Σε ασφυκτικό "κλοιό" η ΚΙΝΑ: Μετά την "AUKUS" η συμφωνία με την Ιαπωνία ενισχύει τις ΗΠΑ απέναντι στην κινέζικη απειλή

ΗΠΑ, Ιαπωνία, συμφωνία, ΚΙΝΑ, Κινέζικη απειλή,

 

Η νέα αμυντική συμφωνία με την Ιαπωνία σε συνέχεια της AUKUS (συμφωνεία με την Αυστραλία-Βρετανία) ενισχύει τη θέση των ΗΠΑ ως προστάτιδα δύναμη των χωρών της περιοχής απέναντι στην....κινέζικη απειλής....

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να απωθήσουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αμυντικών απειλών.

Τα σχόλια των δύο συμμάχων, σε μια κοινή δήλωση που ακολούθησε μια εικονική συνάντηση «δύο συν δύο» των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας τους, υπογραμμίζουν πώς ο βαθύτερος συναγερμός για την Κίνα - και η αυξανόμενη ένταση για την Ταϊβάν - έχουν αυξήση την επιφυλακή της Ιαπωνίας στον σνώτατο βαθμό.

Στη συνάντησή τους, οι υπουργοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι προσπάθειες της Κίνας «να υπονομεύσει την τάξη που βασίζεται σε κανόνες» παρουσίασε «πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές προκλήσεις στην περιοχή και τον κόσμο», ανέφερε η κοινή δήλωση.

«Αποφάσισαν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν και, εάν χρειαστεί, να ανταποκριθούν σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην περιοχή», ανέφερε.

Οι υπουργοί δήλωσαν επίσης ότι είχαν «σοβαρές και συνεχείς ανησυχίες» για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές Xinjiang και Χονγκ Κονγκ της Κίνας και υπογράμμισαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.

Ενώ η ειρηνική Ιαπωνία διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στο Τόκιο για μια πιθανή κίνηση του Πεκίνου εναντίον της δημοκρατικής Ταϊβάν.

«Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα συνδυασμένο μήνυμα που αντικατοπτρίζει μια κοινή ανησυχία, όχι μια περίπτωση στροφής των ΗΠΑ για να πείσουν την Ιαπωνία να υπογράψει αόριστους ευφημισμούς», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, ο οποίος υπηρέτησε ως ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ασία υπό τον Ομπάμα και τώρα Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνίας της Ασίας.

«Συγκεκριμένα, η έκφραση κοινής αποφασιστικότητας να ανταποκριθούμε εάν είναι απαραίτητο, σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες εμφανίζεται ως ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας στη συμμαχία».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών και διαστημικών δυνατοτήτων.


 Άντονι Μπλίνκεν: «ΝΕΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ»

Ο Blinken είπε ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας «δεν πρέπει μόνο να ενισχύσει τα εργαλεία που έχουμε , αλλά και να αναπτύξει νέα», επικαλούμενη τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τις «προκλητικές» ενέργειες του Πεκίνου για την Ταϊβάν και την τελευταία εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν «υπερηχητικό πύραυλο » αυτή την εβδομάδα που έπληξε επιτυχώς έναν στόχο, μετέδωσε το κρατικό της πρακτορείο ειδήσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yoshimasa Hayashi, είπε ότι το Τόκιο εξήγησε το σχέδιό του για αναθεώρηση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας για ουσιαστική ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, το οποίο είπε ότι υποστηρίζεται σθεναρά από τους ομολόγους του των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida υποσχέθηκε τον Οκτώβριο να αναθεωρήσει τη στρατηγική ασφαλείας της Ιαπωνίας για να εξετάσει "όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής των λεγόμενων δυνατοτήτων εχθροπλήγματος".

Η κυβέρνηση Kishida ενέκρινε τις αμυντικές δαπάνες ρεκόρ, με 10η συνεχόμενη ετήσια αύξηση το 2022.

Ο Τζέφρι Χόρνουνγκ, Ιάπωνας εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας στο Rand Corporation, μια δεξαμενή σκέψης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είπε ότι ενώ οι επιλογές για χρήση βίας από την Ιαπωνία είναι ρεαλιστικά περιορισμένες, μια έκτακτη ανάγκη στην Ταϊβάν θα ήταν ένα πιθανό σενάριο που η Ιαπωνία θα μπορούσε να θεωρήσει ότι απειλεί την επιβίωσή της.

«Δεν υπάρχουν κωδικοποιημένα μηνύματα εδώ», είπε ο Hornung.

«Η Κίνα είναι η πρόκληση, είπαν και στη συνέχεια εξέθεσαν όλους τους τρόπους με τους οποίους η συμμαχία είναι αποφασισμένη να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τις αποσταθεροποιητικές της δραστηριότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου