Υπερασπίζοντας τις κόκκινες γραμμές: Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισαν η Ρωσία και ο Πούτιν το 2021

Διπλωματία, ΗΠΑ, Ρωσία, TASS,
Στο άρθρο που ακολουθεί, το TASS κάνει μια σύντομη ανακεφαλαίωση και εξετάζει μερικές από τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν το 2021.

Στα τέλη του 2021, η Ρωσία τράβηξε τις «κόκκινες γραμμές» της δημοσίως καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να υπογράψουν ευρωπαϊκά σύμφωνα ασφαλείας. Οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα προσχέδια, τα οποία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν να ονόμασαν «Το Δόγμα Πούτιν», ενδέχεται να ξεκινήσουν ήδη από τον Ιανουάριο.

Ο αγώνας κατά του COVID-19 συνεχίζεται, αν και το διεθνές πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά.

ΜΟΣΧΑ, 1 Ιανουαρίου. /TASS/. Η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες στις παγκόσμιες υποθέσεις, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το έχει επαναλάβει πολλές φορές. Ωστόσο, ο κόσμος προφανώς έλειπε και τα δύο το 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να απειλούν τη Ρωσία με κυρώσεις. Μια ενεργειακή κρίση κατέκλυσε την Ευρώπη και την Ασία. Οι Ταλιμπάν, εκτός νόμου στη Ρωσία, κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ενώ η κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία πήγε από το κακό στο χειρότερο. Ο Νότιος Καύκασος ​​και άλλα καυτά σημεία σε όλο τον κόσμο είδαν τις εχθροπραξίες να φουντώνουν κάθε τόσο. Και το ήδη γνωστό σκηνικό της πανδημίας του κορωνοϊού ολοκλήρωσε το τοπίο.

Στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, δύο πολιτικοί βαρέων βαρών παραιτήθηκαν για να δώσουν τη θέση τους στους διαδόχους τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζο Μπάιντεν μετακόμισε στον Λευκό Οίκο για να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ εγκατέλειψε τη θέση της ομοσπονδιακής καγκελαρίου καθώς ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Σε αυτή τη σύντομη ανακεφαλαίωση, το TASS εξετάζει μερικές από τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2021.

Νέος ομόλογος των ΗΠΑ

«Ας καθίσουμε και ας μιλήσουμε για συμβιβαστικές λύσεις», είπε ο Ρώσος αρχηγός του κράτους σε συνέντευξή του ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου με τον Μπάιντεν στη Γενεύη. «Αυτός είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί σταθερότητα».

Πριν από αυτό, ο ηγέτης των ΗΠΑ, λίγο μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, πήρε το θάρρος να χρησιμοποιήσει αρκετά έντονα λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο. Πρώτον, απάντησε καταφατικά σε ερώτηση τηλεοπτικού συνεντευκτή εάν θεωρούσε τον Πούτιν ως «δολοφόνο».

Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στην τηλεόραση, απάντησε στην κατηγορία του Μπάιντεν με ένα άσμα στη ρωσική παιδική χαρά «Αυτός που το είπε, το έκανε». Αργότερα, ο Πούτιν είπε ότι έλαβε τις εξηγήσεις του Αμερικανού ομολόγου του.

Εκτός από τη διάσκεψη κορυφής στη Γενεύη, ο Πούτιν και ο Μπάιντεν πραγματοποίησαν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις σε βιντεοκλήση τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν είναι φίλοι, αλλά ο τόνος της συνομιλίας τους ήταν εποικοδομητικός, πολύ επιχειρηματικός και σημείωσε αμοιβαίο σεβασμό, ανέφερε στη συνέχεια το Κρεμλίνο.

Ο Μπάιντεν ανέφερε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο Πούτιν απάντησε ότι η πολιτική της Μόσχας ήταν μια πολιτική ειρήνης, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ ήταν μια ευρεία βολή και είχαν ακόμη και αντιδράσεις.

Εγγυήσεις ασφάλειας

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται σταθερές εγγυήσεις για να βεβαιωθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει στην επέκτασή του προς τα ανατολικά. Σε πολλές περιπτώσεις έκανε σαφείς δηλώσεις για το σκοπό αυτό. Η Δύση, υπενθύμισε, είχε δώσει τέτοιες προφορικές υποσχέσεις στον Σοβιετικό Πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί σε αυτές.

Στα τέλη του 2021, η Ρωσία τράβηξε τις «κόκκινες γραμμές» της δημοσίως καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να υπογράψουν ευρωπαϊκά σύμφωνα ασφαλείας. Οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα προσχέδια, τα οποία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν να ονόμασαν «Το Δόγμα Πούτιν», ενδέχεται να ξεκινήσουν ήδη από τον Ιανουάριο.

«Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι οι εταίροι μπορεί να είναι έτοιμοι να εργαστούν σε αυτά. Ομοίως, όμως, βλέπουμε τον κίνδυνο προσπαθειών να πνίξουμε όλες τις προτάσεις μας στη ρητορική», είπε ο Πούτιν.

Η προοπτική για μια νέα πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση Πούτιν-Μάιντεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πώς αντιδρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στις τελευταίες πρωτοβουλίες της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν είπε ότι υπολογίζει σε περαιτέρω επαφές με τον Πούτιν.

Ουκρανία

«Αργά ή γρήγορα - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο - θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις πλήρους κλίμακας με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτό παραμένει μια απομακρυσμένη πιθανότητα. Όπως παρατήρησε ο Πούτιν, η Ουκρανία συνεχίζει να κυβερνάται από μια πολεμική εθνικιστική μειονότητα, η οποία δεν αφήνει καμία ευκαιρία στους ανθρώπους να σχηματίσουν σώματα εξουσίας που θα αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντά τους. Παράλληλα με αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αυτού που το Κρεμλίνο έχει περιγράψει ως «υφέρπουσα εισβολή» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

«Αυτό συμβαίνει στο κατώφλι μας», είπε ο Πούτιν. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουμε πού να υποχωρήσουμε περισσότερο».

Τον Ιούλιο, το άρθρο του Πούτιν για τις ουκρανικές υποθέσεις ανέβηκε στον ιστότοπο της ρωσικής προεδρίας. Ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε ότι η Δύση προσπαθούσε να μετατρέψει την Ουκρανία σε ανταγωνιστή της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα δεν θα συμβιβαζόταν ποτέ με αυτό. Το 2021, ο Πούτιν τόνισε πολλές φορές ότι θεωρούσε τη σημερινή ουκρανική ηγεσία ως εχθρική και όχι τον ουκρανικό λαό.

«Πιστεύω ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι ένας λαός», είπε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Direct Line Q&A τον Ιούνιο, επαναλαμβάνοντας αυτή την ιδέα σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις.

Γερμανία, Nord Stream 2 και ενεργειακή κρίση

«Θα χαρούμε πάντα να καλωσορίζουμε τη Φράου Μέρκελ στη Ρωσία ως αγαπητή επισκέπτη», είπε ο Πούτιν τον Αύγουστο, όταν η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφθηκε τη Μόσχα με αυτή την ιδιότητα για τελευταία φορά προς το τέλος του 16ου έτους της θητείας της.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε νωρίτερα ότι η Μέρκελ και αυτός μοιράζονταν μια επιχειρηματική σχέση. «Την εκτιμώ πολύ. Είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, ένας απλός άνθρωπος και επίσης πολύ αξιόπιστος», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η παραίτηση της Μέρκελ τον έκανε να αισθάνεται απώλεια.

Η Μόσχα ελπίζει στη συνέχεια της πολιτικής της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας υπό τον νέο καγκελάριο της χώρας, Όλαφ Σολτς.

Το μέλλον του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης. Ο Πούτιν τόνισε ότι η Μέρκελ και ο ίδιος προέκυψαν από την υπόθεση ότι ήταν ένα καθαρά οικονομικό έργο και σίγουρα όχι ένα πολιτικά κίνητρο. Η Ουάσιγκτον, το Κίεβο, η Βαρσοβία και πολλές άλλες πρωτεύουσες εμμένουν σε μια αντίθετη άποψη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η εκτόξευση του αγωγού φέρεται να βλάψει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Ο Πούτιν απέρριψε τέτοιες εικασίες ως ανοησίες. Πολλοί ειδικοί τόνισαν ότι οι αρχές των ΗΠΑ επιδιώκουν τους δικούς τους οικονομικούς στόχους.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Μέρκελ ήταν ακόμη στην εξουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία πέτυχαν τελικά συναίνεση για το έργο. Το Nord Stream 2 οριστικοποιήθηκε, αλλά ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες ανέβαλαν την πραγματοποίησσή του.

Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα περίπλοκη το φθινόπωρο, όταν η ενεργειακή κρίση έπληξε την Ευρώπη και την Ασία. Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τις ραγδαίες τιμές του φυσικού αερίου στις κακώς μελετημένες πολιτικές των ευρωπαϊκών αρχών και συμβούλεψε τους δυτικούς πολιτικούς να αποφύγουν να ρίχνουν τη δική τους ευθύνη «στο κατώφλι κάποιου άλλου». Η Ρωσία έχει τηρήσει πάντα τις υποχρεώσεις της βάσει των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου και είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της, τόνισε.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Πόλεμος και ειρήνη

Τα ζητήματα που σχετίζονταν με τη Δύση δεν ήταν το μοναδικό μέλημα που έπρεπε να φροντίσει ο Ρώσος πρόεδρος. Μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς στις αρχές Ιανουαρίου 2021, ο Πούτιν ξεκίνησε τις διεθνείς του επαφές με μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Οι τρεις άνδρες συζήτησαν για το Καραμπάχ, όπου οι εχθροπραξίες είχαν σταματήσει λίγο πριν από αυτό, τον Νοέμβριο του 2020, και μια περαιτέρω διευθέτηση στην περιοχή ήταν στο παιχνίδι.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους εταίρους του, προσθέτοντας ότι ο Αλίεφ και ο Πασινιάν επέδειξαν αρκετή πολιτική σοφία για να βάλουν τέλος στην αιματοχυσία. Ωστόσο, οι εντάσεις στο Καραμπάχ και στις συνοριακές περιοχές της επαρχίας Σιούνικ της Αρμενίας πυροδοτήθηκαν ξανά τον Νοέμβριο. Έγιναν πολλές ένοπλες συγκρούσεις που προκάλεσαν θύματα.

Στα τέλη του ίδιου μήνα Πούτιν, Αλίεφ και Πασινιάν πραγματοποίησαν άλλη μια τριμερή συνάντηση . Ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε τη λύπη του που τα προβλήματα συνέχισαν να εμφανίζονται κατά καιρούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά σημείωσε ότι πολλά έχουν επιτευχθεί φέτος για χάρη μιας διευθέτησης.

Αφγανιστάν

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ρώσος πρόεδρος ενέτεινε τις επαφές με ξένους ομολόγους του, κυρίως από χώρες-μέλη της ΚΑΚ της Κεντρικής Ασίας, υπό το φως της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη με την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να συνεργαστούν, αλλά οποιαδήποτε βιασύνη θα ήταν λάθος», είπε αργότερα ο Πούτιν. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να κρίνουμε τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν από τις πραγματικές τους πράξεις, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν αναμένεται να προχωρήσουν σε μια θετική τροχιά.

Βασικός γείτονας και σύμμαχος της Ρωσίας

Στο πλαίσιο αυτών και κάποιων άλλων ανησυχητικών παγκόσμιων εξελίξεων, αυτό το απερχόμενο έτος απέφερε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς εξωτερικής πολιτικής.

Ο Πούτιν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σχεδόν κάθε μήνα (μερικές φορές πολλές φορές το μήνα). Επίσης, συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Σότσι.

Στις 4 Νοεμβρίου, όταν η Ρωσία γιόρτασε την Ημέρα της Ενότητας, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας και Λευκορωσίας πραγματοποίησε μια εικονική συνεδρίαση μέσω σύνδεσης βίντεο, η οποία συνέδεσε τη Σεβαστούπολη και το Μινσκ. Ο Πούτιν και ο Λουκασένκο ενέκριναν 28 συνδικαλιστικά προγράμματα . Ο Ρώσος ηγέτης παρατήρησε ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό, τονίζοντας ότι πρώτα θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί το οικονομικό υπόβαθρο αντί για το πολιτικό εποικοδόμημα. Τα επόμενα βήματα θα ακολουθήσουν σύντομα.

«Είμαι βέβαιος ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε ο Πούτιν.

Η ασιατική πολιτική του Πούτιν

Το 2021, η Ρωσία και οι δυνάμεις της Νότιας και Ανατολικής Ασίας προχώρησαν στη διμερή συνεργασία. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Πούτιν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ινδία . Ήταν η δεύτερη επίσκεψή του στο εξωτερικό για όλη τη χρονιά. Οι δύο πλευρές ενέκριναν κοινή δήλωση για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς και μίλησαν ιδιαίτερα για τις διμερείς σχέσεις. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θεωρεί την Ινδία ως «μεγάλη δύναμη με φιλικό λαό και αξιοσημείωτη ιστορία» αμοιβαίων σχέσεων. «Οι χώρες μας έχουν μια πολύ προσεκτική στάση η μια απέναντι στην άλλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Επίσης, τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος ηγέτης πραγματοποίησε βιντεοσύσκεψη με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Κινέζος ηγέτης υπενθύμισε ότι ήταν η 37η συνάντησή τους από το 2013. Ο Σι μίλησε στον Πούτιν ως «παλιό καλό μου φίλο», προσθέτοντας ότι ανυπομονούσε για ένα προσωπικό ραντεβού με τον Ρώσο ηγέτη κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου .

Ζώντας σε μια εποχή αλλαγής;

Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στην παγκόσμια σκηνή κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους έδωσε συχνά στον Πούτιν την ευκαιρία να επικαλεστεί την κινεζική σοφία. Μια παροιμία, όπως ίσως γνωρίζετε, λέει, «Ο Θεός να μην ζήσει σε μια εποχή αλλαγής». Ωστόσο, είμαστε ήδη εκεί, είτε μας αρέσει είτε όχι, και αυτές οι αλλαγές γίνονται βαθύτερες και πιο θεμελιώδεις», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε μια συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Valdai τον Οκτώβριο.
πηγή: TASS Russian News Agency 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου