ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ, Ομπάμα και Ιμπεριαλισμός

ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΟΣΜΟΣ,

Η ατζέντα της επίσκεψης αφορά καταρχήν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ έχουν ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ...

 

 

 του Γιώργου Κρεασίδη στο ΠΡΙΝ

Μήνυμα ισχύος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και απαίτηση συμπόρευσης στους σχεδιασμούς του είναι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και διαβάζεται σε συνδυασμό με τη μετάβασή του, στη συνέχεια, στο Βερολίνο. Ο απερχόμενος πια πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έρχεται σαν συνταξιούχος τουρίστας. Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του Τραμπ, τόνισε «είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα, είμαστε πρώτα από όλα Αμερικάνοι και πατριώτες». Θα ήταν αφέλεια, λοιπόν, να πίστευε κανείς ότι φέρνει ανατροπή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η νίκη του Τραμπ την περασμένη βδομάδα και η ήττα της Κλίντον και των Δημοκρατικών του Ομπάμα.

Η ατζέντα της επίσκεψης αφορά καταρχήν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ έχουν ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ, από την Ελλάδα ζητείται ο ρόλος του «καλού στρατιώτη» σαν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που «φιλοξενεί» την αμερικανονατοϊκή βάση στη Σούδα και όχι μόνο.

Παράλληλα, υπάρχει και το Κυπριακό όπου δρομολογείται λύση σε βάρος του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή. Λύση με στοιχεία ταυτότητας σαν και αυτά του αλήστου μνήμης Σχεδίου Ανάν, ώστε με την παραμονή των ξένων βάσεων και στρατών, μαζί με των κατοχικών στρατευμάτων, να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Βασικό θέμα για τις ΗΠΑ είναι και οι εξελίξεις που αφορούν τους αγωγούς αερίου στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά οι ενεργειακές πηγές, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και Αιγύπτου, την οποία προωθούν. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον ουσιαστικό έλεγχο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και φυσικά τη δεσπόζουσα θέση των αμερικανικών πολυεθνικών.

Η περίφημη υποστήριξη, που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το θέμα του χρέους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή προσπάθεια για να αμβλυνθεί η ολοκληρωτική αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών με το επαίσχυντο Τρίτο Μνημόνιο. Εξάλλου, οι δηλώσεις παραγόντων του ΔΝΤ, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, για το χρέος γίνονται εκ του ασφαλούς και για λόγους δημοσίων σχέσεων, καθώς το χρέος αφορά τις χώρες της ΕΕ. Όμως, και επί της ουσίας, το ΔΝΤ μαζί με ΕΕ και ΕΚΤ, σαν Τρόικα ή «θεσμοί», απαιτούν αυστηρή εφαρμογή των αστικών αναδιαρθρώσεων, των μνημονιακών μέτρων και επιπλέον θυσίες γιατί, όπως είναι φυσικό, οι προβλέψεις για τους οικονομικούς δείκτες, το πρωτογενές πλεόνασμα κ.λπ., δεν βγαίνουν. Την Πέμπτη μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε ότι δεν βάζει σαν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην ελληνική υπόθεση την εφαρμογή μέτρων ρύθμισης του χρέους, αλλά την περιγραφή τους(!), στηρίζοντας ουσιαστικά τη γραμμή της Γερμανίας και της ΕΕ για το θέμα.

Η παρουσία στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ και στις λίστες των υποψήφιων υπουργών ατόμων που είναι πρώην στελέχη της Γκόλντμαν Σακς, παράγοντες που είναι υπέρμαχοι της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ή βρίσκονται κοντά στις πολυεθνικές πετρελαίου, δείχνει τα στοιχεία «συνέχειας του κράτους» στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα, μαζί με τον απατηλό αντισυστημικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας Τραμπ.

Είναι, λοιπόν, πολιτική απάτη πρώτου μεγέθους και δείγμα ολοκληρωτικής ταύτισης με τις επιλογές των ιμπεριαλιστών η προσπάθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας είτε να εμφανίσει την επίσκεψη Ομπάμα σαν εθιμοτυπική, είτε ακόμα περισσότερο σαν δείγμα σταθερότητας και αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας. Είναι κατάπτυστοι οι αρθρογράφοι και οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζονται τέτοιες αθλιότητες, προτείνοντας μάλιστα τη μη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην έλευση Ομπάμα.

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν μένουν απλά στην προσπάθεια απαξίωσης των κινητοποιήσεων. Ήδη 300 Αμερικάνοι πράκτορες της CIA έχουν «πιάσει δουλειά», ενώ για την Τρίτη επιστρατεύονται στην Αθήνα 3.000 αστυνομικοί για να διαμορφωθεί κλίμα τρομοκράτησης με σαφή στόχο οι διαδηλώσεις να είναι άμαζες. Από κοντά και τα σενάρια «αναθέρμανσης της τρομοκρατίας», με διάφορα παπαγαλάκια να εμπλέκουν και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού σε αυτά.

Την Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου καλούν σε πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία η Σύσκεψη Αγώνα που κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και δεκάδες ακόμα μαζικοί φορείς. Την κινητοποίηση στηρίζουν με κοινό κάλεσμα οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΛΑΕ, ΑΡΚ, Σύλλογος «Γ. Κορδάτος» και Ξεκίνημα, ενώ στην κινητοποίηση καλούν επίσης και άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς. Αντίστοιχα, η ΕΕΔΥΕ καλεί στην Ομόνοια στις 6.30 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις και φορείς στην Καμάρα στις 6 μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου