Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ για το «σκληρό» Brexit (vid)

Παίρνοντας θάρρος από τη διαβεβαίωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα αφήσει τη Βρετανία αβοήθητη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε., η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε χθες σε κορυφαίους υπουργούς και ξένους πρέσβεις στο Λονδίνο το μανιφέστο ενός «σκληρού Brexit», προοίμιο κατά πολλούς ενός οικονομικού πολέμου ανάμεσα στο Λονδίνο και την ηπειρωτική Ευρώπη...Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για «σκληρό Brexit» η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την επιδίωξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ.

«Δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε μια κατάσταση που θα είναι καλύτερα να είσαι εκτός της ΕΕ, εκτός της ενιαίας αγοράς, από ότι να είσαι μέλος της ΕΕ. Αν θέλεις τα πλεονεκτήματα μιας ενιαίας αγοράς πρέπει να αποδέχεσαι τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη συμφωνία, και σίγουρα όχι υπό απειλή».

Για συμφωνία που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών έκανε λόγο ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Η προσέγγισή μας δεν έχει να κάνει με την επιλεκτικότητα, αλλά με το να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που εξυπηρετεί τους στόχους και των δύο πλευρών. Κατανοούμε ότι η ΕΕ θέλει να διατηρήσει τις 4 ελευθερίες της και να χαράξει τη δική της πορεία. Επί της ουσίας κάθε χώρα του κόσμου στην οποία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Θα έχουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Το ερώτημα έχει να κάνει με τους όρους».

Οικονομική καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε την επιλογή του «σκληρού Brexit», η οποία περιλαμβάνει την έξοδο και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Σκωτία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο αν απορριφθούν οι επιθυμίες της για τις νέες εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση
euronews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *