Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συνεδριάζουν μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ - Η παρέμβαση Ν. Κοτζιά

Ε.Ε., ΥΠ.ΕΞ., Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ,

Προβληματισμένοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν χθες Κυριακή για να εκτιμήσουν την κατάσταση και τις συνέπειες της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ  ως πρόεδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα για τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής για θέματα ευρέος φάσματος, όπως το Ιράν, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή..


 
Είναι σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ  θα αντιστρέψει πολλές από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά η έκταση και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μετά από μια εκστρατεία που χαρακτηρίζεται από διακηρύξεις και μερικές φορές αντιφατικές δηλώσεις από Τραμπ και τους συμμάχους του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ  έχει επίσης έχει θέση εν αμφιβόλω την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ, την Δυτική στρατιωτική συμμαχία που έχει τελευταία εντείνει την  παρουσία της σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με την αντιπαλότητα που τις χαρακτηρίζει με τη Ρωσία.


Ρήγμα στην ΕΕ


'Οπως μεταδίδει, το newsroom ΔΟΛ, νέο ρήγμα καταγράφεται στους κόλπους της ΕΕ, αυτή τη φορά για το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Το ζήτημα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28», από την οποία αποφάσισαν να απουσιάσουν η Βρετανία και η Γαλλία.

Την έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να εξεταστεί η στάση της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ και να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του. Το άτυπο δείπνο πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας πρόκειται να συμμετάσχουν κανονικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν μετέβησαν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτήν την συνεδρίαση. «Ελήφθη μια δημοκρατική απόφαση, υπάρχει η μεταβατική περίοδος και θα εργαστούμε με την νυν και την μελλοντική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Βρετανία» τόνισε.

Παράλληλα, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό απουσιάζει από την έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για «λόγους ατζέντας».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ο Αρό έχει προγραμματισμένη «μια πολύ σημαντική συνάντηση» τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα, δε, με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση της Κυριακής δεν είναι «δείπνο κρίσης». Η ίδια πηγή σημειώνει: «Ας σταματήσουμε να μιλάμε για σύγχυση, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι ταραγμένος. Δεν είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναδιοργανωθεί;»

Στο έκτακτο δείπνο της Κυριακής, η Γαλλία και η Βρετανία επρόκειτο να εκπροσωπηθούν από τους πρέσβεις τους στις Βρυξέλλες.

Οι θέσεις του εληνικού ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις Νίκου Κοτζιά




Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία της χώρας.

Στη συζήτηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ

«Πρέπει να κατανοηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά συνέπεια» πρόσθεσε «δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει, η αριστερά τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές.

«Επίσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρα πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι -κατά τη γνώμη του- η επόμενη αμερικανική διακυβέρνηση θα ενδιαφέρεται πιο πολύ για την οικονομία. Με βάση αυτό το κριτήριο πιθανόν να δει λιγότερο εχθρικά τη Ρωσία και ν' αντιμετωπίσει ενδεχομένως προβλήματα στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου