Απεργία για το Ασφαλιστικό: Άμεση απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση

Ασφαλιστικό, απεργία,
Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Αθήνα, μετά την εξαγγελία 24ωρης απεργίας από συνδικάτα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ν/σ για το ασφαλιστικό.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη 18/2, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Αθήνα, μετά την εξαγγελία 24ωρης απεργίας από συνδικάτα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ν/σ για το ασφαλιστικό.
  • Κάλεσμα συμμετοχής από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, Συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, Σωματεία συνταξιούχων, φορείς του λαϊκού κινήματος
  • Απεργία στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, σε καράβια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική
  • Ολη η Στερεά διαδηλώνει στη Χαλκίδα, μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν στην απεργία
Συγκεκριμένα, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 πμ.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, στις 10:30 πμ, κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό καλεί το ΠΑΜΕ. Μεταξύ των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, η δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και η κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30 πμ, έχουν προγραμματίσει, από την πλευρά τους, τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.


Στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 πμ, συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς


«Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν Προαστιακός και τρένα. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητη απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απεργεί για το ασφαλιστικό


Τη συμμετοχή της στην σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ -ΟΤΑ «το Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια των μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350,00 € στις κύριες συντάξεις, αντιθέτως τον εφαρμόζει και εισάγει διατάξει ακόμη πιο επώδυνες.

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα τριάντα (30) χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2026) και τους προηγούμενους μνημονιακούς Αντιασφαλιστικούς Νόμους. Ακόμη και στα ποσοστά αναπλήρωσης ωστόσο, όσοι έχουν πάνω από σαράντα (40) χρόνια υπηρεσίας θα πληγούν ακόμη περισσότερο απ’ ότι με το Νόμο Κατρούγκαλου.

Απέναντι στις πολιτικές και τα Νομοσχέδια που καταδικάζουν τους συνταξιούχους της χώρας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά συνολικά τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει».

Και η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταλήγει: «Διεκδικούμε και απαιτούμε πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των Αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση χωρίς τερτίπια που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή της. Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα υψώνουμε φωνή αντίδρασης και μη ανοχής σε ένα ακόμη Νομοσχέδιο »λαιμητόμο» για τα Ασφαλιστικά-Συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου