Αυγούστου 2016

Οι δραματικές εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επισπεύδουν τις διαδικασίες υλοποίησης των αμερικανικών σχεδίων (πραγματικών ή προπαγανδιστικών), σχετικά με την αποθήκευση, αλλά και με τη δυνατότητα χρήσης νέας γενιάς πυρηνικών όπλων...του Χρήστου Καπούτση *

Στα νέα σχέδια πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ), εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα έχει ενεργό ρόλο. Η χώρα μας, πιθανότατα θα καλύψει το πολιτικοστρατιωτικό κενό , που ενδεχομένως θα αφήσει η Τουρκία στη ΝΑΤΟϊκή πυρηνική στρατηγική. Τα «προβλήματα» με τα πυρηνικά της βάσης του Ινστιρλίκ που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Τουρκία, σχετίζονται με τις δραματικές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αλλά και με την επιδείνωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, κυρίως λόγω της Ουκρανίας. Επίσης, οι δραματικές εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επισπεύδουν τις διαδικασίες υλοποίησης των αμερικανικών σχεδίων (πραγματικών ή προπαγανδιστικών), σχετικά με την αποθήκευση , αλλά και με τη δυνατότητα χρήσης νέας γενιάς πυρηνικών όπλων. 

Το αίτημα των αμερικανών για περαιτέρω αναβάθμιση του Ελληνικού εδάφους στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ είχε συζητηθεί το καλοκαίρι του 2013, όταν ο τότε ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου ζήτησε να παραχωρηθεί η αεροπορική βάση στο Καστέλλι της Κρήτης, για μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. 

Επίσης, ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) , κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Christine Wormuth, πρότεινε την δημιουργία νατοϊκής-αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο. Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι , για τη μεταφορά στρατιωτικών δραστηριοτήτων και διευκολύνσεων από την «υπερφορτωμένη» Σούδα, είναι δυνατόν να κατασκευαστεί μια νέα βάση στην Κάρπαθο. Εννοείται ότι , στην περίπτωση της αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας, αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο στα συμβατικά άπλα, αλλά είναι δυνατόν και υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στην αποθήκευση πυρηνικών βομβών ή τη μεταστάθμευση αεροσκαφών ή υποβρυχίων, που θα είναι εφοδιασμένα με πυρηνικά όπλα, όπως για παράδειγμα παλαιότερα η αεροπορική βάση στον Άραξο, που είχε βόμβες με πυρηνικές κεφαλές.

Στη βάση ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ έχουν αποθηκευθεί 50-60 πυρηνικές κεφαλές. Είναι παλιάς τεχνολογίας, αλλά η κάθε μία από αυτές είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα που έριξαν οι αμερικανοί στη Χιροσίμα. Στην περίπτωση που οι αμερικανοί αποφασίσουν να μεταφέρουν ή μετέφεραν ήδη τα πυρηνικά τους από τη βάση του Ινστιρλίκ, τότε , ο πιθανότερος προορισμός τους θα πρέπει να είναι ή είναι, η Ιταλία στη βάση του Αβιάνο, ή η Γερμανία στη νατοϊκή βάση στο Μπουχελ, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες να καταλήξουν ακόμη και στον Άραξο ή στη Κρήτη. Διευκρινίζουμε, ότι σύμφωνα με πάγια πρακτική του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ), που εφαρμόζεται πιστά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, πληροφορίες, που διαρρέουν σχετικά με την παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ούτε επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και διαψεύδονται επίσημα από τις νατοϊκές αρχές. Επίσης, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βάση τοποθετηθούν οι πυρηνικές κεφαλές του ΝΑΤΟ, τον έλεγχο για την ασφάλεια τους και κυρίως, αν και πότε θα χρησιμοποιηθούν, είναι θέματα που χειρίζονται αποκλειστικά οι αμερικανοί. Συνεπώς, οι τούρκοι στρατιωτικοί μόνο σε φωτογραφία «βλέπουν» τις πυρηνικές βόμβες στη βάση τους στο Ινστιρλίκ! Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που οι τούρκοι «καταλάβουν» τις πυρηνικές βόμβες, είναι αδύνατον να τις χρησιμοποιήσουν … 

Γιατί όμως οι αμερικανοί αποφάσισαν ή διαδίδουν ότι αποφάσισαν, ότι θα μεταφέρουν τις νατοϊκές πυρηνικές βόμβες εκτός Τουρκίας; 

Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε απόφαση της αμερικανικής διοίκησης εντάσσεται στα σχέδια υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ με βαρύνουσα όμως την εκτίμηση ότι οι , πολιτικο - στρατιωτικές σχέσεις Άγκυρας με Ουάσιγκτον θα παραμείνουν προβληματικές και πιθανόν να επιδεινωθούν, χωρίς να αποκλείονται και τα σενάρια βίαιου διαμελισμού της Τουρκίας (ίδρυση Κουρδικού κράτους) ή περιφερειακής αποσταθεροποίησης λόγω της στροφής του Ερντογάν προς τον αυταρχισμό και την ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας. Το ΝΑΤΟ δεν θα επιθυμούσε μια Ισλαμική Τουρκία με αυταρχικό καθεστώς, να έχει στο έδαφός της πυρηνικά. Αξιολογείται επίσης, από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η προσέγγιση ΡΩΣΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΡΑΝ, ειδικά μάλιστα εξετάζονται οι πληροφορίες, ότι οι τρείς χώρες θα προχωρήσουν και σε στρατιωτική συμφωνία. Θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη η τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, που θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Προσθέτουμε ότι, περιέχει πολιτικό- διπλωματικό μήνυμα η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της ισλαμικής Κυβέρνησης Ερντογάν, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παραχωρήσει τη βάση του Ιντσιρλικ για τον ανεφοδιασμό ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. 

Στους γρίφους της αμερικανικής διπλωματίας εντάσσονται και οι δηλώσεις που κάνουν ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζοντας, συχνά το τελευταίο διάστημα, πυρηνικές απειλές κατά των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν αυξηθεί οι περιπολίες ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών με πυρηνικές δυνατότητες. 

Πέρα όμως από τους Στρατηγικούς σχεδιασμούς των υπερδυνάμεων, οι ενεργοί πολίτες, ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή και θρησκευτικά δόγματα , θα πρέπει να ανησυχούν και να προβληματίζονται , από την κατασκευή νέας γενιάς πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, προχωρούν στην εξέλιξη των πυρηνικών όπλων τους. Τα νέα πυρηνικά, θα είναι εξίσου φονικά αλλά λιγότερο καταστροφικά, αφού θα έχουν πολύ μικρή ακτίνα δράσης. Αυτή όμως η τοπικού χαρακτήρα πυρηνική καταστροφή, ενέχει και τον πειρασμό της χρησιμοποίησής τους, αφού ανατρέπει το ψυχροπολεμικό δόγμα της «αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής», το δόγμα δηλαδή της ψυχρής λογικής , ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα προκαλούσε μαζικά αντίποινα και θα κατέληγε στον πυρηνικό όλεθρο και την ολική καταστροφή όλων των αντιμαχομένων και όχι μόνο. 
Χρήστος Καπούτσης είναι Δημοσιογράφος-Μαθηματικος

Η Γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποσύρει της δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ εάν η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει στη απαγόρευση εισόδου Γερμανών βουλευτών στη βάση… 

 


Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα την Deutsche Welle, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει στην απαγόρευση εισόδου στη βάση του Ιντσιρλίκ Γερμανών βουλευτών. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων στο μπρίφινγκ της Παρασκευής.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η Τουρκία έχει μεν το δικαίωμα να απαγορεύσει την επίσκεψη αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σκόπιμο. Η Άγκυρα γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες, δεδομένου ότι για τις γερμανικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει η βουλή. Ως εκ τούτου οι βουλευτές έχουν το «έννομο συμφέρον» να επισκεφτούν τους στρατιώτες. Εμμέσως πλην σαφώς ο Μάρτιν Σέφερ άφησε να εννοηθεί ότι η επιμονή της Τουρκίας στην απαγόρευση, θα ανάγκαζε τη Γερμανία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ. 

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας για εναλλακτικές δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη μετεγκατάσταση των γερμανικών Tornados στην περιοχή. Η βάση του Ιντσιρλίκ παραμένει όμως «πρώτη επιλογή». Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια νατοϊκή βάση με «ευνοϊκές συνθήκες», εκεί είναι συγκεντρωμένες οι συμμαχικές δυνάμεις.

Πιθανή άτυπη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν


Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ανακοινώθηκε ακόμη ότι αυτό το διάστημα προετοιμάζεται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Τουρκία. Όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του υπουργείου, η πραγματοποίηση της επίσκεψης δεν εξαρτάται όμως από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της εισόδου γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ τόσο η γερμανική όσο και η τουρκική πλευρά καταβάλουν προσπάθειες για την βελτίωση των διμερών σχέσεων που αυτό το διάστημα δεν είναι και τόσο αρμονικές για μια σειρά από λόγους. 

Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο αλλά και τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επίσης στο κυβερνητικό μπρίφινγκ έγινε γνωστό ότι σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων, η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G 20 στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων «πάγωσε» το Ιντσιρλίκ για την Γερμανία  


«Τα έσπασε» Τουρκία και Γερμανία για την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Η Τουρκία μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση της Γερμανίας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην επαρχία Άδανα σε απάντηση στο ψήφισμα της Bundestag να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων», ανέφεραν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα (6/6/2016) του Onalert.gr, είχε ζητήσει από την Άγκυρα να παραθέσει πρόσθετες δυνατότητες στις γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις στην τουρκική επικράτεια, στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2016.

H αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τις Η.Π.Α. και τις τουρκικές δυνάμεις.

Η Γερμανία ειχε σκοπό να κατασκευάσει μέχρι το 2017 μια στρατιωτική βάση για την ανάπτυξη των ΕΔ της και αεροσκαφών Tornado τα οποία προορίζει για τον πόλεμο ενάντια του ISIS.

Μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη του γερμανικού στρατού στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ ήταν προσωρινή. Αν κατασκευαστεί η στρατιωτική βάση, τότε οι γερμανοί στρατιώτες θα μείνουν μόνιμα.

Όπως είχε γράψει το Onalert.gr, ο  γερμανικός στρατός προτίθεται να δαπανήσει 65 εκατομμύρια ευρώ για βάση των γερμανικών -μαχητικών και μεταφοράς καυσίμων- αεροσκαφών.

Η βάση, θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του «ισλαμικού κράτους» και θα είναι πλήρως εξοπλισμένη με εγκαταστάσεις των Γερμανών στρατιωτικών και η συμφωνία που προωθείται θα είναι μακροχρόνια, όπως σημειώνεται.

Σήμερα στη βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενούνται 200 Γερμανοί στρατιωτικοί, ενώ προβλέπεται μέχρι το 2017 να φθάσουν τους 400.

Επιπλέον σύμφωνα με το SPIEGEL ONLINE μετά από το ψήφισμα της Bundestag, θα είναι δύσκολο να διευρυνθούν οι επιχειρήσεις περιπολίας κατά της εμπορίας ανθρώπων σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.

«Εξελίσσεται ο Τσίπρας σε Σοσιαλδημοκράτη;». Το ερώτημα αυτό έθετε ήδη πριν το καλοκαίρι το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε σε δυο διαδοχικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) ως παρατηρητής...

 


Η προχθεσινή του παρουσία στη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις εκείνων που κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Για μια κοινή αντι-νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτικήΜε την εκτίμηση ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σταδιακά σε Σοσιαλδημοκράτη συμφωνεί επί της αρχής και ο πολιτικός επιστήμονας στα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Άαχεν Λάζαρος Μηλιόπουλος. Το ερώτημα, όπως λέει, είναι σε τι αποσκοπεί ο Αλ. Τσίπρας και, ως προς αυτό, υπάρχουν δυο αναγνώσεις:

«Το άνοιγμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών εκλαμβάνεται αφενός ως προσπάθεια συμπαράταξης της αριστεράς στην Ευρώπη -που θα περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες (γαλλικό PS, γερμανικό SPD, Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, πορτογάλων και ισπανών Σοσιαλιστών) όσο και τους αριστερούς Σοσιαλιστές (Podemos, Αριστερό Μπλοκ στην Πορτογαλία)- υπέρ μιας κοινής αντι-νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής και κατά συνέπεια μιας πολιτικο-ιδεολογικής αναδιάταξης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Προσπάθεια «απορρόφησης» του ΠΑΣΟΚ


Σύμφωνα με τη δεύτερη ανάγνωση, όπως εκτιμά ο Λ. Μηλιόπουλος, τα βήματα του Τσίπρα δεν θα πρέπει να αξιολογηθούν με ιδεολογικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς πολιτικά, τα οποία επιβάλει η εσωπολιτική στρατηγική. «Πίσω από το άνοιγμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών κρύβεται η προσπάθεια να αποτρέψει μια συμπαράταξη των Σοσιαλδημοκρατών υπό την ηγεσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά. Ένα αντι-νεοφιλελεύθερο μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αγκαλιάζει όλους τους μετριοπαθείς και θα αποκλείει όλες τις ακραίες δυνάμεις του αριστερού χώρου -εν ανάγκη ακόμη και σε συνεργασία με συντηρητικές δυνάμεις, όπως στην περίπτωση των ΑΝΕΛ- θα πρέπει να είναι εφικτό μόνον υπό την ηγεσία του Τσίπρα,».

Ειδικότερα όσον αφορά τη «συνεργασία» με τους Σοσιαλιστές, ο πολιτικός επιστήμονας είναι κατηγορηματικός, εκτιμώντας ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να «απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ όσο δυνατόν περισσότερο και να το αντικαταστήσει με μια αριστερή συμπαράταξη της οποίας θα ηγείται ο ίδιος».
Κώστας Συμεωνίδης/DW

Στις 5 μονάδες από τις 12 στις οποίες είχε φτάσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συρρικνώθηκε το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον έναντι του αντιπάλου της των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters...

 


Όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την έρευνα -η οποία διεξήχθη από την 22η ως την 25η Αυγούστου- το 41% των πιθανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της Κλίντον ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ του Τραμπ. Ωστόσο το 23% των ψηφοφόρων απάντησε ότι δεν επιλέγει κανέναν τους.

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται σταθερά του μεγιστάνα των ακινήτων Τραμπ στη δημοσκόπηση αυτή αφότου ολοκληρώθηκαν τα εθνικά κομματικά συνέδρια των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων στα οποία οι δύο τους έλαβαν επίσημα το χρίσμα. Το ποσοστό της κυμαίνεται μεταξύ του 41% και του 45% αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ το προβάδισμά της έφθασε μέχρι και το 12% την Τρίτη.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.154 ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3%.

Αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι οι δωρεές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειάς της ενόσω ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013) επηρέασαν τις αποφάσεις που έλαβε, κάτι που η πρώην ΥΠΕΞ αρνείται. Εξάλλου συνεχίζουν να τίθενται ερωτήματα για τη χρήση ιδιωτικού εξυπηρετητή και ιδιωτικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και όχι κυβερνητικών – όταν ήταν το αφεντικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τραμπ και Κλίντον αντάλλαξαν εξάλλου φραστικά πυρά και για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος πρόεδρος για τους αφροαμερικανούς και για άλλες μειονότητες, ενώ ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μεταβάλει τη σκληροπυρηνική στάση του σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Συνυπολογιζομένων και υποψηφίων από μικρά και εναλλακτικά κόμματα, το προβάδισμα της Κλίντον συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο: την υποστηρίζει ένα 39% των πιθανών ψηφοφόρων, έναντι ενός 36% που τάσσεται υπέρ του Τραμπ, ενός 7% που τάσσεται υπέρ του Φιλελεύθερου Γκάρι Τζόνσον κι ενός 3% που υποστηρίζει την Τζιλ Στάιν, την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.

«Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν επί 27 χρόνια χωρίς άδειες. Οι κυβερνήσεις τους έδωσαν 15 «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας». Έτσι γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και απλώθηκε παντού το σύστημα της διαπλοκής»...


Μετά και την απόρριψη όλων των αιτήσεων για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή της δημοπράτησης των τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, την Τρίτη στις 30 Αυγούστου.

Είναι η πρώτη φορά στα 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης που διεξάγεται επίσημος διαγωνισμός αδειοδότησης, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα διαιώνιζε ένα ιδιότυπο καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας» στη χορήγηση και χρήση των αδειών με αλλεπάλληλους νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις αλλά και προκήρυξη διαγωνισμών που ποτέ δεν τελεσφόρησαν.

Το τοπίο παρέμενε το ίδιο ακόμα και όταν το ΣτΕ έκρινε το 2010 ότι η «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα».

«Την επόμενη Τρίτη, η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και παύει να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ουδέποτε υλοποίησε τέτοια διαδικασία. Είναι μείζονα ηθική υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό, αλλά και δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της» δήλωσε στο euronews ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός.

«Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν επί 27 χρόνια χωρίς άδειες. Οι κυβερνήσεις τους έδωσαν 15 «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας». Έτσι γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και απλώθηκε παντού το σύστημα της διαπλοκής, με τους ιδιοκτήτες να προωθούν άλλα συμφέροντά τους με μοχλό την τηλεοπτική τους δύναμη και να συντηρούν μη βιώσιμες τηλεοπτικές επιχειρήσεις με θαλασσοδάνεια που εξασφάλιζαν από τις κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα την πολική στήριξη. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, η ολομέλεια του ΣτΕ, απορρίπτοντας τις προσφυγές των καναλιών έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος να προχωρήσει τάχιστα ο διαγωνισμός, τονίζοντας επίσης –για μια ακόμα φορά- ότι τα κανάλια σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια» πρόσθεσε σχετικά.

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν και οι επτά υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες θα συζητηθούν ενώπιον του ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Οι άδειες που θα δοθούν θα είναι τέσσερις και θα έχουν δεκαετή διάρκεια.

Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ μετά από ανάθεση της σχετικής αποστολής στη στη διεθνή εταιρεία Deloitte από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

Οι υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί που προεπελέγησαν είναι:


1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. Μ.Α.Ε.)

6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).


Η θέση της Κομισιόν


Το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών είχε φτάσει μέχρι και τις Βρυξέλλες με την Κομισιόν να έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι το θέμα αυτό δεν την αφορά και είναι θέμα εθνικού πολιτικού σχεδιασμού. Σύμφωνα μάλιστα με κοινοτική πηγή που είχε μιλήσει στο euronews τον Ιανουάριο «οι διαδικασίες για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών δεν έχουν εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κράτη μέλη, επομένως, είναι ελεύθερα να εφαρμόζουν καθεστώτα αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις, εφόσον αυτά συμμορφώνονται με τις ελευθερίες παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που καθορίζονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι πάροχοι περιεχομένου από την ΕΕ μπορούν επίσης να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα».
euronews

Ο γερμανός εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών Έριχ Σμιτ-Έενμποομ  μίλησε για “οργισμένη συλλογή πληροφοριών μιας μυστικής υπηρεσίας εκτός ελέγχου”. Αρχικά οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (“Millî İstihbarat Teşkilâtı / ΜΙΤ”) παρακολουθούσαν τους Κούρδους, όπως είπε, “αλλά τώρα έχουμε τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία”, είπε. Έξι χιλιάδες πράκτορες έχει η τουρκική ΜΙΤ στη Γερμανία! Καμιά άλλη υπηρεσία πληροφοριών δεν είναι τόσο έντονα παρούσα στη χώρα, ούτε καν η CIA, είπε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο ο εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών Έριχ Σμιτ-Έενμποομ.

Η γερμανική κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα εναντίον της και θα πρέπει να προστατεύσει Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής καλύτερα από τoν χαφιεδισμό και την καταπίεση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Σμιτ-Έενμποομ μίλησε για “οργισμένη συλλογή πληροφοριών μιας μυστικής υπηρεσίας εκτός ελέγχου”. Αρχικά οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (“Millî İstihbarat Teşkilâtı / ΜΙΤ”) παρακολουθούσαν τους Κούρδους, όπως είπε, “αλλά τώρα έχουμε τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία”, όπως είπε.

Ζήτησε δε να εξεταστεί με κριτικό πνεύμα η συνεργασία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΝD) με την ΜΙΤ, διότι η Τουρκία είχε αρχίσει να την παραβιάζει από το 2014 “όταν δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα της BND, ποιός τζιχαντιστής ήρθε στη χώρα σας και που πήγε μετά από τα συριακά σύνορα”.
mignatiou.com

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, φαίνεται να μην έχει εγκαταλείψει την ιδέα που είχε για μεταφορά στρατιωτικών δραστηριοτήτων και διευκολύνσεων από τη Σούδα σε νέα βάση που μπορεί να κατασκευσαστεί στην Κάρπαθο. Σύμωφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της Real News “ο Καμμένος,είχε κάνει τη σχετική πρόταση πριν από περίπου ένα χρόνο στην συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Christine Wormuth! Η πρότασή του για την δημιουργία νατοϊκής-αμερικανικής βάσης στο νησί είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από το ΚΚΕ. Ο Καμμένος δεν εγκατέλειψε ποτέ το σχέδιο και οι εξελίξεις στην Τουρκία που έχουν οδηγήσει στο ναδίρ της αμερικανοτουρκικές σχέσεις θεωρεί ότι τον δικαιώνουν και αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η αλήθεια είναι ότι οι αμερικανοί δεν κρύβουν πλέον της ανησυχία τους για το “που το πάει η Τουρκία”. Την Τετάρτη ,ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak και μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπαχίμ Καραγκιούλ έγραψε στο twitter ένα …απίθανο μήνυμα! Πρότεινε να …αρπάξει η Τουρκία τα 20 αμερικανικά πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στο Ιντσιρλίκ!!!  Λίγες ώρες μετά γίνονταν γνωστές πληροφορίες περί μεταφοράς των πυρηνικών απο΄το Ιντσιρλίκ σε βάση της Ρουμανίας!

Οι αμερικανοί πολύ πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν είχαν αρχίσει να δρομολογούν την υποβάθμιση της παρουσίας τους στο Ιντσιρλίκ,κάτι που είχε εκνευρίσει πάρα πολύ τον Ερντογάν. Πολύ περισσότερο τον είχε βγάλει από τα ρούχα του,η  πρώτη εναλλακτική λύση που “κυνηγούν” οι ΗΠΑ: κι αυτό είναι μια τεράστια περιοχή κοντά στο Κομπανί που ελέγχεται από Κούρδους! Πληροφορίες που έχουν φθάσει και στο ΓΕΕΘΑ ως επιβεβαιωμένες αναφέρουν ότι οι αμερικανοί όχι απλά σκέφτονται το Κομπανί αλλά έχουν αρχίσει και να το χρησιμοποιούν! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη  έχουν τεθεί σε λειτουργία πρόχειροι διάδρομοι και τα έργα προχωρούν!

Η αναγκαστική και ταχέως κλιμακούμενη υποβάθμιση του Ιντσιρλίκ έχει προκαλέσει “συμφόρηση” στην διαχρονικά πολύτιμη Σούδα και γι΄ αυτό έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι όλο και συχνότερα ο Άραξος.Οι προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για “εξυπηρέτηση και αναεφοδιασμό” γίνονται όλο και συχνότερες τις τελευταίες εβδομάδες.

Σ΄ αυτό το κλίμα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει επαναφέρει μέσω διάφορων διαύλων την υπενθύμιση ότι “υπάρχει πάντα διαθέσιμη η Κάρπαθος”.

Το ιστορικό  


Πάνος Καμμένος- Christine Wormuth (20/5/2015)
Τον Μάϊο του 2015, σύμφωνα με το onalert.gr,  ο Πάνος Καμμένος είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και είχε συνάντηση με την αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας Christine Wormuth. Μετά από την συνάντηση ο Καμμένος δήλωσε ότι συζήτησε μαζί της “το σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία Νατοϊκή αεροπορική βάση, μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο”.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για περαιτέρω χρησιμοποίηση ελληνικού εδάφους  από δυνάμεις των ΗΠΑ, είχε αρχίσει να εκδηλώνεται έντονα από το καλοκαίρι του 2013. Ο τότε ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον τότε αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ, ο οποίος είχε θέσει ένα αίτημα: να παραχωρηθεί η αεροπορικά βάση στο Καστέλλι της Κρήτης για μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Αβραμόπουλος είχε συμφωνήσει αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τόλμησε να προχωρήσει. Αποτέλεσμα; Οι αμερικανοί μετά από πολύμηνη αναμονή πήγαν τα UAV’s στο Ιντσιρλίκ! Τώρα πρέπει πάλι να κάνουν…μετακόμιση. Και το ελληνικό έδαφος εξακολουθεί να είναι χωρίς καμία αμφιβολία το μοναδικό κομμάτι γης στη περιοχή όπου υπάρχει ασφάλεια.

 Ανάμεσα στις κινήσεις αυτές, δύο φαντάζουν πιο σημαντικές: Η επανεκκίνηση της συνεργασίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, στα παράλια της Μ. Ασίας και βέβαια το ξεμπλοκάρισμα της κατασκευής του Turkish Stream, του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη..

  • Επιδιώξεις και δυσκολίες πίσω από την «επαναπροσέγγιση»  
  • Στο παιχνίδι των διπλωματικών εκβιασμών και οι ενεργειακές ροές
Η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν δεν συνοδεύτηκε από θεαματικές αλλαγές στις, ασαφείς και ρευστές, γεωπολιτικές ισορροπίες της ταραγμένης Μέσης Ανατολής. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων με στόχο να αναθερμανθεί το κλίμα της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας, που είχε παγώσει μετά την κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους στα σύνορα της Συρίας. Τουρισμός, εμπορικές συναλλαγές, ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων, όλα αυτά είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, δεν συνιστούν όμως ανατροπή ισορροπιών και περιορισμένη σημασία έχουν, σε τελευταία ανάλυση, για τη Δυτική συμμαχία.

Ανάμεσα στις κινήσεις αυτές, δύο φαντάζουν πιο σημαντικές: Η επανεκκίνηση της συνεργασίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, στα παράλια της Μ. Ασίας και βέβαια το ξεμπλοκάρισμα της κατασκευής του Turkish Stream, του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη (1).

Ακόμα και για το θέμα αυτό, οι δύο πλευρές έκαναν ιδιαίτερα προσεκτικές δηλώσεις. Ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για τον αγωγό, ενώ όπως διευκρίνισε, αμέσως μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Α. Νόβακ, το έργο θα υλοποιηθεί μόνο εάν υπάρξουν ευρωπαϊκές εγγυήσεις για την κατασκευή του. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προχωρήσει μόνο η μια γραμμή, αυτή της τροφοδοσίας της Τουρκίας με φυσικό αέριο.

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και Ουάσιγκτον και Ε.Ε. είναι πολέμιοι του Turkish Stream. Θεωρούν ότι το έργο έχει αποκλειστικά πολιτικό στόχο, την παράκαμψη της Ουκρανίας και τη συνέχιση της αποκλειστικής τροφοδοσίας της Ε.Ε. με ρωσικό φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, επιταχύνουν την κατασκευή αγωγού τροφοδοσίας της Ευρώπης με αζέρικο φυσικό αέριο, εγχείρημα στο οποίο εμπλέκονται ενεργειακοί κολοσσοί των ΗΠΑ. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η στήριξη στα δύο ελληνικού ενδιαφέροντος έργα, τον αγωγό IGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας) και το τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτείται με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο.

Βαθύτερες και δυσεπίλυτες αντιθέσεις

Η οικονομική συνεργασία που ανακοίνωσαν Ρωσία και Τουρκία πάντως, όσο και να είναι σημαντική για τις δύο χώρες, παραμένει η «εύκολη πλευρά» των διμερών τους σχέσεων. Η Ρωσία από την πλευρά της, γνωρίζει ότι παρά την ένταση των σχέσεων της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ε.Ε., δεν είναι εφικτή μια συνολική ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στη περιοχή. Γνωρίζει ακόμα ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν μπορούν να διαρραγούν  εύκολα, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν αξιολογείται σαν απρόβλεπτος παράγοντας.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται πως σημαντικές γεωστρατηγικές βλέψεις και σχεδιασμοί χωρίζουν τα δύο κράτη. Η σύσταση κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας αποτελεί επιλογή της ρωσικής διπλωματίας, ενώ η Τουρκία, όπως γνωρίζουν οι πάντες, θεωρεί καταστροφική μια τέτοια εξέλιξη για τη συνοχή του τουρκικού κράτους. Σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα και σφαίρες επιρροής, υπάρχουν επίσης στα μέτωπα της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Το «κλείσιμο της αντιπαράθεσης» ανάμεσα στις δύο χώρες σήμερα δεν σχετίζεται στο παραμικρό με κάποια διευθέτηση των βαθύτερων διαφορών τους. Μέχρι το μέλλον να κρίνει τις εξελίξεις, η Ρωσία επιχειρεί κυνικά να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία και να διευρύνει κάθε ρήγμα στη δυτική συμμαχία για να προωθήσει τα ιδιαίτερα οικονομικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα. Το σημαντικό είναι ότι τις ίδιες εκτιμήσεις – προβλέψεις κάνουν τόσο η Άγκυρα, όσο και η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.

Παρά αυτούς τους περιορισμούς, το διπλωματικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι στη περιοχή δεν είναι ούτε απόλυτα προβλέψιμο, ούτε προκαθορισμένης κατάληξης. Καθώς παρεμβαίνουν και άλλες δυνάμεις, με πιο σημαντική την αντίσταση του κουρδικού λαού αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων του διάσπαρτου σουνιτικού στοιχείου στην περιοχή, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Οι εξελίξεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, επιβεβαιώνουν άλλωστε ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, παρά τη σημαντική στρατιωτική δύναμη στην οποία βασίζονται, δεν επιτυγχάνουν πάντα τους σκοπούς τους.

Κλιμακώνεται η κόντρα Τουρκίας – Δύσης

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται καθώς κλιμακώνεται η λεκτική και διπλωματική αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη δυτική συμμαχία. Πρόσφατα, η τούρκικη διπλωματία πρόσθεσε δυο σημαντικές παραμέτρους στην αντιπαράθεση με τη Δύση. Κατηγόρησε ευθέως ένα αμερικάνικο ινστιτούτο, το Κέντρο Γούντροου Ουίλσον, για συμμετοχή στην προετοιμασία του πραξικοπήματος του Ιουλίου, ενώ παράλληλα ενέπλεξε σε αυτό και τη Μοσάντ. Η ευθεία κατηγορία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αναμφισβήτητα θα επιδράσει στην, πολύ πρόσφατη, προσπάθεια εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ. Μένει να δούμε το βάθος αυτής της νέας τροπής των εξελίξεων.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε προσεκτικά στις νέες κατηγορίες της τούρκικης πλευράς και με λιτό τρόπο το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε: «Αυτή του είδους η θεωρία συνωμοσίας, η εμπρηστική ρητορική… δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτε».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί την ηγεσία της Ε.Ε. ότι με τη στάση της, ουσιαστικά στήριξε τους πραξικοπηματίες και ότι αδιαφορεί για τη σταθερότητα του καθεστώτος της Άγκυρας με τις υποκριτικές ανησυχίες της για τη «συνταγματική τάξη» στη Τουρκία.

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες απειλούν με διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας, ιδίως αν εφαρμοσθεί η θανατική ποινή, η Άγκυρα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της ελεύθερης διακίνησης Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. και προειδοποιεί ότι αν δεν τηρηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, θα ακυρωθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό με συνέπεια να επανεμφανισθεί το φαινόμενο της απρόσκοπτης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών από το Αιγαίο.

Όριο αυτής της κλιμακούμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης είναι η πρόθεση του καθεστώτος Ερντογάν να αποσπάσει τη στήριξη ή τη σιωπή των Ευρωπαίων ιθυνόντων στο κύμα εκκαθαρίσεων στο εσωτερικό της χώρας με στόχο την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της κρατικής διοίκησης. Στόχος που μοιάζει εφικτός, παρά την ανησυχία της δυτικής συμμαχίας για την προοπτική να συγκεντρωθούν απόλυτες εξουσίες στα χέρια ενός «ενοχλητικού και απρόβλεπτου» πολιτικού σαν τον Ερντογάν.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι δεν τίθεται θέμα διάρρηξης των σχέσεων Τουρκίας και ΝΑΤΟ και ότι ο Οργανισμός στηρίζει απόλυτα τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Τουρκίας, είναι ενδεικτικές των προθέσεων και των ορίων που έχει η πολιτική της Δύσης.

Ο ρόλος της Τουρκίας παραμένει ισχυρός για το ΝΑΤΟ, η επαναπροσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας κινείται μέσα σε αποδεκτά όρια, και όλα αυτά καθορίζουν το βάθος των στρατηγικών αποφάσεων της δυτικής συμμαχίας. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και νέες προσπάθειες για «τρικλοποδιές» στο μέλλον. Προς το παρόν, νέα δεδομένα και τάσεις αναμένεται να φανούν στην επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Άγκυρα στα τέλη Αυγούστου. Το καλοκαίρι θα παραμείνει πολύπλευρα θερμό στη περιοχή μας.
 
(1) Πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε σε αντικατάσταση του αγωγού «South Stream I», που ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. και στοχεύει -όπως και ο προκάτοχός του- στην παράκαμψη της Ουκρανίας για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στη Νότιο και Κεντρική Ευρώπη. Είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014 από τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Τουρκία. Ο αρχικός σχεδιασμός του Turkish Stream προέβλεπε 4 γραμμές μεταφοράς, συνολικής δυναμικότητας 63 δισ. κ.μ. αερίου, εκ των οποίων τα 14 δισ. και η μία τουλάχιστον γραμμή θα είχε αποκλειστικό προορισμό την Τουρκία. Αργότερα, το συνολικό δυναμικό μεταφοράς του αγωγού μειώθηκε στα μισά (32 δισ. κ.μ.).
Σπύρος Παναγιώτου / Δρόμος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η προχθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι στη νήσο Βεντοτένε της Ιταλίας, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και ο μελλοντικός ρόλος της Γερμανίας στην ΕΕ, σχολιάστηκαν εκτενώς από τον γερμανόφωνο τύπο και παρουσιάζει η ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle...

 


Σε ανταπόκριση από την Ιταλία με χαρακτηριστικό τίτλο «Ένα πλοίο, τρεις καπετάνιοι», η εφημερίδα Berliner Zeitung διερωτάται: «Πρόκειται για τη σύνοδο κορυφής των αδυνάμων ή για μία νέα συμμαχία των ισχυρών στην Ευρώπη; (…) Κοινό όραμα για μία νέα ΕΕ δεν διαθέτουν μέχρι σήμερα ούτε οι Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι, αν και είχαν ξανασυναντηθεί στα τέλη Ιουνίου. Ο καθένας από τους τρεις έχει αναλάβει τη δική του αποστολή, με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής». Για την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, προφανής προτεραιότητα για την «επόμενη μέρα» της Ευρώπης αποτελεί η πολιτική ασφάλειας και άμυνας. «Ένα τρίο για την Ευρώπη: Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι θέλουν καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» επιγράφεται σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, στο οποίο πάντως επισημαίνεται ότι «για τους τρεις ηγέτες, το ίδιο σημαντική είναι και η λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση της Ευρώπης μετά το δημοψήφισμα του Brexit.

Σύμφωνα με την Tageszeitung του Βερολίνου «ο Ρέντσι και ο Ολάντ θα ήθελαν ένα νέο ξεκίνημα με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και μία πιο επεκτατική οικονομική πολιτική. Αλλά η Μέρκελ πατάει φρένο. Το σύνθημά της είναι ότι δεν χρειάζεται ʻπερισσότερη Ευρώπηʼ, αλλά μία ʻκαλύτερη πολιτική της ΕΕʼ. «Η Μέρκελ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την Ευρώπη» επιγράφεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου. Το δικό του στίγμα δίνει στην Tagesspiegel ο επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν, ο οποίος ζητεί να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας. «Χρειαζόμαστε τώρα μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και σε αυτή τη συζήτηση περιλαμβάνεται η αποκήρυξη της πολιτικής λιτότητας» τονίζει ο Ράινερ Χόφμαν.

Εκτιμήσεις για τον ρόλο της Γερμανίας

«Μέρκελ: πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης» επιγράφεται πρωτοσέλιδο άρθρο της Frankfurter Allgemeine. Παράλληλα, η εφημερίδα αντικρούει την άποψη ότι η Γερμανία έχει ένα είδος ηγεμονίας στην Ευρώπη. Σε σχετικό σχόλιο αναφέρεται: «Όχι, η Γερμανία δεν είναι ο ηγεμών της ΕΕ. (…) Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με την ιδέα της ΕΕ και την αυτοπεποίθηση που διακρίνει τα μέλη της. Όμως, ως η χώρα που διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία έχει και μία ιδιαίτερη ευθύνη για να εξέλθει η ΕΕ από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Μία κατάσταση που συνδιαμορφώνεται από πολλές προκλήσεις. Κάθε μία από αυτές είναι από μόνη της αρκετά περίπλοκη και όλες μαζί απειλούν πλέον τα θεμέλια της ΕΕ».

Διαφορετική ερμηνεία από την Süddeutsche Zeitung, η οποία, στο σχόλιό της, χαρακτηρίζει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «κρυφή πρόεδρο» της ΕΕ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «αν χρειάζεται μία ακόμη απόδειξη για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην ΕΕ, αυτή προκύπτει από το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ γι αυτήν την εβδομάδα. Η καγκελάριος όχι μόνο επισκέπτεται τέσσερα κράτη-μέλη, αλλά και συναντάται με τους ηγέτες των 15 κρατών-μελών. Αναμένονται εντατικές συνομιλίες ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής τον Σεπτέμβριο». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής ενός ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο μάλιστα συμμετέχει και ένα εθνικιστικό κόμμα. Όπως αναφέρεται στο σχόλιο της Süddeutsche Zeitung «εκτός από το πολιτικό και οικονομικό βάρος της Γερμανίας σε μία ΕΕ, από την οποία απομακρύνονται πλέον και οι Βρετανοί, υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτο έναν ηγετικό ρόλο για την Άνγκελα Μέρκελ: το γεγονός ότι είναι η μακροβιότερη ηγέτης (στην ΕΕ) και η συνυπευθυνότητά της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW

 Από τις 11 το πρωί είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας  οι Βάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016... 

 


 
Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς απόλυση τους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973.

Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου τονίζεται ότι δεν έχει σημασία τόσο η σύγκριση των βάσεων με τις περυσινές, καθώς το φετινό σύστημα είναι διαφορετικό από εκείνο που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

"Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του"
, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι "χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές", μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες θα προκύψει ένα νέο σύστημα, "που θα αναβαθμίζει το σχολείο και άρα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του λυκείου και αφετέρου θα αποδίδει στο σχολείο την ευθύνη επιλογής για την τριτοβάθμια".
 
Από τις 11 το πρωί είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας  οι Βάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα 4 αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων. Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους και να αναρτηθούν

Α. Φέτος οι υποψήφιοι διεκδίκησαν την εισαγωγή τους στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των διαδικασιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το Νέο Σύστημα αλλά και με το Παλαιό Σύστημα εισαγωγής.

I. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Νέο Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

II. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Παλαιό Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’ και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Β. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα.

Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ από το Υπ. Παιδείας

Η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα γίνει στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου, θα συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κομμάτων - μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι ηγούνται κυβερνήσεων ή συμμετέχουν σε αυτές, καθώς, επίσης, και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ.


από την περυσινή συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών

Η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα γίνει στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου. Θα συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κομμάτων - μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - PES,  οι οποίοι ηγούνται κυβερνήσεων ή συμμετέχουν σε αυτές, καθώς, επίσης, και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ και όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι «είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους, στην οποία προσκαλείται ως παρατηρητής ο Έλληνας πρωθυπουργός - ο μόνος Ευρωπαίος πρωθυπουργός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Αντικείμενο της μεθαυριανής συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

«Στη συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνουν, τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ορίσει την ατζέντα κάνοντας προτάσεις και κόβοντας κορδέλες στα νησιά το κατακαλόκαιρο θα πέσει στο κενό. Η πραγματικότητα δεν ωραιοποιείται. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πράγματι, δημιούργησε ελπίδες ότι η χώρα θα γυρίσει σελίδα. Δυστυχώς συνεχίζει να γράφει στην ίδια και μάλιστα με πολλές μουτζούρες και σοβαρές πολιτικές ανορθογραφίες....του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Ο όρος "Νέα Μεταπολίτευση" ακούστηκε πολύ τελευταία. Δεν πάει πολύς καιρός που η Ν.Δ. διεκδικούσε την πατρότητα του συνθήματος από το ΣΥΡΙΖΑ. Προσφάτως ακούσαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να αναφέρεται στο πέρασμα σε μια νέα μεταπολίτευση. Τη μετάβαση αυτή τη συνέδεσε με μια τομή, ένα νέο Σύνταγμα. Διατύπωσε, μάλιστα, τους πέντε βασικούς άξονες της πρότασης του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το σκηνικό της παρουσίασης, ένα εφετζίδικο παιγνίδι εντυπωσιασμού από αυτά που συνηθίζει ο κ. Τσίπρας, στήθηκε μπροστά στη Βουλή παρουσία υπουργών και άλλων επισήμων. Θέλησε, υποθέτω, με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι σέβεται και υπολογίζει το κοινοβούλιο, το ναό της δημοκρατίας, όπως το αποκάλεσε. Στην ουσία, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, όταν υποβαθμίζονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όταν ψηφίζονται μνημόνια 7500 σελίδων σε ένα βράδυ, όταν επιβάλλεται ο αυτόματος κόφτης σε μισθούς και συντάξεις χωρίς την έγκριση της Βουλής κ.ά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη, γιατί συνέβαλε και εκείνη στη μετατροπή του κοινοβουλίου σε ναό των μνημονίων και των αντιδημοκρατικών πρακτικών και σε μηχανισμό επιβολής της θέλησης των δανειστών.

Ας έλθουμε, όμως, στην ουσία της πρότασης. Θολή και άτολμη, αποτέλεσμα εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, πρόταση σούπα, δεν οδηγεί στις απαραίτητες ρήξεις και τους μετασχηματισμούς που έχει ανάγκη η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Δεν προβλέπεται για παράδειγμα διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό έχει υποστηρικτές και διαφωνούντες με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. Σημασία πάντως έχει ότι δημιουργεί σύγχυση, αφού δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως ότι δε θα αλλάξει η μορφή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία και δεν ξεκαθαρίζεται αν θα ενισχυθούν και πόσο οι αρμοδιότητες του ανώτερου πολιτειακού άρχοντα. Επιπλέον, ο άνθρωπος που τσαλάκωσε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού συνεχίζει να παίζει με την γνησιότερη μορφή δημοκρατίας, δηλαδή την άμεση, αφού προτείνεται η διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, αλλά όχι για δημοσιονομικά θέματα, δηλαδή να μην πειράξουμε τα μνημόνια και ό, τι αυτά προβλέπουν. Τέλος η διατύπωση ότι η μομφή κατά της κυβέρνησης θα είναι εποικοδομητική και θα συνδέεται με πρόταση για νέο πρωθυπουργό δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να διατηρεί αυταρχικές κυβερνήσεις στην εξουσία. Πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ το άλφα-βήτα της δημοκρατίας, δηλαδή ότι ο σεβασμός προς αυτή δε φαίνεται στις εξαγγελίες και στα μεγάλα και συχνά κενά περιεχομένου λόγια, αλλά στην πράξη, όταν αποδέχεσαι τη λαϊκή βούληση. Ο κ. Τσίπρας υστερεί και σε αυτό. Επομένως, ας μην προσπαθεί να εμφανιστεί σαν ο νέος Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος θα βάλει τη χώρα στη νέα εποχή και θα προχωρήσει στον αστικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Ούτε ο ίδιος μπορεί, ούτε το 2016 είναι 1910.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ορίσει την ατζέντα κάνοντας προτάσεις και κόβοντας κορδέλες στα νησιά το κατακαλόκαιρο θα πέσει στο κενό. Η πραγματικότητα δεν ωραιοποιείται. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πράγματι, δημιούργησε ελπίδες ότι η χώρα θα γυρίσει σελίδα. Δυστυχώς συνεχίζει να γράφει στην ίδια και μάλιστα με πολλές μουτζούρες και σοβαρές πολιτικές ανορθογραφίες. Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί συνέχεια της μεταπολίτευσης. Υποσχέθηκε να τελειώνει με ό,τι γινόταν στο παρελθόν και αντί γι' αυτό το ρετουσάρει και το πλασάρει σαν διαφορετικό. Με πυλώνα το παλιό, μπαλώματα και σαθρά υλικά δε χτίζεται το νέο. Η νέα μεταπολίτευση θα έρθει από ένα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων και συλλογικοτήτων και θα συνδέεται με πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Θα συνοδεύεται από την ουσιαστική συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στην εξουσία, από τη σύγκρουση με όσους, εγχώριους και εξωχώριους, οδήγησαν τη χώρα στην υποδούλωση και την ταπείνωση και από το οριστικό τέλος των μνημονίων.
* Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.