκαίος ο πολιτικός διάλογος στη Συρία


Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος για να διευθετηθεί η διένεξη στη Συρία.

«Η Ρωσία προτείνει να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την διαμόρφωση και ψήφιση συντάγματος, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να διεξαχθούν προκαταρκτικές εκλογές, αφού προηγουμένως συμφωνήσουν μεταξύ τους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής.

Ο ρώσος πρόεδρος, επεσήμανε επίσης, ότι η Μόσχα περιμένει αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τη Δύση. Είπε μάλιστα ότι πρωταρχικό και αναγκαίο μέτρο είναι ο διαχωρισμός των τρομοκρατών από την λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση.
πηγή: RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου