«Μάχη» για τη διαρροή περί ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά τη διαρροή που αναφέρει ότι οι θεσμοί ενημέρωσαν την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, για την πρόθεσή τους να εξετάσουν θετικά ενδεχόμενη ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων... 


Σφοδρή επίθεση της ΝΔ στο ΑΠΕ για τηλεγράφημα που αναφέρει ότι οι θεσμοί ενημέρωσαν την αντιπολίτευση πως εξετάζουν θετικά, ενδεχόμενη ακύρωση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις. Να μην επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ, κάλεσε τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι απαντά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά τη διαρροή που αναφέρει ότι οι θεσμοί ενημέρωσαν την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, για την πρόθεσή τους να εξετάσουν θετικά ενδεχόμενη ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Αφορμή, ήταν δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

ΝΔ: Όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων το ΑΠΕ, δεν ενημερωθήκαμε


Η ΝΔ όχι μόνο έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα αλλά επιτέθηκε με σφοδρότητα στην διοίκηση του Αθηναϊκού — Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων με ασυνήθιστα σκληρές φράσεις.

«Καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Πειραιώς, αναφέρει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε είτε από τους δανειστές, είτε από την αντιπολίτευση για τις θέσεις τους σχετικά με τη μείωση των συντάξεων. Θυμίζει επίσης, ότι η ΝΔ δεν ψήφισε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και μάλιστα κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστεί, αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Τζανακόπουλος για ΝΔ: Σήμερα της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο το κακό το ριζικό της


Σε επίσης υψηλούς τόνους, απάντησε στη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «βάλει καλά στο μυαλό της» ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια αντί να «επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό «και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις».

«Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως η ΝΔ πλέον, δεν μπορεί να βλάψει «ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της».

Reuters: Πρώιμη εικασία ότι υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις


Είναι πρώιμη εικασία ότι οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική άποψη στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, δήλωσε πηγή των δανειστών στο Reuters, μετά το δημοσίευμα του ΑΠΕ —ΜΠΕ, ότι οι θεσμοί δεν μιλούν για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, αλλά για ακύρωσή του. «Απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεύτερη πηγή, είπε επίσης στο Reuters ότι οι συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα.

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, όπως φάνηκε την Παρασκευή, είναι πιθανόν να μην εγκρίνουν άμεσα το πλάνο της για αναβολή του μέτρου των περικοπών στης συντάξεις από τον επόμενο χρόνο, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη μεταμνημονιακή τους επιθεώρηση στα οικονομικά στοιχεία της χώρας».

«Pacta sunt servanda» απαντά η Κομισιόν στις διαρροές για τις συντάξεις


Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους διεθνείς πιστωτές της, τόνισε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε με αφορμή την πληροφορία που μετέδωσε το ΑΠΕ ότι οι θεσμοί συμφώνησαν στην κατάργηση της περικοπής των συντάξεων.

«Pacta sunt servanda», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, επαναλαμβάνοντας τη φράση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η απάντηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε και το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει επίσης, ότι στο εν λόγω τηλεγράφημα «χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ» αναφέρεται πως «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

ΚΙΝΑΛ: Να αποκαταστήσει την αλήθεια το ΑΠΕ


Την πληροφορία για ενημέρωση των κομμάτων από τους θεσμούς, διαψεύδει και το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Καλεί μάλιστα το ΑΠΕ «να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια».

Σημειώνει πως κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τους Θεσμούς την περασμένη Τρίτη, το ΚΙΛΑΝ πρότεινε να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου και να καταργηθεί η διάταξη για την περικοπή των συντάξεων.

«Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Για επικοινωνιακή τακτική κατηγορεί το Μαξίμου η Ένωση Κεντρώων«Στις 15 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με ακρίβεια, εάν το μέτρο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων εφαρμοστεί, καταργηθεί ή πάρει χρονική παράταση» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.

«Μέχρι τότε όσα ακούγονται και γράφονται κινούνται στην σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου. Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους», σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.
sputniknews

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη