Πολιτικές δυσκολίες με το ΣτΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΜΜΕ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ,

Σήμερα, που όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ- καθώς η απόφασή του όποια και να είναι θα παίξει ρόλο στις πολιτικέ εξελίξεις, φιλοξενούμε ένα σημαντικό άρθρο του δημοσιογράφου-αναλυτή Γιώργου Δελαστίκ, με τον τίτλο «Πολιτικές δυσκολίες με το ΣτΕ», από το prin.gr



Δεκτές «επί του παραδεκτού» έκανε με μεγάλη πλειοψηφία (16-9) η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις προσφυγές των καναλαρχών, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισηγητή Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος πρότεινε την απόρριψή τους. Μετά την αρνητικότατη για την κυβέρνηση αυτή εξέλιξη, το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την αυριανή του συνεδρίαση και εκείνη της Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου, θα κρίνει πλέον αν ο νόμος Παππά για τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματικός ή όχι.

Το ερώτημα που πραγματικά γεννάται είναι αν οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ θεωρούν την κυβέρνηση ήδη «πολιτικό ψοφίμι», οπότε θα τολμήσουν να βγάλουν το νόμο Παππά αντισυνταγματικό και να επαναφέρουν την τηλεοπτική κατάσταση στην προηγούμενη απαράδεκτη κατάσταση. Τότε, δηλαδή, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν τον έλεγχο και των οκτώ τηλεοπτικών ιδιωτικών καναλιών, με αποτέλεσμα το «σκορ» να είναι 8-1 κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει μόνο την ΕΡΤ. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται, φυσικά, με αποκλειστικό στόχο να αλλάξει τον σε βάρος του συσχετισμό δυνάμεων. Ήδη αυτό το έχει πετύχει, καθώς από τους τέσσερις νέους καναλάρχες οι τρεις θα είναι σαφώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου θα είναι εναντίον του, με το «σκορ» από 1-8 σε βάρος της κυβέρνησης να μετατρέπεται, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ, σε …4-1 υπέρ της! Κολοσσιαία αλλαγή! Μάλιστα, απ’ όσα μαθαίνουμε, ο ΣΚΑΪ θα ρίξει τους τόνους λόγω πιέσεων που θα ασκήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον Γ. Αλαφούζο, οπότε δεν αποκλείεται ούτε κι αυτό το ένα αρνητικό για την κυβέρνηση μέσο να έχει τη σημερινή βιαιότητα, ίσως.

Κυκλοφορούν αυτές τις μέρες πολλά στη δημοσιογραφική πιάτσα. Για τον Βαρδινογιάννη που πρέπει ο Ρώσος Ιβάν Σαββίδης να πάρει ως συνέταιρο στο κανάλι του, όπως επιμένουν φορτικά οι Αμερικανοί που εμφανίζονται σφοδρότατα δυσαρεστημένοι από το πέρασμα ελληνικού καναλιού σε ρωσικά χέρια κι άλλα παρόμοια, τα οποία έχουν ελάχιστη σημασία. Μόνο αφότου κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά το ΣτΕ θα διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό πεδίο, το οποίο πάντως αποκλείεται να είναι φιλολαϊκό, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι θα είναι φιλοκυβερνητικό οπωσδήποτε. Φυσικά, δεν είναι και ηλίθιοι οι της ΝΔ για να συναινέσουν στην ανατροπή εις βάρος τους του τηλεοπτικού πεδίου με ριζικό τρόπο, όπως και οι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Προφανώς χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να υπερασπιστούν τη διαπλοκή που τους προβάλλει και τους υπερασπίζεται τηλεοπτικά και όχι τη νέα διαπλοκή που θα εξυμνεί το ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα λέει εμφανώς ανοησίες, όταν κατηγορεί τη ΝΔ και τους υπόλοιπους για «υπονόμευση» του κυβερνητικού έργου στον τομέα αυτόν. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί μαζί τους, ακόμη και στην περίπτωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αν τον πιέσουν αρκετά, οπότε αυτό και θα κάνουν. «Ουαί υμίν Φαρισαίοι κομισταί», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής την Τετάρτη. «Νάρκη από ΝΔ στους θεσμούς», ήταν ο τίτλος της ίδιας εφημερίδας την Πέμπτη. «Μπλόκο στη συγκρότηση ΕΣΡ, ασφυκτική πίεση στο ΣτΕ», έγραφε ο υπέρτιτλος της πρώτης σελίδας. «Θ. Φορτσάκης: To ΣτΕ έχει αυτοκτονικές προθέσεις. Μας θλίβει η στάση του», ανέφερε ο υπότιτλος, ο οποίος πρόσθετε: «Ν. Παππάς: To θλιβερό είναι ότι η Ν.Δ. επιλέγει ξανά να είναι “oυρά” των συμφερόντων». Φλυαρίες άνευ νοήματος. Σιγά μην υπερασπιστεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την υπό εκκόλαψη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ! Ο Πάνος Σκουρλέτης —τον οποίον οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έφεραν να πιέζεται από τον Αλέξη Τσίπρα να πάει γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ για να απαλλαγεί από την παρουσία του στο υπουργικό συμβούλιο— δήλωσε στα Παραπολιτικά ότι τα σενάρια αυτά «δεν τον αφορούν» και αρνήθηκε να πάει γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος μάλιστα σε πιέσεις των δανειστών για να τον «φάνε» από το υπουργείο που κατέχει, τόνισε: «Αν φτάσουμε στο σημείο οι θεσμοί να καθορίζουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

Ο άλλος υπουργός, του οποίου το όνομα αναφέρθηκε ως δήθεν προτεινόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, διέψευσε και αυτός κατηγορηματικά ότι του έγινε τέτοια πρόταση. «Τέτοια συζήτηση δεν υπήρξε», αναφέρει σε δήλωσή του που εκδόθηκε. Υπενθυμίζεται ότι Φίλης και Σκουρλέτης εκλέχτηκαν δεύτερος και έκτος αντίστοιχα από πλευράς ψήφων στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου