Η Χαμάς ξεκίνησε συνομιλίες με την Άγκυρα για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Τουρκία!

Χαμάς, Τουρκία, ΑΟΖ, Αν. Μεσόγειος, Παλαιστίνη, Γάζα,

Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει μια πολύ δραματική εξέλιξη στην περιοχή και εδώ φαίνεται ακόμα ένας λόγος για τον οποίον ο σχεδιασμός του ΠΝ σε ότι αφορά τις νέες φρεγάτες του να έχουν στο επίκεντρο τόσο την αεράμυνα περιοχής όσο και την απρόσκοπτη λειτουργεία του στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου...

Υπέρ της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Γάζας και της Τουρκίας, τάσσεται ο ηγέτης της «Χαμάς», η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας, Ισμαήλ Χανίγιε, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ΜΜΕ, Habertürk που μετάδωσε η αγγλόφωνη έκδοση της SABAH.

Έτσι την ώρα που η ώρα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήρθε για την κυβέρνηση οι σύμμαχοι της Τουρκίας δίνουν πολιτικά επιχειρήματα στην Άγκυρα.

Η σύλληψη της ιδέας της «Γαλάζιας Πατρίδας» ανήκει στον απόστρατο σήμερα Τούρκο ναύαρχο Γιαϊτζί, ο οποίος παρουσιάζοντας τις γραφικές αυτές ιδέες το 2012, κατάφερε να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο και να υιοθετηθούν ως επίσημη θέση της Τουρκίας. 

Ο Χανίγιε αναπαράγει έτσι τα τουρκικά σενάρια που προωθούσαν την «ιδέα» της οριοθέτησης στη «λογική» του «τουρκο-λιβυκού» μνημονίου, στο τέλος του 2019, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Λιβύη, δηλαδή μη-αναγνωρίζοντας ΑΟΖ στα νησιά και νησιωτικά συμπέγματα!

Μάλιστα κριτικάρει τις ισλαμικές χώρες που δεν συνεργάζονται με την Τουρκία και πλέον θα πρέπει να το κάνουν (ΗΑΕ, Αίγυπτος,  Σ. Αραβία) από τις οποίες ζητά να στηρίξουν τον σχεδιασμό! 

Ο Χανίγιε, στη συνέντευξή του είπε ότι: «δεν έχει κανείς κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Από αυτή την άποψη, οι διμερείς συνομιλίες για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα».

Η Παλαιστίνη στην Γάζα έχει δικαιώματα περιπολίας και ψαρέματος μέχρι τα 11 ν.μ. και μετά καλύπτεται από το Ισραήλ. Όμως τα κοιτάσματα που αμερικανοί υπολογίζουν στα 700 δισ δολάρια μόνο για την Αν. Μεσόγειο κάνουν ακόμα και την Παλαιστίνη να ζητά διεκδίκηση του μεριδίου της.

Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει μια πολύ δραματική εξέλιξη στην περιοχή και εδώ φαίνεται ακόμα ένας λόγος για τον οποίον ο σχεδιασμός του ΠΝ σε ότι αφορά τις νέες φρεγάτες του να έχουν στο επίκεντρο τόσο την αεράμυνα περιοχής όσο και την απρόσκοπτη λειτουργεία του στην ανοιχτή θάλασσα της Αν. Μεσογείου.

 πηγή: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with by antikry.gr