«Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ» γράφει η τουρκική εφημερίδα "Turkiye"

Ελλάδα, Τουρκία, Θράκη, ελληνοτουρκικά, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Turkiye, iefimerida,

Για «ανησυχίες» στην Ελλάδα αναφορικά με την Δυτική Θράκη για καταστάσεις ανάλογες με εκείνες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα "Turkiye".

Σε άρθρο της με τίτλο: «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ» η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η νίκη των Αζέρων επί των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «προκάλεσε μεγάλη ανησυχία» στην Ελλάδα. Κι επικαλείται άρθρο του αναλυτή Iωάννη Φριτζαλά στην Greek City Times, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη Δυτική Θράκη, όπως και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ο άξονας Άγκυρας-Αζερμπαϊτζάν υπονόμευσε την εθνική κυριαρχία, με μια παρόμοια μέθοδο, την οποία εφαρμόζει επί χρόνια στη βορειοανατολική γωνιά της Ελλάδας.

Κι υπογραμμίζει την αναφορά του Έλληνα αναλυτή ότι «η τουρκική διπλωματία βγαίνει ενισχυμένη από την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (…) κι ίσως αργά ή γρήγορα η Δυτική Θράκη (μαζί με όλες τις άλλες διαφωνίες Ελλάδας και Τουρκία) να είναι επόμενη στην ατζέντα. Κι αυτό θα θέσει την εξουσία στην Ελλάδα σ’ ένα δίλημμα, στο οποίο υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας πρόσφατα. Η οδυνηρή συνθηκολόγηση που υποχρεώθηκε να υπογράψει ο Αρμένιος πρωθυπουργός είναι τώρα μπροστά μας ένα επώδυνο ιστορικό προηγούμενο».


Αποκαλούν «τουρκική μειονότητα» τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης!

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε παλαιότερες δηλώσεις είχε υποστηρίξει ότι ασφάλεια της Άγκυρας συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και της Μεσογείου. Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, είπε ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη για διάλογο τόσο για το Αιγαίο όσο και για την μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης την οποία αποκάλεσε τουρκική!

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «με την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα, όπως το Αιγαίο, και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοιχτοί στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα».

«Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν.
πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου