February 2016

Αποτελεί κακούργημα η δημοσιοποίηση μυστικά καταγεγραμένου υλικού και όποιος το κάνει θα πάει μέσα, τονίζει με νόημα πηγή του Μεγάρου Μαξίμου...


Το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να πάει τη σύγκρουση μέχρι τέλους, καθώς εκτιμά ότι η επίθεση από το δημοσιογραφικό συγκρότημα δείχνει «έλλειψη ψυχραιμίας»...


Με... προειδοποίηση απαντάει η κυβέρνηση στις έμμεσες αναφορές του εκδότη και επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρου Ψυχάρη περί ηχογράφησης των συναντήσεών του με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως λέει κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το έγκυρο portal voria.gr, η δημοσιοποίηση μυστικά καταγεγραμένου υλικού αποτελεί κακούργημα και «όποιος το κάνει θα πάει μέσα».

Η ίδια πηγή, σχολιάζοντας τον τρόπο που αναδείχτηκε το θέμα από το Βήμα υποστηρίζουν ότι «αποτελεί ευθεία απειλή και ευθεία προσβολή προς τον πρωθυπουργό. Ας εξακολουθήσει. Θα έχουμε και άλλα. Μπαίνει ζήτημα Δικαιοσύνης αν ένας, επειδή έχει ένας έντυπο, θέλει να εκβιάζει τον πρωθυπουργό της χώρας».

Το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να πάει τη σύγκρουση μέχρι τέλους, καθώς εκτιμά ότι η επίθεση από το δημοσιογραφικό συγκρότημα δείχνει «έλλειψη ψυχραιμίας» ενώ -όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές: «Πρέπει να αποδομηθεί όλο το σύστημα της διαπλοκής, και να ελεύθερη να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, χωρίς να μπλοκάρεται όπως ίσως γινόταν στο παρελθόν. Στόχος της διαπλοκής είναι να φανεί ότι όλοι είναι ίδιοι».

Την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να πετά τη μπάλα στο στρατόπεδο της ΝΔ. «Οι μηχανισμοί που λειτουργούσαν στη ΝΔ τόσα χρόνια προφανώς υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς Ψυχάρη» επισημαίνουν σε συνομιλητές τους κυβερνητικά στελέχη, ενώ για τις συναντήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του εκδότη υποστηρίζουν:
  • Από τον Ιανουάριο που έγινε πρωθυπουργός, δεν έχει συναντήσει κανένα εκδότη. Πριν γίνει πρωθυπουργός είχε συναντήσει πολλούς. Οι συναντήσεις ήταν και εντός και εκτός γραφείου. Εγιναν 4 συναντήσεις. Η πρώτη δημόσια στην εφημερίδα. Ακολούθησαν δύο συναντήσεις παρουσία τρίτων, ύστερα από αίτημα Ψυχάρη. Και μετά, πάλι μετά από αίτημα Ψυχάρη, έγινε η τέταρτη συνάντηση στο σπίτι.
  • Ο εκδότης ζήτησε βοήθεια να ελέγξει το MEGA και να μην υπάρχει ο αναγκαίος έλεγχος στα δάνειά του. «Ήθελε ευνοϊκό καθεστώς» λένε χαρακτηριστικά, και θυμίζουν ότι:
  • Υπάρχουν σειρά δημοσιευμάτων που δείχνουν ότι ο ΔΟΛ ήταν σκληρός στην πολεμική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις νίκες ήταν ήπιος για λίγες μέρες. Και μετά το ίδιο. Αυτό έγινε πριν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, μετά το δημοψήφισμα, πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
  • «Το σύστημα ξεφεύγει» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, και είναι χαρακτηριστικές είναι οι επιθέσεις σε συγκεκριμένους υπουργούς όπως ο Κατρούγκαλος, ο Σπίρτζης και ο Παππάς
Και για το ζήτημα του κυκλώματος εκβιαστών δημοσιογράφων όμως η Κυβέρνηση εγκαλεί και πάλι τη ΝΔ. «σπάει ένα απόστημα -υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- όπως δείχνουν και τα τιμολόγια. Και το ξέρουν πολλοί. Να απολογηθεί η ΝΔ ως κόμμα».

Εξώδικο Παππά στον ΔΟΛ


Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέστειλε το απόγευμα της Δευτέρας εξώδικο στο ΔΟΛ, μετά τα εις βάρος του τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων του συγκροτήματος, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει.

Σημειώνεται πως, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν μόνο οι εκβιαστές του υποκόσμου. Υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι ζουν στα σαλόνια. Αλλά αυτά τα κατά φαντασίαν σαλόνια είναι ο βούρκος τους. Ας καταλάβουν ότι άλλαξαν τα πράγματα. Τόσο το καλύτερο γι' αυτούς».

Ο Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ στο enikos.gr -
Η κυβέρνηση Τσίπρα έκλεισε ήδη έναν χρόνο στην εξουσία. Εναν χρόνο στη διάρκεια του οποίου διαπραγµατεύτηκε πολύ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και κυβέρνησε λίγο....


Υπό το βάρος της όξυνσης του µεταναστευτικού και µε την εκκρεµότητα της κρίσιµης αξιολόγησης για τους ρυθµούς εφαρµογής του τρίτου µνηµονίου να επιτείνει την αίσθηση της πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας, όλοι παραδέχονται ότι η εθνική συνεννόηση και συνεργασία είναι ο µόνος δρόµος για την έξοδο της χώρας από την κρίση...
του Νίκου ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ στο enikos.gr

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, που θα γίνει υπό την προεδρία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου τις επόµενες ηµέρες, θα µπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει µια σηµαντική και ελπιδοφόρο ευκαιρία επανεκκίνησης της βαλτωµένης σήµερα πολιτικής µας ζωής και διόρθωσης της αδιέξοδης εθνικής µας πορείας. Άλλωστε, υπό το βάρος της όξυνσης του µεταναστευτικού προβλήµατος και µε την εκκρεµότητα της κρίσιµης αξιολόγησης για τους ρυθµούς εφαρµογής του τρίτου µνηµονίου να επιτείνει την αίσθηση της πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας, σχεδόν όλοι παραδέχονται πλέον ότι η εθνική συνεννόηση και συνεργασία είναι ο µόνος δρόµος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι µάλιστα χαρακτηριστικό ότι λίγους µόνο µήνες µετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές οι ηγέτες τριών κοµµάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης -η κ. Φώφη Γεννηµατά και οι κ.κ. Θεοδωράκης και Λεβέντης- προτείνουν τον σχηµατισµό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και µε τη συµµετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάµεων που υπερψήφισαν το µνηµόνιο τον περασµένο Αύγουστο.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, όµως, σήµερα για τους πολίτες δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει τους επόµενους µήνες, αλλά αν θα γίνουν επιτέλους αυτά που η χώρα χρειάζεται για να προχωρήσει µπροστά. Σηµασία δεν έχει αν στο τιµόνι θα βρίσκεται ο κ. Αλέξης Τσίπρας ή κάποιος εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός τύπου Παπαδήµου, στο πρόσωπο του οποίου θα συµφωνήσουν τα κόµµατα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα «οικουµενικά» σενάρια, αλλά να κυβερνηθεί η Ελλάδα µε τρόπο αποτελεσµατικό και υπεύθυνο, ώστε να καταφέρει επιτέλους να βγει από το µνηµόνιο, έστω και τελευταία, έστω και... καταϊδρωµένη. Γιατί, βέβαια, το µόνο σίγουρο είναι ότι η οικονοµία µας δεν αντέχει νέες εκλογές µέσα σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα. Οι κάλπες στήθηκαν ήδη -αν συνυπολογίσει κανείς το δηµοψήφισµα- τρεις φορές µέσα σε έναν χρόνο. Το κόστος µιας τέταρτης εκλογικής αναµέτρησης θα ήταν µεγάλο. Και µε δεδοµένο ότι η πολιτική που καλείται να εφαρµόσει η χώρα µας είναι ήδη συµφωνηµένη µε τους δανειστές και ψηφισµένη από 222 βουλευτές, είναι προφανές ότι το ζητούµενο είναι πλέον κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- η αποτελεσµατικότητα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τσίπρα έκλεισε ήδη έναν χρόνο στην εξουσία. Εναν χρόνο στη διάρκεια του οποίου διαπραγµατεύτηκε πολύ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και κυβέρνησε λίγο. Ακόµη και σήµερα δίνει την αίσθηση ότι προσπαθεί να περάσει την αξιολόγηση κυρίως µε πολιτική διαπραγµάτευση και παίρνοντας απλώς τη «βάση» στην καθηµερινή διαχείριση των µεγάλων ανοικτών θεµάτων. ∆εν επιδεικνύει αξιόλογη δράση στην αντιµετώπιση των προβληµάτων της κοινωνίας και των πολιτών. ∆εν επιδιώκει -ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνει- υψηλές βαθµολογίες στη διακυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστηµα µοιάζει να έχει προσβληθεί από το «σύνδροµο» Σαµαρά. Οπως ακριβώς συνέβη µε την κυβέρνηση Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ µετά τις ευρωεκλογές του 2014, έτσι και σήµερα οι υπουργοί του κ. Τσίπρα µοιάζουν να έχουν κατεβάσει τα µολύβια τους, επηρεασµένοι προφανώς από την περιρρέουσα ατµόσφαιρα πολιτικής αστάθειας και εν αναµονή των εξελίξεων.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι -όπως αποκάλυψε χθες η εφηµερίδα «Αγορά»- επτά σηµαντικά κυβερνητικά νοµοσχέδια που είναι έτοιµα παραµένουν «ξεχασµένα» στα συρτάρια των αρµόδιων κυβερνητικών στελεχών, ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη ψηφισθεί ή έστω να έχουν µπει σε διαδικασία δηµόσιας διαβούλευσης. Ανάµεσα σε αυτά είναι ο νέος αναπτυξιακός νόµος και τα νοµοσχέδια για την κοινωνική οικονοµία και επιχειρηµατικότητα, για τις αδήλωτες καταθέσεις, για την επιστηµονική έρευνα, για τον εκσυγχρονισµό των δηµοσίων έργων, για το λαθρεµπόριο καπνού, καθώς και το νέο θεσµικό πλαίσιο για τις δηµόσιες συµβάσεις. Και βέβαια από αυτή την καθυστέρηση τα δηµόσια ταµεία χάνουν εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ, αφού ανάµεσα στα «παγωµένα» νοµοσχέδια είναι και αυτά της οικειοθελούς αποκάλυψης του «µαύρου» χρήµατος ή της καταπολέµησης της λαθρεµπορίας τσιγάρων, από την οποία το κράτος χάνει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Οσο για τις επιπτώσεις της αργοπορίας στην ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόµου, είναι περιττό να γίνουµε πιο αναλυτικοί... Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αναµένουν µε αγωνία...

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ, λοιπόν, ότι η βασική ανάγκη της χώρας σήµερα είναι να κυβερνηθεί. Η προσφυγική κρίση, από τη µια πλευρά, και η οικονοµική, από την άλλη, µπορούν να αντιµετωπισθούν µόνον αν δράσουµε ενωµένοι, µε ταχύτητα και αποτελεσµατικότητα. Και αυτό προϋποθέτει τη συγκρότηση ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου, που δεν θα υπονοµεύεται, ούτε θα αµφισβητείται καθηµερινά στο εσωτερικό της χώρας. Το σχέδιο αυτό, στους βασικούς του άξονες, πρέπει να το συναποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Και βέβαια την ευθύνη της εισήγησης, αλλά και των ενωτικών χειρισµών και πρωτοβουλιών, δεν µπορεί παρά να την έχει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας οφείλει να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία της σύσκεψης των αρχηγών για το προσφυγικό. Και να διευρύνει την ατζέντα της εθνικής συνεννόησης. Αν µάλιστα χρειαστεί να διευρύνει και την κυβέρνησή του, λειτουργώντας µε ευρύτητα πνεύµατος και βάζοντας το συµφέρον του τόπου πάνω από αυτό του κόµµατός του ή του εαυτού του, ας το πράξει χωρίς δισταγµό. Εχει την κύρια ευθύνη για τις επερχόµενες εξελίξεις. Θα του χρεωθούν. Και βέβαια ανάλογες ευθύνες έχουν και οι ηγέτες των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Ας µελετήσουν όλοι τους την ιστορία των κυβερνήσεων και των πρωθυπουργών της περιόδου των µνηµονίων και ας προβληµατισθούν. Η καρέκλα φαίνεται γλυκιά, αλλά είναι ηλεκτρική. Και όποιος πάσχει από... «πρωθυπουργίτιδα» καταλήγει σύντοµα στο σπίτι του για... ανάρρωση! Αντίθετα, όποιος θυσιάσει την εξουσία του ή τη φιλοδοξία του χάριν της πατρίδας έχει σοβαρές πιθανότητες να µείνει και στο πολιτικό προσκήνιο και στην Ιστορία.

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ στο ΠΡΙΝ -
Θα χρειαστεί να περιμένουμε τέσσερις μήνες για να μάθουμε ποια θα είναι η απάντηση των Άγγλων ψηφοφόρων. Και μόνο το γεγονός όμως ότι την αντι-ΕΕ λύση την περιμένουμε από τη Δεξιά (!) και κατά κανένα τρόπο από τη σοσιαλιστική Κεντροαριστερά....

 
Η ουσία πάντως είναι ότι η συμφωνία ΕΕ-Αγγλίας καλλιεργεί το ρατσισμό μεταξύ Ευρωπαίων, οδηγεί σε διακρίσεις εις βάρος Ευρωπαίων πολιτών ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους...

του Γιώργου Δελαστίκ

Μόνο με …πολιτική επανάσταση εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας μπορούν οι Άγγλοι ψηφοφόροι να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οδηγώντας έτσι την Αγγλία σε αποχώρηση από την ΕΕ. Οι Συντηρητικοί, μετά τη συμφωνία του Κάμερον με την ΕΕ, τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Οι Εργατικοί απειλούν τα πιο αφοσιωμένα «ευρωλαμόγια» του Ηνωμένου Βασιλείου, ακριβώς όπως οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες σε κάθε χώρα της ΕΕ. Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είναι και οι Φιλελεύθεροι, το σχεδόν ανύπαρκτο τρίτο βρετανικό κόμμα.

Μόνο μέσα στους κόλπους των Συντηρητικών – δηλαδή της αγγλικής Δεξιάς – έχει σημειωθεί αντίσταση κατά της παραμονής της Αγγλίας στην ΕΕ. Έξι από τους δεκαεννέα υπουργούς της κυβέρνησης Κάμερον τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του «ΟΧΙ», ενώ το κίνημα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ απέκτησε και τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του. Πρόκειται για τον δεξιό δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποφάσισε να τα ρισκάρει όλα προκειμένου να γίνει και αρχηγός των Συντηρητικών, ανατρέποντας τον ομοϊδεάτη του, Ντέιβιντ Κάμερον. Άλλωστε η καρατόμηση του Κάμερον θα γίνει αμέσως μόλις νικήσει το «Όχι», αν φυσικά υπάρξει τέτοια εξέλιξη, η οποία πλέον λόγω της στάσης του Κάμερον τοποθετείται στα όρια του πολιτικά αδύνατου. Αφού όλα τα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας είναι υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, πώς είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι τους να ψηφίσουν και μάλιστα κατά απόλυτη πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης; Πρακτικά αδύνατον, προφανώς, εκτός πια και αν παραστούμε μάρτυρες μιας πολιτικής επανάστασης των ψηφοφόρων εναντίον των ίδιων των κομμάτων τους και μάλιστα σε ένα θεμελιώδες ζήτημα, όπως σύσσωμη η αγγλική αστική τάξη τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Θα χρειαστεί να περιμένουμε τέσσερις μήνες για να μάθουμε ποια θα είναι η απάντηση των Άγγλων ψηφοφόρων. Και μόνο το γεγονός όμως ότι την αντι-ΕΕ λύση την περιμένουμε από τη Δεξιά (!) και κατά κανένα τρόπο από τη σοσιαλιστική Κεντροαριστερά των Εργατικών, παρόλο που ο νέος ηγέτης των Εργατικών θεωρείται «πατερούλης» η από την ανύπαρκτη στην Αγγλία Αριστερά, είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται ο αντι-ΕΕ αγώνας κυρίως στις χώρες του Βορρά της Ευρώπης, όπου τα αριστερά κόμματα έχουν μικρή ή περιθωριακή εκλογική επιρροή. Πόσο φιλολαϊκή μπορεί να είναι μια δεξιά αντι-ΕΕ πολιτική, με δεδομένο ότι τα δεξιά κόμματα εκφράζουν πρωτίστως τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των αντίστοιχων κρατών και φυσικά αυτά θέλουν να προστατεύσουν πάνω απ’ όλα; Βεβαίως και η οικοδόμηση με οικονομικά μέσα του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας θίγει τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ και γι’ αυτό αντιδρούν τώρα τα δεξιά κόμματα των κρατών αυτών. Αρκεί όμως αυτό για να προκύψει φιλολαϊκή πολιτική; Όχι βέβαια. Οι Συντηρητικοί της Αγγλίας άλλωστε τα συμφέροντα της αγγλικής αστικής τάξης προστάτευσαν. Πρώτα απ’ όλα προστάτευσαν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου. Η Βρετανία ζήτησε να έχει δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις των χωρών της Ευρωζώνης που θα επηρέαζαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε κράτη που δεν αποτελούν μέρος της Ευρωζώνης, όπως είναι η Βρετανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν διαμετρικά αντίθετος με την πρόταση αυτή. Τελικά αυτό που συμφωνήθηκε ήταν ότι το Λονδίνο μπορεί να εγείρει μονομερώς το θέμα στους αρχηγούς των κυβερνήσεων που συναποτελούν τις συνόδους κορυφής, όταν κρίνει ότι κάποιες αποφάσεις της Ευρωζώνης εγκυμονούν κινδύνους διακρίσεων εις βάρος του Σίτι του Λονδίνου.

Το αγγλικό αστικό κράτος ωφελείται επίσης από τη μη χορήγηση επιδομάτων εργασίας ή επιδομάτων παιδιών, αν οι προερχόμενοι από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (και αυτό έχει εξαιρετική σημασία) μετανάστες δεν έχουν πρώτα υποστεί κρατήσεις επί τέσσερα χρόνια από το μισθό τους χωρίς να λαμβάνουν επιδόματα σχετιζόμενα με την εργασία τους. Υπέρ της αγγλικής αστικής τάξης είναι επίσης το δικαίωμα αυτοεξαίρεσης της Βρετανίας από τη «διαρκώς στενότερη ένωση» που ισχύει για τις άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ. Οι Άγγλοι εργαζόμενοι δεν πήραν απολύτως τίποτα. Τους καλλιεργείται όμως ύπουλα το αίσθημα ανωτερότητας, αφού μόνο επειδή είναι Άγγλοι θα παίρνουν τα ίδια επιδόματα που έπαιρναν μέχρι τώρα, ενώ των «ξένων» Ευρωπαίων θα μειωθούν!

Η ουσία πάντως είναι ότι η συμφωνία ΕΕ-Αγγλίας καλλιεργεί το ρατσισμό μεταξύ Ευρωπαίων, οδηγεί σε διακρίσεις εις βάρος Ευρωπαίων πολιτών ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους και γενικά βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι η Γερμανία προκειμένου να οικοδομήσει το Τέταρτο Ράιχ της δεν διστάζει να παραβιάσει κάθε συνθήκη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το ΒΗΜΑonline - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ-
Οι μυστικές συναντήσεις, οι φιλικές συζητήσεις και το αίτημα «επωφελούς αλληλοϋποστήριξης» - Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει το άσπρο, μαύρο - Τι ανακοινώνει το «Βήμα της Κυριακής»  

Η συνάντηση του εκδότη με τον ανερχόμενο πολιτικό ηγέτη είχε λάβει χώρα λίγες ημέρες νωρίτερα, το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου 2014. Η 4η Ιουλίου είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ....
του Παύλου Παπαδόπουλου

Στην καρδιά του καλοκαιριού του 2014, πίσω από τις ημίκλειστες γρίλιες του παραθύρου ενός κομματικού γραφείου, ένας ανερχόμενος πολιτικός ηγέτης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια χώρα της ευρωζώνης, που είχε μόλις κατορθώσει να κερδίσει τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και ετοιμαζόταν να εισέλθει στην τελική ευθεία για τη δημοκρατική... «κατάληψη» της εξουσίας, συζητούσε προβληματισμένος με έναν από τους εξ απορρήτων συνομιλητές του. 

- «Αυτός ο ιστορικός εκδότης ζήτησε πάλι να με συναντήσει. Δέχτηκα, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για όλα».

- «Και τι σας ζήτησε, κύριε πρόεδρε;».

- «Το πιστεύεις ότι δεν μου ζήτησε τίποτα; Αντίθετα, του έδωσα εγώ...».

- «Τι του δώσατε;».

- «Του είπα πως όταν κερδίσουμε την εξουσία θα του χαρίσω τα δάνεια της εκδοτικής επιχείρησής του και επίσης θα δώσω στον ίδιο ολόκληρο το κανάλι στο οποίο συμμετέχει. Αλλά παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να μη με υποστηρίζει, ούτε με τις εφημερίδες ούτε με το κανάλι του. Τι άλλο να κάνω;».

Η ειρωνεία της Ιστορίας 


Η συνάντηση του εκδότη με τον ανερχόμενο πολιτικό ηγέτη είχε λάβει χώρα λίγες ημέρες νωρίτερα, το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου 2014. Η 4η Ιουλίου είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνουν δεξιώσεις στις οποίες προσκαλούν τους επιφανείς της πολιτικής, της οικονομίας, του Στρατού, της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και των Τεχνών. Ηταν μια... μικρή ειρωνεία της Ιστορίας το γεγονός ότι η μυστική συνάντηση έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας αυτής, σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Αραγε μπορεί το διαμέρισμα αυτό να είχε ποτέ παγιδευτεί και να παρακολουθούνταν ως... γόνιμη εστία παραγωγής απόρρητων πολιτικών πληροφοριών; Ο εκδότης αναλογίστηκε το ενδεχόμενο, αλλά δεν τον προβλημάτισε. Αλλωστε, όπως διαχρονικά διαβεβαιώνουν πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που έχουν συναντηθεί μαζί του, ο ίδιος δεν ζητεί ποτέ τίποτα. «Δέχομαι αιτήματα, δεν καταθέτω αιτήματα» απαντούσε απότομα σε όποιον τολμούσε να τον ρωτήσει αν έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα να μεταφέρει στον εκάστοτε πολιτικό που θα συναντούσε.

Το διαμέρισμα της συνάντησης, νεόδμητο, σε πολυκατοικία του 2011, ανήκε σε στενή φίλη του ηγέτη. Του το παραχωρούσε για τις επαφές του με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, κυρίως σημαίνοντες επιχειρηματίες, που δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν. Δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του πολιτικού με τον εκδότη. Ηταν η τέταρτη από την αρχή του 2014. Οι άλλες τρεις που είχαν προηγηθεί είχαν πραγματοποιηθεί επίσης υπό συνθήκες μυστικότητας, σχεδόν με τήρηση κανόνων συνωμοτικότητας, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, στο σπίτι ενός προσώπου που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης και των δύο ανδρών, ενός υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους με μακρά θητεία στις εκδόσεις που επιχειρούσε να... στερεώσει αυτόν τον ιδιότυπο «πολιτικό αρραβώνα». Ηταν τρία κρύα απογεύματα, συνήθως μετά τις 6, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2014. Τρεις συναντήσεις «για να σπάσει ο πάγος», με καφέ φίλτρου και μπισκότα βουτύρου, που εξαντλήθηκαν σε γενικές και «ανώδυνες» συζητήσεις για την επικαιρότητα, τις απόψεις και τα σχέδια του πολιτικού, ενώ δεν έλειψαν οι συμβουλές και οι... πατρικές νουθεσίες του εκδότη. Στους λίγους που γνώριζαν τις συναντήσεις αυτές, δήλωναν κατόπιν και οι δύο ενθουσιασμένοι. Παρά τη σημαντική διαφορά ηλικίας, είχε διαμορφωθεί από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα αποδοχής, άνεσης και αλληλοκατανόησης. «Είχα ακούσει ότι είναι απότομος και αυστηρός, αλλά η συζήτηση μαζί του με εντυπωσίασε» έλεγε ο πολιτικός στους έμπιστους συνομιλητές του. «Δεν είναι καθόλου ακραίος. Είναι ένας έξυπνος και μετριοπαθής πολιτικός» έλεγε ο εκδότης στους στενούς συνεργάτες του.

Το παρ' ολίγον ατύχημα 


Η τέταρτη συνάντηση έγινε και αυτή έπειτα από αίτημα του εκδότη. «Θέλω να τον συναντήσω για να συζητήσουμε όσα συμβαίνουν, αλλά αυτή τη φορά θα ήθελα να είμαστε οι δυο μας» ζήτησε ο εκδότης να διαμηνυθεί στον πολιτικό. Ο πολιτικός ασφαλώς δέχθηκε και πρότεινε ως τόπο συνάντησης το φιλικό διαμέρισμα. «Η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Το αυτοκίνητο του εκδότη θα κατέβει στο υπόγειο γκαράζ και ο εκδότης θα ανέβει με το ασανσέρ στον όροφο του διαμερίσματος» ήταν η ευγενική παράκληση του πολιτικού. «Ετσι δεν θα αναγκαστεί να παρκάρει στον δρόμο και δεν θα τον δει κανείς». Στη μία το μεσημέρι ακριβώς η θωρακισμένη λιμουζίνα του εκδότη έφθασε στη συμφωνημένη διεύθυνση και οι φρουροί του πολιτικού, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο διαμέρισμα, έσπευσαν να ανοίξουν την αυτόματη πόρτα του γκαράζ. Εκείνη τη στιγμή όμως ο επικεφαλής της ασφαλείας του εκδότη που βρισκόταν μέσα στη λιμουζίνα μαζί με τον εκδότη, μόλις είδε την πόρτα του γκαράζ να ανοίγει, διέταξε αμέσως τον οδηγό να σταματήσει. «Δεν είναι ράμπα γκαράζ, είναι ασανσέρ αυτοκινήτων» είπε. «Αυτά τα ασανσέρ αντέχουν αυτοκίνητα μέχρι δύο τόνων. Η λιμουζίνα είναι θωρακισμένη και ζυγίζει πεντέμισι τόνους. Αν μπούμε θα εγκλωβιστούμε στο ασανσέρ». Και έτσι το αυτοκίνητο δεν προχώρησε. Σταμάτησε στην πιλοτή. «Αν μπαίναμε θα παγιδευόμασταν και θα χρειάζονταν δύο μέρες για να μας απεγκλωβίσουν» είπε ο επικεφαλής της ασφαλείας του εκδότη που μόλις είχε αποτρέψει ένα απροσδόκητο και ατυχέστατο περιστατικό, που αν γινόταν θα... έμενε στην Ιστορία.

Η μυστική οδηγία του πολιτικού έπρεπε αναγκαστικά να παραβιαστεί. Αλλωστε ο δρόμος, παρά τη γειτνίασή του με την αμερικανική πρεσβεία και ορισμένα σημαίνοντα δημόσια κτίρια, ήταν σχεδόν άδειος εκείνη την ώρα. Μόνο τρεις εργάτες μαστόρευαν σε ένα κτίσμα λίγα μέτρα διαγώνια απέναντι, αλλά μάλλον δεν είχαν δώσει σημασία (ή έτσι άφηναν να φαίνεται...) στην κινητικότητα και στους λίγους αστυνομικούς με πολιτικά που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν συνοδεύσει τον πολιτικό και στέκονταν στον δρόμο με τα ακουστικά τους στα αφτιά. Ο ιστορικός εκδότης, που φορούσε πουκάμισο με λεπτή κόκκινη ρίγα, τιράντες, κόκκινη γραβάτα και μπλε κοστούμι, κατέβηκε, περπάτησε με γρήγορα βήματα προς την γκρίζα μεταλλική είσοδο, την οποία ξεκλείδωσε ένας φρουρός του πολιτικού. Κατευθύνθηκαν στο ασανσέρ και πάτησαν το κουμπί του πρώτου ορόφου. Βγήκαν σε έναν σκοτεινό διάδρομο. Ο φρουρός χτύπησε ένα κουδούνι χωρίς όνομα δίπλα σε μια γκρίζα πόρτα. Ο πολιτικός άνοιξε την πόρτα ο ίδιος. «Καλώς ήλθατε». Ηταν ευδιάθετος, ευγενικός και φιλόξενος, όπως πάντα. Φορούσε λευκό πουκάμισο και μπλε κοστούμι. Δεν ήταν όμως μόνος του στο μικρό αυτό ευήλιο διαμέρισμα με τους φρεσκοβαμμένους γκρίζους και βαθυπράσινους τοίχους, την καλαίσθητη διακόσμηση και τα όμορφα έπιπλα σε απλή σχεδίαση. Μετά την εγκάρδια και ζεστή χειραψία, οδήγησε τον επισκέπτη προς το μικρό σαλόνι. Αλλά ο εκδότης κοντοστάθηκε για λίγο γιατί παρατήρησε μια γάτα. Μια γάτα των Ιμαλαΐων, με μακρύ εντυπωσιακό τρίχωμα, ελαφρώς εύσωμη, με μάτια γαλάζια, αυστηρή και μεγαλοπρεπής. Καθόταν επάνω σε ένα ευμέγεθες μαξιλάρι και παρατηρούσε έντονα τον εκδότη χωρίς να κουνηθεί από τη θέση της. «Ανήκει στη φίλη μου που έχει αυτό το σπίτι» εξήγησε ο πολιτικός χαμογελώντας. «Θέλετε έναν εσπρέσο;» ρώτησε. «Θα τον φτιάξω ο ίδιος γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος στο σπίτι».

Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά ο πολιτικός και ο εκδότης απολάμβαναν τον καφέ τους στο μικρό και όμορφο καθιστικό, και άρχισαν να μιλούν σχεδόν σαν να ήταν πατέρας και γιος, που είχαν χαθεί για χρόνια και «ανακάλυψαν» τυχαία ο ένας τον άλλον. «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσεις σίγουρα και τις εθνικές εκλογές» είπε ο εκδότης. «Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο ιστορικού συγκροτήματος Τύπου» απάντησε ο πολιτικός. Η συζήτηση πέρασε στα θέματα της επικαιρότητας, η οποία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται για να προσαρμοστεί στους θερινούς ρυθμούς της... γνώριμης ακινησίας. Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του. Η μυστική συνάντηση, η μοναδική στην οποία ήταν απολύτως μόνοι τους, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.

Οσα άκουσε ο «μάρτυρας» 


Ο μοναδικός μάρτυρας της συνομιλίας ήταν αυτή η γάτα των Ιμαλαΐων, η οποία μάλιστα μετέδιδε μια αίσθηση «κυριότητος του χώρου». Αυτή μόνο είχε το προνόμιο να ακούσει το αίτημα του πολιτικού προς τον εκδότη για μια... σχέση αποκλειστικότητας, για μια σταθερότερη σχέση επωφελούς αλληλοϋποστήριξης. Στο μυαλό αυτής της σπάνιας γάτας καταγράφηκε με μορφή ανεξιχνίαστου κώδικα ένα εξίσου σπάνιο ιστορικό στιγμιότυπο. Μια γάτα σιωπηλή που έδειχνε αφοσιωμένη σε μια φιλική συζήτηση δύο ανθρώπων περί πολιτικής και ισχύος, μια λευκή γάτα μακρύτριχη που τα έντονα γαλανά μάτια της όπως εξείχαν σχεδόν μέσα από το σκουρόχρωμο τρίχωμα του προσώπου της, την έκαναν να μοιάζει αυστηρή και αινιγματική. Οπως αινιγματικές θα αποδεικνύονταν πολλές από τις πτυχές και τις ανατροπές της Ιστορίας αυτής της πολύπαθης χώρας που έμελλε να ακολουθήσουν...

Τι απαντά το Μαξίμου


Το Μέγαρο μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου στην οποία κάνει το άσπρο μαύρο. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η δικαιοσύνη θα ενεργήσει απερίσπαστη και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αδειοδοτηθούν νόμιμα»

Το Κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ είναι άκρως αποκαλυπτικό.
Φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA.

Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό. 

Τι ανακοινώνει το «Βήμα της Κυριακής»


Η απάντηση του «Βήματος της Κυριακής» στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κάνει το «άσπρο – μαύρο». Είναι η συνήθης πρακτική που εσχάτως ακολουθείται. Καλούμε τους ιθύνοντες του Γραφείου Πρωθυπουργού να ξαναδιαβάσουν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για να κατανοήσουν, να συνειδητοποιήσουν (και να θυμηθούν…) ποιος προσέφερε, πότε και τι, ποιος ζητούσε πολιτική υποστήριξη με κάθε ευκαιρία χωρίς τίποτα και ποτέ να του έχει ζητηθεί. Πέραν τούτων, το Μέγαρο Μαξίμου λησμονεί το νόμο της δημοσιογραφίας περί χρυσών εφεδρειών. Θα έχουν την ευκαιρία να τον πληροφορηθούν».  

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ: 

Ευνοϊκό καθεστώς για το MEGA και να μην γίνει αυστηρός έλεγχος στα δάνειά του ζητούσε ο Σ. Ψυχάρης

 


Δύο ήταν οι βασικές... έγνοιες του Σταύρου Ψυχάρη, στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό: ευνοϊκό καθεστώς για το Mega και να μην γίνει αυστηρός έλεγχος στα δάνειά του.Αυτό σημείωναν κυβερνητικές πηγές μιλώντας για την ουσία των συναντήσεων, και όχι βέβαια η γάτα και άλλα ...κινηματογραφικά, που χρησιμοποιήθηκαν για τη δραματική απόδοση των συμβάντων.

Από την κυβέρνηση λένε πως έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις με τον Σταύρο Ψυχάρη, που τις ζήτησε όλες εκείνος (η πρώτη, στα γραφεία του ΔΟΛ, άλλες δύο σε ιδιωτικό χώρο παρουσία τρίτων, και η τελευταία, κατ' ιδίαν), καμία όμως από αυτές μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Όπως και καμία συνάντηση με άλλον εκδότη δεν έχει γίνει, από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως και με τον Στ. Ψυχάρη, έγιναν συναντήσεις με σχεδόν όλους τους εκδότες και από αρκετές φορές, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Από την κυβέρνηση βλέπουν ότι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη επιδίδεται σε μια μέθοδο προσέγγισης (ή «εκβιασμού») της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι ενώ γενικά διακρίνεται για την επιθετική προσέγγισή του έναντι του Αλ. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ., η τακτική αυτή έχει κάποια διαλείμματα, λίγο πριν ή μετά τις εκλογές στην προσδοκία του να πάρει κάτι ευνοϊκό από το Μέγαρο Μαξίμου στα θέματα που απασχολούσαν τον Στ. Ψυχάρη, αλλά φευ... Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα όλο το επίμαχο διάστημα, περίπτωση για ...deal δεν υπήρχε.

Ο «πόλεμος» όμως κατά της κυβέρνησης από το δημοσιογραφικό Συγκρότημα εντάθηκε από το περασμένο φθινόπωρο και μετά, όταν το Μέγαρο Μαξίμου έκανε το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σημειώνει το Μαξίμου. Με την προσβολή του προσώπου του πρωθυπουργού, επίσης με προσωπικές επιθέσεις κατά των υπουργών Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Κατρούγκαλου, με τρόπο που θα μπορούσαν να έχουν και ποινική απόληξη, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Πραγματικός στόχος του «πολέμου» αυτού, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, ήταν να πληγεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, όπως και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής διακυβέρνησης, σε μια λογική του «όλοι ίδιοι είναι».Στην "απειλή" που αφήνει ο Στ. Ψυχάρης ότι θα επανέλθει με ...ντοκουμέντα, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι» («θα χαιρόμασταν για κάτι τέτοιο»), ασχέτως αν είναι νοητό να εκβιάζει κάποιος τον πρωθυπουργό της χώρας. Ωστόσο, από την κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα ότι αντιδικία δεν υπάρχει με τον εκδότη, κάποια θέματά του απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη.

Για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να ενοχοποιείται αυτή καθαυτή η συνάντηση Μητσοτάκη -Ψυχάρη, επισημαίνεται, από την κυβέρνηση, το timing της συνάντησης, αλλά και ένα ακόμη γεγονός: ότι όποτε θέτει ερωτήματα η συμπολίτευση για τα θέματα διαπλοκής, η ΝΔ στέλνει την μπάλα στην εξέδρα. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαχωρίζουν το εν λόγω μιντιακό όμιλο από άλλα συγκροτήματα που αντιμετωπίζουν επιθετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην καθαρή λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με αφορμή εξάλλου τις αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών -«δημοσιογράφων», η προσέγγιση κυβερνητικών κύκλων είναι ότι σπάει το «απόστημα», κάτι που κάποιους δεν τους κάνει χαρούμενους. Η εκτίμηση που ακούγεται άλλωστε, είναι έπονται και άλλες αποκαλύψεις και για άλλα πρόσωπα και με άλλα τιμολόγια.

Eξι χρόνια είναι διάρκεια διπλάσια της γερμανικής κατοχής του 1941-1944. Kαι ο σημερινός βυθισμός στην οικονομική ύφεση έχει συνέπειες ανάλογες με αυτές που συνόδευαν πάντοτε μια ξενική κατάκτηση...

 
Kλείνουν πολλές, πάμπολλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνεται δραματικά η ανεργία, γιγαντώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τα χρειώδη ή λιμοκτονεί, με επακόλουθο την ψυχολογική διάλυση των ανθρώπων και τον γενικευμένο απελπισμό...
Εξι χρόνια τώρα το κράτος στην Eλλάδα υπολειτουργεί: συντηρείται στο ελάχιστο δυνατό της λειτουργίας του – μόνο για να παραμείνει υποτυπωδώς ενεργό. Oταν ο ετήσιος προϋπολογισμός ενός πανεπιστημίου το 2009 ήταν 74 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 11, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει υπολειτουργία. Aντίστοιχες μειώσεις της χρηματοδότησης ισχύουν και για τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τις φυλακές, τα σχολεία, τα μουσεία. Oι κρατικοί λειτουργοί που συνταξιοδοτούνται, προφανώς οι εμπειρότεροι, δεν αναπληρώνονται με καινούργιες προσλήψεις, και είναι σε όλους μας σαφές τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία των θεσμών και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Eξι χρόνια είναι διάρκεια διπλάσια της γερμανικής κατοχής του 1941-1944. Kαι ο σημερινός βυθισμός στην οικονομική ύφεση έχει συνέπειες ανάλογες με αυτές που συνόδευαν πάντοτε μια ξενική κατάκτηση:

Kλείνουν πολλές, πάμπολλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνεται δραματικά η ανεργία, γιγαντώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τα χρειώδη ή λιμοκτονεί, με επακόλουθο την ψυχολογική διάλυση των ανθρώπων και τον γενικευμένο απελπισμό. Kαταλύεται η κρατική ανεξαρτησία, οι υπηρεσίες του κράτους όχι μόνο υπολειτουργούν αλλά και επιτροπεύονται – η χωρίς προσχήματα, επιτόπια επιτρόπευση ταπεινώνει τον λαό, τον βυθίζει σε ανασφάλεια και πανικό, σε απώλεια του αυτοσεβασμού του. Eστω και μόνο τα ελάχιστα αυτά ενδεικτικά δεδομένα δικαιολογούν την αίσθηση ολικής καταστροφής, συγκροτούν την εικόνα μιας κοινωνίας σε «καταστολή», «διασωληνωμένης», ενός κράτους τεχνητά συντηρούμενου στην ιστορική επιβίωση.

H διαφορά από τη γερμανική κατοχή του 1941-44 είναι ότι σήμερα οι διαμορφωτές της κοινής συνείδησης (τα MME και το υποτελές σε αυτά πολιτικό προσωπικό της χώρας) λειτουργούν και συμπεριφέρονται ωσάν όλα στην Eλλάδα να παραμένουν όπως ήταν πριν από το 2009 – πριν από την κατάρρευση της οικονομίας, πριν από την επιτρόπευση της χώρας. Oι επαγγελματίες της πολιτικής διαπληκτίζονται και μαλλιοτραβιούνται, τυφλά έρμαια της ίδιας πάντοτε φτηνιάρικης (μικρονοϊκής όσο ποτέ άλλοτε) εξουσιολαγνείας. Kαι αυτή την ψυχοπαθολογική μικροψυχία και τυφλότητα των πολιτικών τη σερβίρουν τα MME στον λαό με όρους και «λογική» ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, έντεχνα στημένου θεάματος. Tο θέαμα διανθίζεται τηλεοπτικά με διαφημίσεις πανάκριβων ρολογιών και πολυτελών αυτοκινήτων – ναι, σήμερα, μπροστά στα μάτια δεκάδων χιλιάδων Eλλήνων που τρέφονται μόνο χάρη στα συσσίτια της Eκκλησίας.

Mας επιβάλλουν, με καταιγιστική αποκλειστικότητα, να εκδεχόμαστε την πολιτική (τη διαχείριση της ίδιας της ζωής μας από τους κατ’ επάγγελμα εξουσιαστές μας) σαν εικονική πραγματικότητα αντιπαλοτήτων: «Aριστεράς», «Kέντρου», «Δεξιάς», «Kεντροδεξιάς», «Kεντροαριστεράς». Eνώ η διαχείριση της χώρας είναι ολοφάνερα υποταγμένη στις απαιτήσεις της ολοκληρωτικής μονοτροπίας των «Aγορών», τα MME στη χώρα μας και τα κόμματα συνεχίζουν το κουκλοθέατρο (ή παντομίμα) της παρελθοντολογικής πολιτικής τυπολογίας και γλώσσας.

Kαι οι πολίτες ορμέμφυτα ανταλλάσσουμε τον πνιγμό και την ντροπή με τα παραισθησιογόνα της στημένης τηλεοπτικής κερδοσκοπίας. Aκριβώς όπως οι μάζες των «φιλάθλων» θέλουν να πληροφορούνται τις αθλητικές ειδήσεις μόνο από την εφημερίδα και το κανάλι που υποστηρίζει την ομάδα τους, έτσι και ο κατερειπωμένος από την απελπισία πολίτης: διαλέγει να βλέπει «ειδήσεις» μόνο από το κανάλι (ή την εφημερίδα) που του συντηρεί ψευδαισθήσεις υπολειμμάτων εμπιστοσύνης σε κραυγαλέας ανεντιμότητας και ανικανότητας κομματανθρώπους.

Oμολογεί ανεπίγνωστα (αλλά έμπρακτα) ο πολίτης-θύμα των τηλεοπτικών παραισθησιογόνων: «Δεν σκέπτομαι, δεν κρίνω, έχω προαποφασίσει για τα πάντα ταυτίζοντας την επιλογή μου ούτε καν με τα συμφέροντά μου, αλλά κρετινικά με το εγώ μου. Δεν “ψηφίζω” N.Δ. ή ΣYPIZA ή KKE ή ΠAΣOK, “είμαι” N.Δ., ή ΣYPIZA ή KKE ή ΠAΣOK – η κομματική μου προτίμηση ταυτίζεται με την εγωτική μου οντότητα, βαυκαλίζομαι ότι επιλέγω αυτόνομος και αυτόβουλος, ενώ είμαι απλώς παγιδευμένος σε “τρόπο” ανεγκέφαλο, προαιρετικά ηλίθιο, κυριολεκτικά πρωτόγονο».

Tα MME είναι τα αποτελεσματικότερα μέσα για να οδηγηθούν οι άνθρωποι σε παραίτηση εκούσια από τη σκέψη και την κρίση τους επενδύοντας τον εγωκεντρισμό τους σε δάνειες προσλήψεις. Eτσι φτάνουν να ζουν και να ενεργούν με ολοκληρωτικά χαμένη την αίσθηση της πραγματικότητας: H χώρα επιτροπεύεται, το κράτος έχει διαλυθεί, η οικονομία έχει παταγωδώς χρεοκοπήσει, όμως όλοι οι κλάδοι συνεχίζουν να απεργούν, να διαδηλώνουν, να νεκρώνουν τον ήδη κωματώδη κοινωνικό βίο πολεμώντας η κάθε ομάδα συμφερόντων για τα δικά της επιμέρους συμφέροντα. Zούγκλα.

Eξι χρόνια τώρα δεν έχει γίνει η παραμικρή «κινητοποίηση» που να ζητάει μεταρρυθμιστικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση, κατάλυση του πελατειακού κράτους, δηλαδή καθιέρωση μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας και ασυμβίβαστη την υπουργική με τη βουλευτική ιδιότητα. Ποτέ και πουθενά αίτημα για αξιοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να λογαριάζεται στους «κατέχοντες» όχι ο βιοπαλαιστής επιχειρηματίας, αλλά ο πρόωρα συνταξιοδοτημένος των «ευγενών ρετιρέ», οι διατελέσαντες επισήμως αργόμισθοι «ειδικοί σύμβουλοι» στα υπουργεία, οι στρατιές των κομματικών τρωκτικών με αδιάντροπες προνομίες «υπαλλήλων της Bουλής» και άλλα εξωφρενικά ανάλογα.

Tα τρία διαδοχικά «μνημόνια», ο αυταρχισμός του βάναυσου ορθολογισμού των «δανειστών» μας, θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί από τις κομματικές μας κυβερνήσεις σαν μοχλός για μιαν «επανίδρυση του κράτους». Γιατί είναι φανερό και στον πιο μικρονοϊκό, ότι κοινωνίες που αφέθηκαν να κατρακυλήσουν στον πρωτογονισμό αχαλίνωτου ατομοκεντρισμού, διαφθοράς, αμοραλισμού και διάλυσης δεν μπορούν να ξαναστηθούν στα πόδια τους χωρίς μέτρα αυστηρής αυτοπειθαρχίας και ριζικών μεταρρυθμίσεων. Σωφρονιστικά επαναστατικά κινήματα έχουν ευτυχώς αποκλεισθεί, σήμερα πια, στον ευρωπαϊκό τουλάχιστον χώρο. Eυφυείς όμως πολιτικοί θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τη συμφορά των «μνημονίων» σε στυφό φάρμακο για τη νεκρανάσταση κράτους και κοινωνίας στην Eλλάδα. Για την επανασύσταση, εξυπαρχής, θεσμών και λειτουργιών.

Aλλά η σήψη αρχίζει από το κεφάλι.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μεν πριν από τις 7 Μαρτίου, ωστόσο όχι νωρίτερα από την Πέμπτη ή την Παρασκευή (3 ή 4 Μαρτίου)


Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης, που συναντήθηκαν στο Συνεδρίου του Ποταμιού, συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑonline, αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, καθώς στόχευση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου η Ελλάδα να εμφανιστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση με ενιαία και στιβαρή θέση...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του Ποταμιού, συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, εκ μέρους της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μεν πριν από τις 7 Μαρτίου, ωστόσο όχι νωρίτερα από την Πέμπτη ή την Παρασκευή (3 ή 4 Μαρτίου). Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, για να συνυπολογιστούν.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες, ως προς τη μείωση της ροής των προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ζητήσει μια καθαρή θέση από τους ευρωπαίους εταίρους για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης.

Ήδη, το επί της ουσίας κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ έχει δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 22.000 πρόσφυγες. Σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές δεν μειωθούν, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης και επιχειρησιακής διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε την Κυριακή ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πρέπει πλέον να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ. Ο ίδιος μίλησε για ενδεχόμενο εγκλωβισμού περίπου 50.000 - 70.000 προσφύγων στη χώρα μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε, επίσης την Κυριακή, ότι αν χρειαστεί, θα γίνει ισοκατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά της ΝΔ ανακοινώθηκε ότι το πρωί της Δευτέρας, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

από Ρούντι Ρινάλντι
Η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στη δίνη ενός οικονομικού στραγγαλισμού και μόλις τώρα εισέρχεται στη ζώνη των πολέμων, ως προγεφύρωμα, ως υποδοχέας των προσφυγικών ροών, ως χώρος στρατιωτικών βάσεων και επιχειρησιακών κόμβων.


Αυτή η «τανάλια» οικονομικού στραγγαλισμού και εισόδου στη ζώνη του πολέμου, δημιουργεί   τρομακτικό σοκ στο λαό και την κοινωνία.

 του Ρούντι Ρινάλντι στο “Δρόμο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

Σκέψεις για το ζήτημα πολύπλευρης συγκρότησης του υποκειμένου στην Ελλάδα του 2016


Το επίθετο «ακέφαλο» που χρησιμοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης για να προσδιορίσει το κοινωνικό μέτωπο που αυθόρμητα αναπτύσσεται, μπορεί να ωθήσει τη σκέψη ώστε να εντοπιστούν κι άλλες κρίσιμες διαστάσεις έλλειψης «κεφαλής» στην παρούσα πολιτική πραγματικότητα. Η έλλειψη αυτή δεν πρέπει να ταυτιστεί σε έναν πρώτο χρόνο με αυτό της «ηγεσίας», όσο με εκείνο του νοήματος, των αξιών και των στόχων που συγκροτούν μια κοινωνία, ένα λαό, μια χώρα. Το ζήτημα της διαμεσολάβησης ή ακόμα της υπηρέτησης αυτών των πλευρών από μια «ηγεσία», ένα κόμμα (όχι σαν οργανωτική υπόσταση, αλλά κάτι που να πλησιάζει την έννοια του «συλλογικού διανοουμένου») έπεται ή δεν έχει (ακόμη) τόση σημασία αφού απουσιάζει το περιεχόμενο, δηλαδή το νόημα.

Το ουσιαστικό, κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή, έγκειται στο ότι η χώρα είναι ασώματη, ασυγκρότητη, χωρίς συνοχή και ρευστοποιημένη. Ασώματη χώρα σημαίνει πρωταρχικά πως ο λαός, το έθνος και η κοινωνία δεν μπορούν να συναισθανθούν τους όρους ύπαρξής τους, την ιδιαιτερότητα και ιστορικότητα που έχουν -όχι μόνο σαν παρελθόν- αλλά σαν επίκεντρο πειραματισμών και δοκιμών που γίνονται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Η ανάγκη διεξόδου δεν μπορεί να οριστεί με νοσταλγική διάθεση ενός παρελθόντος, αλλά με όρους σύγχρονους που θα αντιμετωπίζουν τα καίρια ζητήματα που έχουν τεθεί απέναντί μας. Ας προσέξουμε τα λόγια του ποιητή: «Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του. Δεν θα ’χει αλλάξει εκείνο αλλά το μυαλό μας. Ένα ψήλωμα νοητό, που θα χρειαστεί να το ξανανεβούμε για να εκτιμήσουμε σωστά τις διαστάσεις των πραγμάτων γύρω μας». (Ο. Ελύτης, Εν λευκώ,
Eκδόσεις Ικαρος, 1992).

Ασώματη… χώρα


Η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στη δίνη ενός οικονομικού στραγγαλισμού και μόλις τώρα εισέρχεται στη ζώνη των πολέμων, ως προγεφύρωμα, ως υποδοχέας των προσφυγικών ροών, ως χώρος στρατιωτικών βάσεων και επιχειρησιακών κόμβων. Αυτή η «τανάλια» οικονομικού στραγγαλισμού και εισόδου στη ζώνη του πολέμου, δημιουργεί τρομακτικό σοκ στο λαό και την κοινωνία. Τα σχήματα ηγεμονίας του συστημισμού θρυμματίζονται, οι όροι που συνάπτονται κοινωνικά συμβόλαια ανάμεσα σε τμήματα της αστικής ελίτ και των μεσοστρωμάτων τινάζονται, η κρίση αντιπροσώπευσης αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Το κυριότερο όμως στοιχείο είναι η απόλυτη αδυναμία του πολιτικού κόσμου, να χαράξει μια «γραμμή» διεξόδου από τη δίνη αυτή, να κατανοήσει στοιχειωδώς σε τι κατάσταση βρίσκεται (αυτό επιτείνεται στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ). Όλα τα ισχυρά χαρτιά που διέθετε το σύστημα καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Η απεγνωσμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την Ελλάδα ως τον θετικό εκφραστή των ευρωπαϊκών ιδεωδών, καταρρίπτεται από τον κυνισμό, την αποικιοκρατική αντίληψη, την ιμπεριαλιστική, εθνικιστική και ρατσιστική πρακτική όλων των χωρών της Ευρώπης. Μέρα με την μέρα αφού είπαν «ναι σε όλα» βλέπουν ότι ο σχεδιασμός των Ευρωπαίων για την Ελλάδα είναι να την μετατρέψουν σε γκρίζα μη ευρωπαϊκή ζώνη. Χώρα-παραπέτασμα απόκρουσης και επιβράδυνσης των προσφυγικών ροών, με περιορισμένη κυριαρχία και με παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
Tο σύστημα δεν έχει πρόταση πέρα από την διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και των τετελεσμένων που πέφτουν κατά ριπάς. Αδυνατεί να διατυπώσει κάποιο νόημα, κάποια ιδέα, κάποιον στόχο. Μόνο γελοία σχήματα λόγου, τύπου Τσακαλώτου «είμαστε κοντά, στην αρχή του τέλους του κακού» ή τύπου Τσίπρα «το 2016 η Ελλάδα θα αποτελέσει την έκπληξη».

Η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της δεν μπορεί να δώσει κι αυτή πειστικές απαντήσεις. Η διάσταση της έννοιας «χώρα» δεν την απασχολεί, δεν μπορεί να δει την Ελλάδα ως θύμα μιας ιμπεριαλιστικής στην ουσία πολιτικής. Αντίθετα, θεωρεί την Ελλάδα ιμπεριαλιστική, άρα δεν βλέπει την κρισιμότητα που έχει η ποιότητα «αποικία-χρέους» και η χώρα παραπέτασμα-αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών. Δεν αισθάνεται ότι η χώρα απειλείται, ότι συρρικνώνεται η κυριαρχία της, δεν υπάρχει για την Αριστερά θέμα τουρκικού επεκτατισμού και αμφισβήτησης των συνόρων. Όλα αυτά είναι ανύπαρκτες φαντασιώσεις. Απομένει μόνο ο αμυντικός αγώνας για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό (σαν απόηχος του αντιμνημονιακού αγώνα) ενώ λείπουν τελείως οι πολιτικοί στόχοι. Όμως, έτσι δεν οικοδομείται μια εναλλακτική στην καθολική κρίση. Η Αριστερά ασχολείται βασικά με τα ποσοστά της και τη συμμετοχή της στο συστημικό παιχνίδι, χωρίς να συμβάλει σοβαρά, χωρίς να νοιάζεται όπως θα έπρεπε για μια πολιτική διεξόδου.

Απορημένη κοινωνία


Η κοινωνία βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση. Αφού πέρασε τα σοκ του καλοκαιριού, αφού έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της στα κύματα προσφύγων, αφού άρχισε να ξαναπαίρνει μπρος με τους αγώνες αγροτών, επιστημόνων και τις γενικές απεργίες, παραμένει σε μια κατάσταση σοβαρής απορίας και διερώτησης για το πού πάμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως λαός.

Διαισθητικά, αντιλαμβάνεται ότι τα ζητήματα έχουν χοντρύνει, ότι δεν πρόκειται απλά για κάποια οικονομική διευθέτηση ή δυσμενή οικονομικά μέτρα, αλλά για ζητήματα ιστορικών διαστάσεων και σημασίας που υπερβαίνουν τη συνήθη πολιτική αντιπαράθεση όπως και τους αγώνες που έγιναν μέχρι σήμερα. Τώρα, πλέον, μπαίνουν ερωτήματα σχετικά με τον πόλεμο, την υπόσταση, την ύπαρξη της χώρας, τη διάλυση της κοινωνίας, την ανημποριά ατομικής λύσης και επιβίωσης. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι συμβαίνει κάτι μεγάλο, ότι πλησιάζουμε σε εθνική και κοινωνική καταστροφή, άσχετα αν δεν μπορεί να το εκφράσει με αυτούς τους όρους. Εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι και εκατομμύρια) άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα αναρωτιούνται για το πού πάμε, αν θα έχει τέλος ή όχι το κακό, για το πού τελικά θα φθάσουμε. Έτσι, όμως, από την απορία (πού πάμε;) και την διαπίστωση (εθνική και κοινωνική καταστροφή) προχωράμε στην περιοχή του υποκειμένου όπου τίθεται πάλι με μια σειρά ερωτημάτων: τι μπορεί να βάλει τέλος στην καταστροφή ή να την αντιμετωπίσει; Πώς μπορεί να υπάρχει η χώρα και η κοινωνία στις συνθήκες που δημιουργούνται; Υπάρχει διέξοδος και πώς οικοδομείται;

Το κύριο ερώτημα σήμερα, το κεντρικό ζήτημα είναι το πώς η κοινωνία και ο λαός μπορούν να συγκροτηθούν σε ενεργό υποκείμενο. Μέσα από μια πολύπλευρη διαδικασία κι όχι με τα στερεοτυπικά σχήματα του παρελθόντος. Αυτό το ζήτημα πρέπει να ανοίξει διάπλατα, να γίνει το κυρίαρχο, να διατρέξει όλες τις διεργασίες, να εισβάλει σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, να απαιτηθεί από τη διανόηση να πάρει θέση απέναντί του, να μιλήσει ο απλός κόσμος για τις ανησυχίες και τον πόνο του, να έρθουν σε επαφή οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου. Ο Δρόμος ανοίγει τις στήλες του σε αυτήν την διερεύνηση-συζήτηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην PRIME TIME της ANNE WILL στο ARD 
Μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας η Μέρκελ υπερασπίστηκε με σθένος την ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Καταδίκασε την Αυστρία για τη μονομερή της στάση και υποσχέθηκε να στηρίξει την Ελλάδα. 

Angela Merkel - Anne Will
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η καγκελάριος είπε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποσχέθηκε διμερή βοήθεια και από τη Γερμανία


Ήταν η δεύτερη φορά που η γερμανίδα καγκελάριος κάθισε στην άνετη πολυθρόνα της «κυρίας» των πολιτικών τοκ σόου, Άνε Βιλ, στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD για να δώσει με σθένος και μαχητικότητα απαντήσεις σε καθόλου «άνετες» ερωτήσεις γύρω από την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μια εβδομάδα ακριβώς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου και δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε στους αρνητές της μέχρι τώρα πολιτικής των ανοιχτών συνόρων ότι θα συνεχίσει την ίδια ρότα χωρίς παρεκκλίσεις, «γιατί είμαι πεπεισμένη ότι είναι και η ορθή», όπως είπε χαρακτηριστικές. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η ρότα περνά μέσα από μια συνολική ευρωπαϊκή λύση από κοινού με την Τουρκία, «όπου οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους».

Σε στενή επαφή με τον Τσίπρα

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η καγκελάριος είπε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποσχέθηκε διμερή βοήθεια και από τη Γερμανία. «Όμως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα τα καταφέρει καταρχήν με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να εγκαταλείψουμε αυτήν τη χώρα, δεν την διασώσαμε μέσα στο ευρώ για να την αφήσουμε τώρα στη μοίρα της».

Παράλληλα επέκρινε την απόφαση της Αυστρίας και ορισμένων χωρών των Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορά τους χωρίς προσυνεννόηση με την Ελλάδα. «Είναι αυτό ακριβώς που φοβάμαι, όταν μια χώρα κλείνει τα σύνορά της, υποφέρει η άλλη, αυτή δεν είναι η δική μου Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση, εάν αποτύχει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, είπε ότι υπάρχει και η επόμενη σε λίγες ημέρες, στις 17 και 18 Μαρτίου, παραδεχόμενη ότι ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού χρειάζεται χρόνο για να εφαρμοστεί.

«Προτεραιότητά μου να μείνει ενωμένη η ΕΕ»

Στη συνέντευξή της στην prime time του ARD, η Άγκελα Μέρκελ προέταξε την αναγκαιότητα να παραμείνει η ΕΕ ενωμένη, όπως συνέβη και με την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. «Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι με μονομερείς εθνικές ενέργειες θα λυθεί το προσφυγικό χωρίς να καταστραφεί η Ευρώπη (…). Περνάμε μια πολύ σημαντική φάση στην ιστορία μας, από την οποία θα κριθεί πώς η Γερμανία και η Ευρώπη θα τοποθετηθούν τα επόμενα χρόνια. Προτεραιότητά μου είναι να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη και ανθρωπιστική».

Η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας της ως μεγάλης οικονομικής δύναμης, από τον οποία απορρέει και η ιδιαίτερη ευθύνη εντός της ΕΕ. Υπογράμμισε όμως και την προσωπική της ευθύνη, «το φοβερό καθήκον και χρέος» να κάνει το παν για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Ως προς τις επικριτικές φωνές μέσα από την κυβέρνηση συνασπισμού η Μέρκελ έδειξε υπεράνω. «Όλοι, ακόμη και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Χόρστ Ζεχόφερ, συμφωνούν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης είναι και ο πιο λογικός, αυτό που λείπει είναι η πίστη ότι μπορεί να είναι και επιτυχής. Τέλος, παραδέχθηκε ότι το προσφυγικό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση τα δέκα χρόνια που είναι καγκελάριος της Γερμανίας. «Καμιά φορά απελπίζομαι, αλλά μετά σκέφτομαι πως το επόμενο βήμα θα οδηγήσει σε μια λύση».
 Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Μέσα σε ένα 24ωρο ξέσπασε φωτιά και σε δεύτερο στρατόπεδο στην περιοχή των Γιαννιτσών, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων που δημιουργούνται....

από την διαμαρτυρία των κατοίκων στα Γιαννιτσά (φωτο 'Λόγος της Πέλλας')

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς, έξω από το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, αντιδρώντας στην απόφαση να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Νηφαλιότητα και ψυχραιμία
συνέστησε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, τις ανακοινώσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων σε στρατόπεδο στα Γιαννιτσά και τις δύο πυρκαγιές που σημειώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα στην πόλη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πρώτη πυρκαγιά σημειώθηκε χθες το βράδυ Σαββάτου (27/2) στο στρατόπεδο Φιλιππάκου, και η δεύτερη την Κυριακή (28/2) το πρωί στο στρατόπεδο Καψάλη, το οποίο ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένο και κάηκε ολοσχερώς. Σε ό,τι αφορά τα αίτια των συμβάντων, η αστυνομία αναφέρει πως αναμένει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Θα δεχόμασταν να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αρκεί να έμπαιναν όσοι έχουν την ευθύνη των χειρισμών στο προσφυγικό σε μια διαδικασία συζήτησης μαζί μας», είπε ο Δήμαρχος Πέλλας.

 Η ανακοίνωση του δήμου Πέλλας
"Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πέλλας στην έκτακτη συνεδρίαση του την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου αποφάσισε αντιπροσωπεία αιρετών να συναντηθεί άμεσα με τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό υπουργούς, προκειμένου να εξηγήσει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση να στηθεί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών ένα χωριό τεσσάρων και πέντε χιλιάδων μεταναστών. Επίσης, αποφάσισε την περιφρούρηση του στρατοπέδου Φιλιππάκου, μέρος του οποίου χρησιμοποιεί και ο Δήμος Πέλλας.

Δυστυχώς η κατάσταση δεν ελέχθηκε απόλυτα με αποτέλεσμα να καταστραφεί από φωτιά η στέγη ενός κτιρίου του στρατοπέδου, το οποίο είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Δήμου και να ακυρώσει την ειρηνική διαμαρτυρία των δημοτών.

Κάποιοι επιχειρούν να προσβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης μιας ολόκληρης κοινωνίας .

Δεν θα τους αφήσουμε".

Εκδήλωση αλληλεγγύης και στήριξης από την κοινωνία των Γιαννιτσών προς στους πρόσφυγες 


 
Το βράδυ της Κυριακής (28/2), πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το "Λόγο της Πέλλας" πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών από αντιρατσιστικές ομάδες και φορείς εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο στρατόπεδο Φιλιππάκου.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις, όπως να υπάρξει ένα ‘’μοντέλο’’ φιλοξενίας και υποδοχής των προσφύγων, βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη στήριξη της κοινωνίας και τον κοινωνικό έλεγχο. Συζητήθηκε το πώς μπορεί να υπάρξει υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, βρεφικά κα), οικονομική ενίσχυση, εθελοντική εργασία.

Έγινε επίσης αναφορά από πολίτη για τον χώρο και την υγιεινή, που όπως είπε, συζητάται και υποστήριξε πως όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες που θα παράσχουμε… σημειώνοντας ότι «Πρέπει να βοηθήσουμε το ανύπαρκτο κράτος».

Αν και εφόσον δεν στεγαστούν στο στρατόπεδο Φιλιππάκου, έγινε πρόταση για άλλο χώρο, ανοικτού τύπου, φυλασσόμενο, όπως και το γεγονός ότι πρέπει να διασφαλιστεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, καθώς για άλλες περιοχές έχουν ακουστεί περιστατικά εκμετάλλευσης από επιχειρηματίες, ταξιτζήδες, κλπ.

Επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει σωστή ενημέρωση προς τον κόσμο, οπότε μόνο έτσι να επιτευχθεί ο στόχος και θα καταρρεύσει η ανασφάλεια των πολιτών.

Σχολιάστηκε ακόμη πως η βοήθεια από τους Γιαννιτσιώτες, μπορεί να ήταν ποιοτική, αλλά πολύ μικρή σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων, και συγκεκριμένα κάποιος κύριος είπε ότι: Η πόλη μας είναι απίστευτα συντηρητική. Ζούμε μεγάλη κρίση, αυτό το κίνημα πρέπει να μετατραπεί σε αντιπολεμικό».

Το παρόν έδωσε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Σμιας ο οποίος δήλωσε ότι «Αυτό που προέχει είναι η υγεία και η ασφάλεια τους. Να σκεφτούμε πως η τύχη το έφερε να πέσουν στα χέρια μας και πρέπει να φτάνουμε αντάξιοι… δεν είναι όλοι τους κακοί άνθρωποι, για τα όσα λέγονται…».

Επιπλέον, είπε ότι: «Πρέπει να βγει ένα ψήφισμα προς τα έξω που να δηλώνουμε και να διατρανώνουμε ότι θέλουμε τους ανθρώπους αυτούς γιατί έχει πληγεί το γόητρο του δήμου και της πόλης μας και είναι γνωστό ποιοι τα προκαλούν αυτά. Να οργανώσουμε μια μεγάλη φιλειρηνική εκδήλωση, να καταλάβουν όλοι ότι οι Γιαννιτσιώτες δεν είναι διαφορετικοί, να βοηθήσουμε σε όποια ευθύνη μας αναλογεί».

Η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Θ. Ζουρνατζίδου είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ενημέρωση και εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς του δήμου.

Ακούστηκαν ακόμη προτάσεις, όπως να γίνουν ενημερώσεις στα σχολεία για να πληροφορηθούν τα παιδιά τι συμβαίνει και να μη δημιουργείται φοβικό κλίμα…».

Το παρόν έδωσε και η ‘’Πρωτοβουλία Γυναικών Έδεσσας’’ οι οποίες δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν.

Μία κυρία δήλωσε ότι όλο αυτό το αρνητικό κλίμα δημιουργείται από την άγνοια του κόσμου και «Όταν έχουμε βουλευτή εκλεγμένο από τη Χρυσή Αυγή, δε ζούμε σε μια κοινωνία καλών… Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται εδώ και χρόνια στο νομό».

Ο δικηγόρος Χ. Αγγελίδης έκανε αναφορά στα ΜΜΕ όπου έκαναν τη… δουλειά τους να στρέφουν τον κόσμο αρνητικά και να εξεγείρεται. Μίλησε για τις πυρκαγιές στα δύο στρατόπεδα των Γιαννιτσών, λέγοντας ότι για τα περιστατικά αυτά μπορούν να καταδικαστούν για ηθική αυτουργία κάποιοι για το αδίκημα που τελείται αυτοτελώς… Ενώ πρότεινε να γίνει έρευνα και μηνυτήρια αναφορά στα ΜΜΕ που… προκάλεσαν!

Η ουσία είναι ότι σίγουρα υπάρχει ανάγκη για σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της πόλης, αλλά πως; Με την άγνοια είμαστε όλοι. Το υπουργείο δεν έχει πληροφορήσει αν θα είναι hot spot ή χώρος φιλοξενίας, αν θα έρθουν λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες. ΘΑ μπορούν να περιφέρονται στην πόλη; Θα μένουν λίγες ημέρες και θα αποχωρούν; Ποιοι και πόσοι θα είναι. Μιλάμε για 1000; Για 4.000 ανθρώπους; Το να μένουμε στο αν και ναι, θα είναι οικογενειάρχες, ακίνδυνοι… χωρίς να έχουμε γνώση, εννοείται πως και φόβος και αρνητικότητα θα δημιουργείται… 
Στο μεταξύ όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στην πρόταση που έφυγεε από την Αθήνα προς τις Βρυξέλλες περιλαμβάνονται 150 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για 500.000 έως 1.000.000 πρόσφυγες και λάθρο. - See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160228/defencenet/%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%83%CE%B5-2-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-24%CF%89%CF%81%CE%BF#sthash.ZJrAFAf5.dpuf

Για το έργο ενδιαφέρονται, επίσης, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν που θέλουν να έχουν διέξοδο στον Ινδικό Ωκεανό... Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το κανάλι θα προσφέρει έσοδα στη Ρωσία και το Ιράν από 1,2 έως 1,4 δις δολάρια ετησίως, ήδη, από τρίτο ή τέταρτο έτος της κατασκευής...

Το Ιράν συνεχίζει τις προετοιμασίες για την κατασκευή ενός πλωτού καναλιού που θα συνδέει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο. Ένα έργο που από το παρελθόν είχε κριθεί ως στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, όπως αναφέρει η «Αζέρ Νιουζ».

Για το έργο ενδιαφέρονται, επίσης, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν που θέλουν να έχουν διέξοδο στον Ινδικό Ωκεανό.

Τώρα το έργο είναι στον κατάλογο των προτεραιοτήτων για την Τεχεράνη και σε αντίθεση με το παρελθόν δεν προσπαθεί να το κρύψει και περιμένει ενδιαφερομένους από άλλες χώρες για την επένδυση.

Το δυτικό περίβλημα της Τουρκίας, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν επί δύο αιώνες εμπόδιζε την κατασκευή αυτής της σημαντικής αρτηρίας και προσπαθούσε να εμποδίσει το έργο περιθωριοποιώντας την αγορά του ιρανικού φυσικού αερίου και εκθειάζοντας, συγχρόνως, τη διαδρομή του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ως βασική διαδρομή αλλά και να αποτρέψει την κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι τυχαία, το 1997 για το έργο αυτό είχαν θέσει οικονομικά μέτρα στο Ιράν καθώς και σε εταιρείες που θα εργάζονταν στο Ιράν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα κατά του Ιράν δεν έγινε σαφές ακόμη εάν οι εταιρείες θα μπορούν να εργασθούν στο σχέδιο αυτό στο έδαφος του Ιράν.

Το συνολικό μήκος του καναλιού είναι 700 χιλιόμετρα περνώντας και μέσα από ροές ποταμών στο βορειοδυτικό και νοτιοδυτικό Ιράν.

Το έργο θα κοστίσει περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει η κατασκευή του περίπου πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το κανάλι θα προσφέρει έσοδα στη Ρωσία και το Ιράν από 1,2 έως 1,4 δις δολάρια ετησίως, ήδη, από τρίτο ή τέταρτο έτος της κατασκευής. 

Το κανάλι υπολογίζεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2020.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, έστειλε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας σε πλήθος πιστών που είχε κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. 


Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών.

«Στην προσευχή μου και στη δική σας είναι πάντα παρούσα η δραματική κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολέμους και άλλες απάνθρωπες καταστάσεις. Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Για τον λόγο αυτό πρέπει να θέσει ως στόχο, κανείς - χωρίς επιφυλάξεις και με αποφασιστικότητα - τις διαπραγματεύσεις. Συγχρόνως, δέχθηκα με ελπίδα την είδηση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία και καλώ όλους σας να προσευχηθείτε ώστε αυτή η ευκαιρία να μπορέσει να ανακουφίσει τον δοκιμαζόμενο λαό, διευκολύνοντας τις αναγκαίες ανθρωπιστικές βοήθειες. Και για να ανοίξει τον δρόμο στον διάλογο και στην τόσο επιθυμητή ειρήνη», είπε στο μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος.
Αθηναϊκό Πρακτορείο

ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ -
Επεισόδια δημιούργησε ομάδα 80-100 λαθρομεταναστών οι οποίοι εμφανίστηκαν με άγριες διαθέσεις στον χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο Καλύμνου... 


Αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με το PRONEWS, αναφέρουν ότι επιχείρησαν να κατεβάσουν και την ελληνική σημαία από τον ιστό που βρίσκεται μπροστά στο χώρο του Λιμεναρχείου Καλύμνου....

Επίθεση είχαμε σήμερα στο Λιμεναρχείο της Καλύμνου από "στίφη" λαθρομεταναστών τα οποία επιδίωξαν να κατεβάσουν την ελληνική Σημαία από τον ιστό, να αναποδογυρίσουν περιπολικό του ΛΣ, ενώ είχαν "δασκαλευτεί¨" από εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας να μην δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα λεγοντάς τους ότι είναι παράνομο! 

Οι κάτοικοι του νησιού πέταξαν μέχρι και δύο δυναμίτες για να απωθήσουν τους λαθρομετανάστες που επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό εξέγερσης στο νησί τους. 

Ο ύποπτος ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας αλλά και διαφόρων αμερικανοκίνητων ΜΚΟ υπέρ των λάθρο και της κοινωνικής καταστροφής της χώρας αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. 

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο τι θα συμβεί αν πολλοί από ατούς, που είναι και μουσουλμανικού θρησκεύματος προχωρήσουν σε ξέγερση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου και στοιβάζονται, από τα παράλια της Τουρκίας; 

Δεν είναι μονο θέμα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και εθνικής καθώς αποτελούν την απαραίτητη προβοκάτσια για την Τουρκία ώστε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ειδικά σε μια εποχή που ταλανίζεται από εσωτερική πολιτική αστάθεια, και από ανάφλεξη σε όλη την νοτιοανατολική της επικράτεια. 

Επεισόδια δημιούργησε ομάδα 80-100 λαθρομεταναστών, οι οποίοι εμφανίστηκαν με άγριες διαθέσεις στον χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο Καλύμνου με πρόσχημα την καθυστέρηση διεκπεραίωσης των διαδικασιών ταυτοποίησης τους, προέβησαν σε προκλητικές ενέργειες. 

Άτομα αυτής της ομάδας αρνήθηκαν να τους πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα,ισχυριζόμενοι ότι είναι παράνομο όπως τους ενημέρωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας! 

Η εν λόγω ομάδα λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι με καθοδηγητές 2-3 άτομα, προέβησαν σε προκλητικές ενέργειες με κραυγές ,υψωμένες γροθιές και σπρώχνοντας το περιπολικό όχημα του ΛΣ που βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά στο χώρο του Λιμεναρχείου. 

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι επιχείρησαν να κατεβάσουν και την ελληνική σημαία από τον ιστό που βρίσκεται μπροστά στο χώρο του Λιμεναρχείου Καλύμνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάλι αυτοπτών μαρτύρων που καθόντουσαν σε διπλανές καφετέριες ,όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό κλίμα που θα έπαιρνε απρόβλεπτες διαστάσεις αν δεν ήταν άμεση η αντίδραση του Λιμενάρχη Καλύμνου Πλωτλαρχη Λ.Σ Ιωάννη Καραντζιούνη. 

Ο Λιμενάρχης προσήλθε άμεσα στον χώρο, έθεσε σε ετοιμότητα όλα τα στελέχη του Λιμεναρχείου και ενημέρωσε το ΑΤ Καλύμνου, άνδρες του οποίου προσήλθαν με οπλισμό. 

Η ομάδα των μεταναστών βλέποντας την άμεση αντίδραση και αποφασιστικότητα του Λιμεναρχείου να μην επιτρέψει το παραμικρό είδους έκτροπο και υπό την καθοδήγηση των 2-3 ατόμων που είχαν ως επικεφαλής, άρχισαν να διασκορπίζονται. 

Εν τω μεταξύ στο χώρο του Λιμεναρχείου συγκεντρώθηκαν και αρκετοί κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι πληροφορήθηκαν τις προκλητικές ενέργειες των λαθρομεταναστών, προβληματισμένοι για την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η είσοδος του λιμανιού της Καλύμνου, αλλά και από τις ανεξέλγκτες διαστάσεις που παίρνει η είσοδος λαθρομεταναστών. 

Και φυσικά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που διογκώνεται καθημερινά, είναι άγνωστο οι φιλόξενοι κάτοικοι του νησιού που μέχρι τώρα φροντίζουν τους πρόσφυγες, πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση που συμβούν παρόμοια επεισόδια. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι κατά το χρόνο των επεισοδίων ρίφθηκαν από ύψωμα του νησιού, δύο δυναμίτες, προφανώς ως αντίδραση σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες μερίδας λαθρομεταναστών. 

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου και το ΑΤ Καλύμνου έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ετοιμότητας για να αποφευχθούν τυχόν νέα επεισόδια. 

ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Oi Σύριοι πρόσφυγες με αγανάκτηση βλέπουν με αγανάκτηση τις σκηνές βίας 
Και μέσα σε αυτές τις απαράδεκτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν από ομάδα παράτυπων μεταναστών, λίγα μέτρα πιο κει, όπως φαίνεται και σε φωτογραφία Σύριοι πρόσφυγες υπομονετικά με μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους περιμένουν και βλέπουν με αγανάκτηση να εκτυλίσσονται τέτοιες σκηνές. 

Να σημειώσουμε ότι οι φωτογραφίες είναι από το χώρο που εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια και αφού έχει επέμβει το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία. 

Προφανώς οι λαθρομετανάστες που ξεκίνησαν τα επεισόδια προέρχονται από τα βάθη της Ασίας και σε πολιτισμούς καθόλου φιλικούς απέναντι στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητάει με έναν φωτισμένο ιεράρχη της ελληνικής Εκκλησίας, τον συντοπίτη μας, μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλο στις «Συναντήσεις Κορυφής» στο cafe του ΙΑΝΟΥ – Τρίτη,16 Φεβρουαρίου, 2016.

Ο συντοπίτης μας, μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος

 Ακολουθεί βίντεο της «Συνάντησης Κορυφής»από την αίθουσα ΙΑΝΟΥ

 

Είναι δυνατός ο «εκσυγχρονισμός» της παράδοσης;

Η Ορθοδοξία, ως βιωμένη παράδοση, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μια σύγχρονης πρότασης για τον ελληνισμό, στον 21ο αιώνα; Μιας πρότασης που να υπερβαίνει το δίπολο μιας παράδοσης που στρέφεται αποκλειστικά στο παρελθόν και μιας νεωτερικότητας, αποκλειστικά εισαγόμενης, μιμητικής και παρασιτικής.

Μπορούμε να απαντήσουμε στην καθολική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας και τον κόσμο, πατώντας στην παράδοσή και την ιδιοπροσωπία μας για να συναντήσουμε τον σύγχρονο κόσμο και να συγκροτήσουμε ένα νέο πρόταγμα...

Η Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα, που χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό όνομα Jamala, είναι η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision...


Το τραγούδι διηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της Jamala, η οποία ήταν ανάμεσα στους 250.000 Τατάρους που ξεριζώθηκαν από την Κριμαία με εντολή του Στάλιν το 1944...

Τριάντα δύο ετών, με βαθιά φωνή και ήδη διάσημη στη χώρα της, η Jamala (Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα), επιλέχθηκε την περασμένη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου να εκπροσωπήσει στο δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian η 32χρονη τραγουδίστρια η οποία ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας θα ερμηνεύσει ένα κομμάτι για τον ξεριζωμό 250.000 συμπατριωτών της από τον Στάλιν και τις δυνάμεις της τότε ΕΣΣΔ.

Το τραγούδι έχει τίτλο "1944" και η νεαρή δεν άφησε καμία αμφιβολία αναφορικά με τις πολιτικές προεκτάσεις της ερμηνείας της.

Τέλος υποστήριξε πως ήθελε να ακούσει ο κόσμος ένα τραγούδι για την κατάσταση μετά την προσάρτηση της χώρας της από τη Ρωσία.

Η Σουζάνα Γιαμαλαντίνοβα, που χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό όνομα Jamala, είναι η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στο φετινό διαγωνισμό. Ερμηνεύοντας το τραγούδι «1944», στη βραδιά της επιλογής, πάσχιζε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Οταν έρχονται οι ξένοι. Ερχονται στο σπίτι σου, σε σκοτώνουν και σου λένε ''Δεν είμαστε ένοχοι. Οχι ένοχοι''», είναι οι πρώτοι στίχοι.

Το τραγούδι, σύμφωνα με το Politico, διηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της Jamala, η οποία ήταν ανάμεσα στους 250.000 Τατάρους της Κριμαίας οι οποίοι στοιβάχτηκαν σε τρένα για την κεντρική Ασία, με εντολή Στάλιν. Τους κατηγορούσε ότι συνεργάστηκαν με τους Ναζί, οι οποίοι είχαν καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας. Οι απελαθέντες πέθαναν τα πρώτα δύο χρόνια της εξορίας σε ποσοστό 20-50%.

Πέρυσι, το ουκρανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι η απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας ισοδυναμεί με γενοκτονία και κήρυξε εθνική μέρα μνήμης για τα θύματα. Αυτές οι αναμνήσεις ξύπνησαν όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, αν και το εν λόγω τραγούδι δεν θίγει αυτό το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή, καθώς οι κανονισμοί της Eurovision απαγορεύουν τα απροκάλυπτα πολιτικά τραγούδια. Η προθεσμία για την υποβολή των συμμετοχών λήγει στις 14 Μαρτίου, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει στις 14 Μαΐου στη Στοκχόλμη.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε στην RealNews ότι «Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές στις συντάξεις, ούτε νέα μέτρα...»


Ενώ εκτιμά ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται άμεσα με την πρώτη αξιολόγηση και συμπληρώνει ότι «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές στις συντάξεις, ούτε νέα μέτρα, όριό μας είναι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει και τηρούμε», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη Real News, και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης σε περίπτωση εμπλοκής.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ρεαλιστικό οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν την Τετάρτη, ανάλογα με τις αποφάσεις του Euro Working Group της Δευτέρας.

Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται άμεσα με την πρώτη αξιολόγηση, συμπληρώνει ωστόσο ότι «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και διαμορφωθούν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Τέλος κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «δέσμιος ομάδων και ξεπερασμένων νοοτροπιών στο κόμμα του» και σχολιάζοντας το αίτημά του για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «αδιαφορεί για τις συνέπειες ή συνειδητά επιλέγει την καθυστέρηση της αξιολόγησης και την επαναφορά της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία».

Όλγα Γεροβασίλη: «Η προστασία της σύνταξης παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα»

 

«Η προστασία της σύνταξης παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα και θα την επιτύχουμε», διαβεβαιώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Kontranews, εξηγώντας ότι «ακριβώς γι” αυτό το λόγο προχωρήσαμε στον ανασχεδιασμό όλου του ασφαλιστικού συστήματος και δεν επιλέξαμε την τακτική των προκατόχων μας, οι οποίοι έβαζαν ψαλίδι στις συντάξεις για να εξασφαλίσουν λίγους μήνες ζωής σε ένα σύστημα που οι ίδιοι κατέστρεψαν».

Η ίδια δηλώνει ότι «παραμένει η βάσιμη αισιοδοξία» ότι ως το Πάσχα των Καθολικών (σ.σ. 27 Μαρτίου) θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Για το προσφυγικό τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευτεί για τις μονομερείς ενέργειες χωρών-κρατών, «οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επισημαίνει δε ότι «παίρνουν επικίνδυνο μονοπάτι όσοι κερδοσκοπούν πολιτικά στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».

Σχολιάζοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνει λόγο για «στημένες παραστάσεις» για τα κανάλια από ορισμένους «επιτήδειους», «κομματικούς παρατρεχάμενους», κάποιους «αρκούντως ευνοημένους από το προηγούμενο σύστημα» και κάποιους από το χώρο της άκρας δεξιάς.

Η κ. Γεροβασίλη προαναγγέλλει ότι το Μάρτιο δημοπρατούνται οι άδειες των καναλιών εθνικής εμβέλειας, καθώς και ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Κατηγορεί την αντιπολίτευση για σύμπλευση με ορισμένα συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ και προσθέτει πως «όσο κι” αν υπεραμύνονται ορισμένοι της ασυδοσίας των επιχειρηματιών, η αποκατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα ολοκληρωθεί κανονικά».
Αθηναϊκό Πρακτορείο / ΕΡΤ

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος  Παπάς μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» αποκάλυψε και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα sites και τα blogs...

 
...ενώ παράλληλα τόνισε, σύμφωνα με topontiki.gr,  πως με τις προθέσεις αυτές συμφωνεί και η Ένωση των Επιχειρήσεων Ενημέρωσης του Διαδικτύου.

«Τα λαθρόβια διαδικτυακά σχήματα δεν θα είχαν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, αν υπήρχε Μητρώο Διαδικτύου» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς,

Ο κ. Παπάς μίλησε στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» και ουσιαστικά αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα sites και τα blogs, ενώ τόνισε πως με τις προθέσεις αυτές συμφωνεί και η Ένωση των Επιχειρήσεων Ενημέρωσης του Διαδικτύου.

Ο υπουργός μίλησε και για την υπόθεση των εκβιασμών και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιο εκτεταμένο απ' ότι νομίζαμε, ήταν, το απόστημα. Δίνουμε τη μάχη με περισσότερη πίστη απ' ότι στην αρχή. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους», ενώ υποστήριξε ότι «συγκεκριμένο μιντιακό συγκρότημα βαράει το ταμπούρλο της σύνδεσής μου με το κύκλωμα εκβιαστών. Αθλιότητες».

Για κύκλωμα εκβιαστών: Οι εν λόγω κύριοι είχαν στενές σχέσεις με τη Ν.Δ.; - Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αποφύγει την απάντηση

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις αν όντως ισχύει ότι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα των εκβιαστών είχαν στενές σχέσεις με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε  υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας «στο Κόκκινο», ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση «επιδιώκει μια κάθαρση στο χώρο» 

Σε μια εφ ‘όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε «Στο κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας για το κύκλωμα εκβιαστών που αποκαλύφθηκε στον χώρο του ΜΜΕ, αλλά και για τις ρυθμίσεις που αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Αρχικά μιλώντας για το κύκλωμα των εκβιαστών τόνισε πως η κυβέρνηση «δίνει μια μάχη με αυτοπεποίθηση με πίστη για την εξάρθρωση του καθώς είναι μονόδρομος », ενώ είπε ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο των ΜΜΕ.

Ο κ. Παππάς αναφερόμενος στην μήνυση που κατέθεσε ξεκαθάρισε πως τα «προβλήματα τα προσωπικά του και τα επιχειρηματικά του δεν θα τα μετατρέπει σε εμετικά επιχειρήματα για τα κυβερνητικά στελέχη».

Για τον αριθμό των αδειών

Η αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών θα είναι το επόμενο βήμα είπε και αποκάλυψε ότι «θα γίνει με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, τα περιφερειακά κανάλια θα παίζουν ρόλο για την περιφερειακή ανάπτυξη», είπε ο κ. Παππάς.

Για τα δάνεια των ΜΜΕ

«Όλα τα δάνεια ελέγχονται είναι δουλειά της δικαιοσύνης, αυτή η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει για να προστατέψει κανέναν», τόνισε ο κ. Παππάς.

Κλείνοντας ο υπουργός επικρατείας υπογράμμισε ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, για να σταματήσει να λειτουργεί υπό ένα καθεστώς ασυδοσίας.

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.