Επιδόθηκε το κείμενο των υπογραφών κατά των αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών κυβερνητικών απαγορεύσεων

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. ΜέΡΑ25, ΣΦΑΕ, , ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Βουλή, Μαξίμου, κείμενο υπογραφών, κυβερνητικές απαγορεύσεις,
Το κείμενο των υπογραφών ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων και του γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη επέδωσε αντιπροσωπεία των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπο του ΣΦΕΑ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο κια στο Μέγαρο Μαξίμου.
  
Η αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΦΑΕ στο Μέγαρο ΜΑΞΙΜΟΥ

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου παρέδωσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 αποτελούμενη από τους βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Θανάση Παφίλη, Σοφία Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) το κοινό κείμενο με τις εκατοντάδες υπογραφές ενάντια στην βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη.

Σε δήλωσή της, αμέσως μετά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι αρμόδιες για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί. «Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» τόνισε καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. «Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κ. Τασούλας ρώτησε την αντιπροσωπεία αν το κείμενο αφορά την απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο. «Όχι», ξεκαθάρισαν οι βουλευτές και ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ. Όπως υπογράμμισαν, αφορά την άρση της απαγόρευσης για τις δημόσιες συναθροίσεις και την καταπάτηση του Συντάγματος.

Στο κοινό κείμενο τα τρία κόμματα καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει ακόμη και τώρα την απαράδεκτη απόφασή της. «Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές» τονίζουν. Σημειώνουν ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» καθώς οι «φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας». 

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι είναι μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική, αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι τεράστια η ανταπόκριση από πολίτες, συνδικαλιστές, εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και φορέων, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες καθώς και βουλευτές, στο κοινό κείμενο που κατέθεσαν στην κοινωνία οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25. Εκατοντάδες ήταν οι υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί στο κείμενο πουεπιδόθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου