Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Νίκος Κοτζιάς: Δεν υπήρξε προσέγγιση με τον Τσαβούσογλου

Καμία διαφοροποίηση δεν υπήρξε στις θέσεις της Άγκυρας αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του...

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθούν ξανά την παραμονή της Διάσκεψης.

Η χθεσινή 95λεπτη συνάντησή τους, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας διεξήχθη σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, χωρίς όμως να γεφυρωθούν κάποιες διαφορές, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα.

«Δεν υπήρχε κάποια νέα εξέλιξη, συνεπώς βρισκόμαστε περίπου στα ίδια με πριν. Προχωρούμε και συνεχίζουμε τις συζητήσεις», ανέφερε η ίδια πηγή. Η Άγκυρα αντιτάσσει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και η Αθήνα αντιπαραθέτει ότι ο κατοχικός στρατός θα προκαλεί παρά θα λύσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη διάσκεψη της Γενεύης αν και καταβάλλεται προσπάθεια από τα Ηνωμένα Έθνη να αλλάξει γνώμη. Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Πιθανότητα πριν τις 12 Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική συνάντηση και ίσως και κοινή συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ των εγγυητριών χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία).

Ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη, είχε αλλεπάλληλες . Συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ,τον ειδικό διαμεσολαβητή για την ονομασία της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του νεοεκλεγέντα Αμερικανού Προέδρου, Μάικλ Φλιν. Στην πρώτη συνάντηση Έλληνα αξιωματούχου με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τράμπ παραβρέθηκαν, η αναπληρώτρια του, Κέιτ ΜακΦάρλαν, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και ο αναπληρωτής βοηθός του Ντόναλντ Τράμπ, Τζόρτζ Τζιτζίκος. Κατά τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Φλιν τέθηκε και το ζήτημα της οικονομίας, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε μετά την ορκωμοσία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να δρομολογηθούν επισκέψεις στις ΗΠΑ, τόσο του ίδιου όσο και του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ν. Kοτζιάς: "Πολύπλευρα επιτυχημένη η επίσκεψή μου στην Νέα Υόρκη"


Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αμέσως μετά το πέρας των επαφών σε συνέντευξη Τύπου έκανε ένα απολογισμό της μονομερούς επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

«Η μονοήμερη επίσκεψη μου στην Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά σημαντικών συναντήσεων τόσο με οργανώσεις Ελληνοαμερικανών, Αμερικανοκυπρίων, και μελών του εβραϊκού λόμπι .

Συναντήθηκα σήμερα (χθες) το πρωί με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μία πλησιέστερη σκέψη επάνω σ’ αυτά τα θέματα

Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον ΓΓ του ΟΗΕ , όπου συζητήσαμε κυρίως το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και αιτιάσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα , πριν από όλα, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Όπως επίσης είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ. Συναντήθηκα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και την αναπληρώτρια του. Είδα τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους καθώς και μια σειρά από Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

- Θα θέλατε να σχολιάσετε την επιστολή Ακιντζί στον ΓΓ του ΟΗΕ;

«Αυτά αφορούν τα προβλήματα μη παραδοχής από την πλευρά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας , ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον Διεθνή νόμο, αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, και ότι συμμετέχει στην Διάσκεψη της Γενεύης με την διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας .

- Τι αίσθηση αποκομίσατε από το επιτελείο Τράμπ , όχι μόνον για το Κυπριακό. Γνωρίζουν τα ελληνικά θέματα;

«Μεγάλο κομμάτι του επιτελείου Τράμπ είναι και Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων. Δεν συζητήσαμε με το επιτελείο Τράμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού, όσο συζήτησα για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητα και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στην Μέση Ανατολή, καθώς και την συνεργασία που κάνουμε για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής»

- Το θέμα της οικονομίας θίχτηκε με τον κ. Φλίν ;

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον κ. Φλιν είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, θα υπάρξουν προσκλήσεις για επίσκεψη τόσο δικιά μου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς πολιτικής όσο και του Υπουργού Οικονομικών για ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ, την κρίση χρέους και τους χειρισμούς».

- Πως εκτιμάτε την αντίδραση του ΥΠΕΞ Τουρκίας; Πού βλέπετε να βαδίζουμε την άλλη εβδομάδα στην Γενεύη και ανάλογα με την εκτίμηση σας, βλέπεται η Τουρκία να είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει με τις εγγυήσεις;
«Αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο Πρόεδρος Ερντογάν και πως θα την χειριστεί. Αυτό που συμφωνήσαμε με τον Τούρκο συνάδελφο μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στην διάρκεια της συζήτησης και επίσης πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα»

-Η Ελλάδα πόσες δυνατότητες έχει να στηρίξει την Κύπρο μέχρι τέλους;

«Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του Κυπριακού λαού

Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ασφάλεια ( εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα , παραμονή κατοχικού στρατού) είμαστε κατά και αυτή είναι μια τακτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε.

Θέλω να σας πω ότι ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να υπάρξει η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Το θέμα το ανοίξαμε έγκαιρα και εξαρχής που αναλάβαμε την κυβέρνηση, σήμερα θεωρείται κοινός τόπος η ανάγκη, τουλάχιστον να συζητιούνται και να τάσσεται ο καθείς ,υπέρ ή όχι της κατάργησης τους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να βγει πια από την ημερήσια διάταξη. Το θεωρώ επιτυχία της εξωτερικής ελληνικής πολιτικής».
πηγή: ANT1mews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *